Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Janeczko napisał:

Tylko jakie ustawienie ?

Pole jest po talerzowce plus przykryje poplon drugi raz talerzowka 

Musisz ustawić trochę grupie njak nawóz. Szczelina musi być dość spora . Jakieś 1/2 1/3 więcej niż w przypadku nawozu przy tej samej wadze . 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mf362 napisał:

Musisz ustawić trochę grupie njak nawóz. Szczelina musi być dość spora . Jakieś 1/2 1/3 więcej niż w przypadku nawozu przy tej samej wadze . 

Saletra przy ustawieniu 22 daje mi mniej więcej 200kg na ha czyli jak chce posiać te powiedzmy 120 kg to dalej zostawić ustawienie 22 ? Dodam że  smażone za-m 1500 

@ZetorMisio raz bronowalem poplon i słabo to wyszło ale mam małe i lekkie brony więc dlatego. Plus rozsypke wapno i wymieszam je z ziemią plus zniszcze samosiewy i chwasty

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ZetorMisio napisał:

Jak bardzo lekkie to połóż na nie jakieś stare opony, żeby je dociążyć. Albo jakimś agregatem uprawowym płytko zrobić.

Za dużo  kamieni i brony skaczą mocno, agregatu jako takiego to nie mam jedynie przy siewniku ale nie chce mi się odpinacy. Wezmę talerzowe ustawie płytko też wymiesza 

Edytowane przez Janeczko
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Saletra przy ustawieniu 22 daje mi mniej więcej 200kg na ha czyli jak chce posiać te powiedzmy 120 kg to dalej zostawić ustawienie 22 ? Dodam że  smażone za-m 1500 

@ZetorMisio raz bronowalem poplon i słabo to wyszło ale mam małe i lekkie brony więc dlatego. Plus rozsypke wapno i wymieszam je z ziemią plus zniszcze samosiewy i chwasty

Musisz metodami prób i błędów ustawić. Jak gruby masz ten owies i jakie mieszadła w rozsiewaczu. 

Opublikowano

Byłem pługi poogladac albo złom a co lepsze to 10-14, limit do 8 mało pola to styknie, takie ciekawe krone za ponad 8. Jakie to ma opinie opłaca sie takie cos brac?

IMG20240804121317.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ZetorMisio napisał:

Nie kupuj lamp bez homologacji do takiego zastosowania. To nie robocze, że wystarczą by jakoś świeciły 

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, ZetorMisio napisał:

https://allegro.pl/oferta/led-para-lampy-tylne-do-przyczepki-12v-z-strzalka-16003267387?reco_id=aad9388f-5248-11ef-9dd3-72b0c3300c9b&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5 zakładał ktoś takie lampy do przyczepy? Opinie są różne od tandety i tego że są nie widoczne do super.....

Jak już masz po zrobione talerzówką to rozsiej i przejedź zwykłymi bronami. Chyba że chcesz to kosić później to dobrze by to było przejechać wałem.

W 80ce mam je założone.

Opublikowano
47 minut temu, MF675ursus napisał:

Nie kupuj lamp bez homologacji do takiego zastosowania. To nie robocze, że wystarczą by jakoś świeciły 

Przyczepa i tak używana tylko w żniwa. 

28 minut temu, szymon09875 napisał:

W 80ce mam je założone.

I jak to świeci? Bo opinie są różne 

Opublikowano
59 minut temu, ZetorMisio napisał:

Przyczepa i tak używana tylko w żniwa. 

I jak to świeci? Bo opinie są różne 

Bardzo ładnie. Nie są jakieś bardzo mocne żeby oślepiały. 

Aczkolwiek w jednej po 1.5 roku kilka ledow od pozycji nie świeci 

• Thanks 1
Opublikowano

No, mocniejsze na pewno się nie stanie po wyprostowaniu. Takie listwy nie miały dużego obciążenia pionowego. Masz dwa wyjścia: budżetowe i druciarskie - "uwiesić" tą listwę do konsoli od zaczepu transportowego lub uchwytu łącznika centralnego albo wyjście profesjonalne: do następnych żniw "ogarnąć" jakiegoś "piton fixa". A tak w ogóle to nie miały te ciągniki jakiegoś krótkiego haka zamiast tej listwy?

Opublikowano
20 minut temu, wlamaj1 napisał:

do następnych żniw "ogarnąć" jakiegoś "piton fixa". A tak w ogóle to nie miały te ciągniki jakiegoś krótkiego haka zamiast tej listwy?

Jakieś haki były, ale nie mialem styczności z nimi. Musiałbym do wujka podjechać, on widziałem w 1614 ma jak chyba.

22 minuty temu, jahooo napisał:

Można prostować, ale nie wytrzyma to pewnie długo z tym samym obciążeniem.  Na jakiś czas wystarczy

Stara też mam wygięta taka i była wzmacniana niby. Zobaczę. 

23 minuty temu, jaco512 napisał:

Najlepiej byłoby kupić orginał ze starych zapasów.. 

To była listwa ze starych zapasów 😅 z Zetora 6 niby

Opublikowano

On powinien być odwrotnie założony czyli "dokładką" do  góry, i tak załóż, wyprostuj na gorąco i po bokach w miejscu zgięcia wspawaj kęsy 30x20mm ze stali S420, zfazuj

a najlepiej kup pręt gwintowany 10.9  M24 podszlifuj i wspawaj po bokach

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Z Zetora by sie nie wygięła...

Co masz uczepione że az tak?

Niecałe 5t na przyczepie jednoosiowej. W sumie nawet mi przez myśl nie przeszło, że to za dużo 🤦 kiedyś na starej listwie ciągalem pełny rozrzutnik 6 osiowy na luzie. Dopiero po całej akcji puknalem się w głowę - 6t ale na tandemie

8 minut temu, GABBER85 napisał:

On powinien być odwrotnie założony czyli "dokładką" do  góry, i tak załóż, wyprostuj na gorąco i po bokach w miejscu zgięcia wspawaj kęsy 30x20mm ze stali S420, zfazuj

Też tak mi się zdaje, że powinien być odwrotnie - żeby ciężar był na listwie, a nie na tej dokładce i śrubach, ale jak tak założyłem, to zasłaniało wałek i np rozrzutnik już nie pasowal

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

niewiem o ile wadzi z wałkiem ale możesz go odkręcić na śrubach i dac " od góry" , na belce , a wygiecie S belki głównej zostanie jak teraz tylko ją naprostować i wzmocnić

Edytowane przez GABBER85
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v