Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.08.2024 o 14:14, jacor73 napisał:

Pany, "adoptował" kto fotel pneumatyczny z busa albo autobusu do traktora, gra warta świeczki, czy lepiej szukać dedykowanego do traktora?

Miałem w 932 bodajże sisu 

Raz że skok mały i średnio amortyzowało a druga sprawa to wysokie oparcie które przeszkadzało 

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, GABBER85 napisał:

Rozglądam sie za  szlifierką prostą ,   głównie frez z węglika do powiększania otworów fasol itp. Macie jakieś opinie co dobre co nie dobre czego unikać?

Ma ktoś taką , używa może? jakiej firmy ,model ?

Ja mam pneumatyczną z yato już parę lat śmiga jak szalona, ale za dobry frez trzeba zabulić więcej jak za szlifierkę.

Opublikowano
14 godzin temu, szymon09875 napisał:

Miałem w 932 bodajże sisu 

Raz że skok mały i średnio amortyzowało a druga sprawa to wysokie oparcie które przeszkadzało 

Takie miałem właśnie obawy, że ta amortyzacja z szosowych może być mało wydolna w terenie

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Fajny temat taka wialnia. I cena chyba dobra. 

Mam parę ton pszenicy do przeczyszczenia i zacząłem szukać jakiejś takiej zwykłej wialni, to kuźwa - za jakieś przyzwoicie wyglądające, to 2, ponad 2k trzeba dać 

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam, od kogo kupowałem te ruskie kroje, ale dzisiaj przyszedł czas na miszmasz, w polskich już się pokończyły łożyska albo mocowania, a w ruskim ciut przykrótki trzpień do pługa UG4. Dostał nowy trzpień, a sam krój jest nie do zniszczenia. Będzie dalej połykał hektary

Krój.jpg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, daron64 napisał:

Mam parę ton pszenicy do przeczyszczenia i zacząłem szukać jakiejś takiej zwykłej wialni, to kuźwa - za jakieś przyzwoicie wyglądające, to 2, ponad 2k trzeba dać 

wlr05 ? ogólnie fajny temat bo nikt tego nie robi o POdobnej konstrukcji nowego a używek z ostatnich lat produkcji w dobrym stanie o konstrukcji stalowej coraz mniej , no i sporo odeszło tych co gotowym materiałem siewnym wszystko walą i nie potrzebują 

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ja wiem, że sam ch*jowo spawam, to nie powinienem się nabijac, ale nie mogę się powstrzymać. Z cyklu - "to ma trzymać, nie wygladac"

IMG_20240817_165632746_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240817_165648734_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165703393_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165658160_HDR_copy_2040x1148.jpg

to ma wytrzymać przejazd przez granicę by było w kupie 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, konteno napisał:

wlr05 ? ogólnie fajny temat bo nikt tego nie robi o POdobnej konstrukcji nowego

On robi, ale z komentarzy wynika, że cena takiej wialni rok temu wynosiła 11 tys. zł. Ja od niego kupiłem "młynek" do wiania zboża, ale to było może z 15 lat temu, 800 zł kosztował nowy...

https://www.youtube.com/watch?v=nKxVh2armNc

Znalazłem nowszy film i cena spadła do 9,5 tys.

https://www.youtube.com/watch?v=IhTF89r18U0

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Ja wiem, że sam ch*jowo spawam, to nie powinienem się nabijac, ale nie mogę się powstrzymać. Z cyklu - "to ma trzymać, nie wygladac"

IMG_20240817_165632746_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240817_165648734_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165703393_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165658160_HDR_copy_2040x1148.jpg

To lepiej mi wyszło ostatnio w sufitowej wygięta elektroda bez patrzenia na to co spawam bo nie było dojścia. 🤭

Tak spawać to też trzeba umieć bo mi by się nie chciało takich sopli kleić 🫣

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

On robi, ale z komentarzy wynika, że cena takiej wialni rok temu wynosiła 11 tys. zł. Ja od niego kupiłem "młynek" do wiania zboża, ale to było może z 15 lat temu, 800 zł kosztował nowy...

https://www.youtube.com/watch?v=nKxVh2armNc

Znalazłem nowszy film i cena spadła do 9,5 tys.

https://www.youtube.com/watch?v=IhTF89r18U0

no jakiś komentarz z kwota 7,5k znalazłem , ogólnie za grubo jak dla mnie bo mocno przewymiarowane jak na te potrzeby i zastosowanie , można to tańsze i delikatniejsze zrobić ale robocizny przy produkcji i złożeniu do kupy nie oszuka 

Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał:

wlr05 ? 

to ma wytrzymać przejazd przez granicę by było w kupie 

Ta - wrl. Blisko nic nie ma. Znajomy niby na petkusa nie tak znowu daleko. Chyba trzeba będzie się odezwać do niego 

W ogóle to belka, która spina ramiona hydropaku - ciekawe co tam się zadziało 🤔 zachaczyc chyba musieli o coś, bo nie wiem jak miałoby to peknac

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Screenshot_20240204-184015.png

Czyli jest dla mnie szansa na emeryturze dorobić 😅

54 minuty temu, szymon09875 napisał:

To lepiej mi wyszło ostatnio w sufitowej wygięta elektroda bez patrzenia na to co spawam bo nie było dojścia. 🤭

Tak spawać to też trzeba umieć bo mi by się nie chciało takich sopli kleić 🫣

Ja tam jak coś spierdolilem w miejscu, gdzie jest to widoczne, to albo spilowywalem i jeszcze raz spawalem, albo przynajmniej szlifierka trochę to wizualnie poprawiłem, żeby tak się w oczy nie rzucało.

Dobra, zamieniając temat: zęby do brony aktywnej. Przy jakiej długości już kniecznie trzeba wymienić? Kupiłem agregat że słabymi zębami i liczyłem się z wymianą, ale wiadomo jak to ciężko niekiedy jest się rozstać z gotówką 😅 no i myślałem tak szczerze, że pierwszy sezon przerobie takimi, żeby nie generować kosztów zanim nie sprawdzę maszyny.

Tak czy siak zęby mają teraz 15-17cm, gdzie nowe mają 33cm. To już definitywnie pora dać im odejść do huty, czy te paręnaście ha (bo tyle bede obsiewal na jesieni) jeszcze nimi zrobic?

Druga sprawa - jaka jest żywotność takich zębów? Z tego co patrzyłem, to dostępne są bezmarkowe, albo granit. 

Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

W ogóle to belka, która spina ramiona hydropaku - ciekawe co tam się zadziało 🤔 zachaczyc chyba musieli o coś, bo nie wiem jak miałoby to peknac

zdjęcia z bliska po demontazu niewiele mówia gdzie to siedzi w konstrukcji i jakie obciążenia przenosi 

chyba że masz na myśli to co zaznaczyłem , pewnie z pełnym siewnikiem i złożonym hydro dobrze bujnęło gdzieś na bruździe i zgieło o ile nie ma śladów gięcia/prostowania na środku

z resztą ciekawe czy tam wcześniej siewnik jaki o większej skrzyni zasypowej nie siedział 

zobacze jak to wygląda u znajomego bo kongskilde ma to chyba identycznie skonstruowane a tam  poznaniak kraj wisiał a tera d9-3000 

eberhardt-+-nordsten-2-5m_l_f0a81e94c751cc1b2732b6578366cd59.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v