Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Baks00 napisał:

Zależy co ty tam jeszcze masz za ziemię

Dołki

Górki

A górek mam tyle samo, co dołków. Ta glina, to jedna z cięższych u mnie - tylko miejscami większe górki. A dolki, to mam lżejsze miejsca - tak, że w najgorszych prędkość to z 3km/h, a w najlzejszych ponad dychę na miękko

Edytowane przez daron64
Opublikowano
44 minuty temu, jacek1296 napisał:

Pracowałeś rototilerem?

Osobiście nigdy,tylko z widzenia.

Tu też ceny wysokie,a nie wiem jak z częściami???

Kuzyn miał,ale czego zrezygnował to nie wiem

Jakieś minusy?

Opublikowano
daron64 napisał:

Dołki   VID_20230909_163019117_1.mp4 Górki   VID_20230909_154631602_1.mp4 A górek mam tyle samo, co dołków. Ta glina, to jedna z cięższych u mnie - tylko miejscami większe górki. A dolki, to mam lżejsze miejsca - tak, że w najgorszych prędkość to z 3km/h, a w najlzejszych ponad dychę na miękko

Może powinieneś pomyśleć nad "broną kompaktową" do pługa https://youtu.be/g9Xc7tMpzok?si=akOwGgUXRr61shGu Ja do tej pory przez parę lat użytkowałem bronę wahadłową w tym roku zakupiłem wirową. Wahadłowa lżej idzie ale wirowej na ciężkiej ziemi nie próbowałem, ziemię mam różne od iłu przez ciężkie borowiny po płowizny i odrobinę piachów. Ważną kwestią jest wypraktykowanie sobie odpowiedniego terminu prac, bo np borowina jak będzie orana w suszę to wyoruje się grudy wielkości przedniego koła I rozbicie tego jest ciężkie, a jak będzie za mokro to wyora się batony które jak zaschną to tylko mróz pomoże.

Efekt po bronie wahadlowej prosto w orkę 

20180822_103433.jpg

Opublikowano

jaki jest  >"EFEKT"<   w strip tilu?  albo  qq x talerzx2 ?  bo  znowu moda na równe pole

PS moda na picie wody przez poplony  chyba minęła...

...a z równego pola sprzedadzą po 500/t

Opublikowano
11 godzin temu, Baks00 napisał:

Osobiście nigdy,tylko z widzenia.

Tu też ceny wysokie,a nie wiem jak z częściami???

Kuzyn miał,ale czego zrezygnował to nie wiem

Jakieś minusy?

Potrzebuje dużo mocy. 3m potrafiło udusić mocarną 16. I nikt już od dawna tego nie produkuje. Ostatni był chyba rau.

Opublikowano (edytowane)

@daron64 Z początku też myślałem o wahadłowej amazone ale znajomy odradził ze to tylko na lżejsze ziemie się nadaje. Jak przeglądałem olx trafiłem na cały zestaw Rau rototiller + siewnik amazone kawałek za Ostródą za 7500. Póki co jesteśmy zadowoleni, no rusek może trochę mniej😂

glina.jpg

glina3.jpg

mtz1.jpg

Edytowane przez ZeTuR_7011
  • Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Za około dwa tygodnie maja dojechac jakies głębosze.

Zamówiłem już nowego. Te co stały na placu były by od ręki a mój ma być na specjalne zamówienie i trzeba trochę poczekać. 

Opublikowano

Pany, kosiarka lely splendimo, dyski stoją dęba po wpieprzeniu się w metalowy słupek który jakiś debil wbił tak że wystawal może 15cm z ziemi. Czego się spodziewać, zmielonej przekładni czy ukreconej szescianowej osi napędowej?

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

20 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Za około dwa tygodnie maja dojechac jakies głębosze.

Zamówiłem już nowego. Te co stały na placu były by od ręki a mój ma być na specjalne zamówienie i trzeba trochę poczekać. 

Oki😉

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Pany, kosiarka lely splendimo, dyski stoją dęba po wpieprzeniu się w metalowy słupek który jakiś debil wbił tak że wystawal może 15cm z ziemi. Czego się spodziewać, zmielonej przekładni czy ukreconej szescianowej osi napędowej?

Szymona pytaj on rozbierał...

centralna czy boczna ? paski nie pośliznęły?

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Moglo zmielic jakis tryb i zblokował albo ugiela sie oska i też blokuje.

Opublikowano
45 minut temu, slawek74 napisał:

Boczna, paski są ok. A o którym Szymonie wspomniałeś? 😁

28 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Mówisz o którymś trybie w listwie czy w przekładni? I tak będę rozbierał więc pewnie w końcu znajdę winowajcę ale dobrze będzie wiedzieć gdzie najprawdopodobniej znajdę przyczynę 

Opublikowano
48 minut temu, daron64 napisał:

@ZeTuR_7011 to jest zestaw 3m? Jak czasowo wychodzi Ci siew? Z jaką prędkością jeździsz? Jak z kamieniami?

2,5m. Czasowo wszystko zależy od kawałka, jaka ziemia, ile kręcenia itd ale nie ma tragedii. Jak spotka kamień to po prostu podskakuje do góry. Pracuje to na zasadzie glebogryzarki. Za pierwszym razem dojechałem do końca pola noga na sprzęgle a mtz dalej do przodu jedzie a po prostu agregatu nie podniosłem i pchało ciągnik do przodu.

• Thanks 1
Opublikowano
KlimekPL napisał:

45 minut temu, slawek74 napisał:

28 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Mówisz o którymś trybie w listwie czy w przekładni? I tak będę rozbierał więc pewnie w końcu znajdę winowajcę ale dobrze będzie wiedzieć gdzie najprawdopodobniej znajdę przyczynę 

zdjęcie ursusa z mengelą jest trraz...

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Najprościej to rozbezpieczyc wałek napędowy i spróbować wybić. Powinno być ciężko go wybić jak będzie skręcony 

A uszkodziło się pewnie łożysko u góry na któryms dysku skoro cała kosiarka stanęła. Ja bym zaczął od wybicia pręta. 

Jak coś to pytaj. Chcesz to jutro wieczorem mogę ci katalog podesłać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v