Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
jedrus2020 napisał:

W galerii widziałem że ta brona u Ciebie z mtz latała. Ja chcę ją podpiąc do Jumz więc gabarytowo podobny. Bez tego ciężarka z przodu nie dało się pracować? Siewnik jaki wtedy mialeś podpięty cięższy jest od poznaniaka?

U mnie mtz pracował z zestawem 2,5m siewnik amazone d7. W sumie nie pamiętam czy pracowałem z nią bez obciążenia, później doszedł most z napędem a jeszcze później tur, to jak zarzuciłem tura to obciążnik wywaliłem. W amazonkę wchodzi 200kg zboża. Mam jedno pole pagórkowate takie że często pracuje się tam "psim chodem" reszta równiny. Teraz mam wirówkę machio 2,5.

Opublikowano
6 godzin temu, Grzechooo napisał:

U mnie mtz pracował z zestawem 2,5m siewnik amazone d7. W sumie nie pamiętam czy pracowałem z nią bez obciążenia, później doszedł most z napędem a jeszcze później tur, to jak zarzuciłem tura to obciążnik wywaliłem. W amazonkę wchodzi 200kg zboża. Mam jedno pole pagórkowate takie że często pracuje się tam "psim chodem" reszta równiny. Teraz mam wirówkę machio 2,5.

A mocy nie brakowało? Ja myśle nad 3m bo okurat taka jest do sprzedania w okolicy

Opublikowano
jedrus2020 napisał:

A mocy nie brakowało? Ja myśle nad 3m bo okurat taka jest do sprzedania w okolicy

No nie wiem, jumz słabszy od mtz, ale zależy jak szybko i jak głeboko zamierzasz tym pracować. No i kwestią jeszcze czy podniesiesz bo jumz chyba nie grzeszy podnośnikiem.

Opublikowano
Grzechooo napisał:

No nie wiem, jumz słabszy od mtz, ale zależy jak szybko i jak głeboko zamierzasz tym pracować. No i kwestią jeszcze czy podniesiesz bo jumz chyba nie grzeszy podnośnikiem.

Powiem tak ciągnik mam od roku czasu ale coraz bardziej mnie zaskakuje. ostatnio podpiąłem mu pług kv 4x35 i naprawdę ładnie z nim latał a warunki były słabe bo ziemia 3kl glina i jeszcze sucho było bo polony wypiły wodę. Jeśli chodzi o podnośnik to też ma siłe bo mój przerobiony z koparki. Na razie nie było problemu żeby czegoś nie podniósł. chce go na próbę sprzęgnąć z kultywatorem 2.1 i poznaniakiem i zobaczę jak r taki zestaw podniesie i czy będzie potrzebne obciążenie z tyłu. brona ile z tyłu wystaje?

Opublikowano
jedrus2020 napisał:

pakera. Mam taki mały obciąznik z jakiegoś deutza ale w planach jest zalanie betonem zbiornika na wodę 50l i dokręcenie z przodu może wystarczy

No nie wiem, 120kg to nie jest jakoś bardzo dużo, a paker zrobi swoje, ja miałem rurowy. Moja bez packera ważyła koło 700kg a była pół metra węższa do tego siewnik pewnie ze 250kg + 150 zasypu do tego długość, fajnie by było jakby udało się wypróbować. To jest tylko jumz, znajomy z 3m wahadłową pracuje 100km johnderem tyle że u niego pagórki.

Opublikowano

No własnie wolałbym 2.5metra ale cieżko coś znaleźć w normalnej kasie. Po zasiewach zrobię próbe z kultywatorem i siewnikiem i zobaczę jak się zachowuje. Tu sama brone nawet 60 podnosi https://www.olx.pl/d/oferta/brona-aktywna-3metry-CID757-ID11R0OT.html

Opublikowano

moją c330 samą podnosiła z siewnikiem już nie, dla porównania nawozy rozsiewam c330 gdzie pakuje w rozsiewacz baga 600 saletry i podnosi bez problemu. Jaka to jest normalna kasa? Ja swoją sprzedałem za 6500 tylko ładna była.

Opublikowano

No tak max 5tys. Na razie to jest taki zamysł i szukam jak najbliżej. Ale jak się trafi gdzieś dalej ładna w dobrych pieniądzach to i 200km mogę pojechać. po pług ponad 200km jechałem i nie żałuje. Poznaniaka mam 2.7 więc tak czy siak trzeba będzie ten rozstaw zmienić.

Opublikowano

jest 50 km odemnie za 3.5 ale w gorszym wizualnie stanie. Najpierw muszę sprawdzić jak podnosi a nie mam kiedy. 3 m bardziej by pasowało pod opryskiwacz.

ta jest blisko mnie https://www.facebook.com/marketplace/item/1199238754532886/

Opublikowano

U mnie przy bronie aktywnej 2.5m, nowe zęby, packer, siewnik dość lekki (wchodzi 200kg zboża) podnosi bez problemu, uciąg bez problemu, ale czuć, że przód się bardzo mocno odciąża jak podniosę zestaw, skręcanie (zwłaszcza pod górkę) już robi się problemem (mówię o złożonym zestawie). Tzn może nie problemem, ale czuć, że przód słabo styka z podłożem i troszkę go pcha, a ciągnik 6garowy.

IMG_20240924_160115689_HDR_copy_1305x734.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v