Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jaco512 napisał:

Sens jest ale niekoniecznie rurowy

Rurowy najtańszy i najłatwiej dorwać. Choć o ile w scierni wydaje się ok, to w gminie, jeszcze mokrej, chyba dość szybko by się zakleił.

2 godziny temu, soltys48 napisał:

Tak

Tak. Choć do tej Twojej bardziej widziałbym ciężką bronę 

Tak robiłem teraz na jesieni - brony 20 ciągnąłem za nimi. Glinę tak przewalilem, aż grudy zostały na tyle małe, że przelatywały między talerzami i wtedy całość kultywator z pakerem + te same brony.  Najgorzej dźwigać to cholerstwo, a robić coś na stałe, też źle, bo raz mam je przy talerzowce, a raz przy kultywatorze. Niby często tego nie robie, ale mimo wszystko wk***ia te targanie ich. 

Do pługa dalej nie mam ramienia. A jeszcze muszę go rozebrać, bo mam stopy korpusów do wymiany. Jak co roku zbraknie sezonu zimowego żeby wszystko zrobic

Opublikowano

Właśnie ramę zrobić i jest ok.

Gdyby ona była u mnie kolejny rok to byłaby taka rama dorobiona

2 minuty temu, daron64 napisał:

Rurowy najtańszy i najłatwiej dorwać. Choć o ile w scierni wydaje się ok, to w gminie, jeszcze mokrej, chyba dość szybko by się zakleił.

Tak robiłem teraz na jesieni - brony 20 ciągnąłem za nimi. Glinę tak przewalilem, aż grudy zostały na tyle małe, że przelatywały między talerzami i wtedy całość kultywator z pakerem + te same brony.  Najgorzej dźwigać to cholerstwo, a robić coś na stałe, też źle, bo raz mam je przy talerzowce, a raz przy kultywatorze. Niby często tego nie robie, ale mimo wszystko wk***ia te targanie ich. 

Do pługa dalej nie mam ramienia. A jeszcze muszę go rozebrać, bo mam stopy korpusów do wymiany. Jak co roku zbraknie sezonu zimowego żeby wszystko zrobic

Opublikowano

Pewnie skończy się tym, że po prostu zaczep dorobie i będę dalej narzekał, że muszę dźwigać 🤷 sprawę załatwilby mi jakiś agregat uprawowy/uprawowo-siewny z cięższym wałem i zrobienie tego ramienia do pługa. Ale kiedy to się uda kupić, to ciężka sprawa. 

Opublikowano
19 minut temu, soltys48 napisał:

Dawno dziadek nie żyje?

PESEL by odnalazł?

Nawet dowód mam dziadka, ale dokumentów od traktora znaleźć nie idzie. Numery rejestracyjne na nim są. 

Opublikowano

Do ogarnięcia 

24 minuty temu, daron64 napisał:

Pewnie skończy się tym, że po prostu zaczep dorobie i będę dalej narzekał, że muszę dźwigać 🤷 sprawę załatwilby mi jakiś agregat uprawowy/uprawowo-siewny z cięższym wałem i zrobienie tego ramienia do pługa. Ale kiedy to się uda kupić, to ciężka sprawa. 

Jakby co to mam pięknego packera. Oddam w dobrych pieniądzach 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Coś na potwierdzenie tej tezy??? Bo wg. mnie się mylisz

na potwierdzenie moja c330 i taki rozdzielacz. Po za tym na yt są warsztaty firmy mizar i tam jest dokładnie opowiedziane jak działają poszczególne sekcje. No chyba że zrobi się wolny spływ do skrzyni z drugiego wyjścia sekcji, albo zgasi ciągnik/wyłączy pompę.

A jak jest sekcją pływającą to można podłączyć zarówno siłownik dwustronny jak i jednostrony a także silnik hydrauliczny będzie działał, i bez sensu się pierdolić z dorabianiem specjalnego miejsca na wolny spływ, pływającą nie wiele więcej będzie kosztować.

Nie wiedziałem wcześniej jak to działa kupiłem na zwykłych sekcjach i potem żałowałem. Nurnikowa też jest kiepska bo trzeba trzymać wajchę aby opuszczało a pływającą ma zatrzask i kiper spokojnie schodzi nie tracisz czasu na trzymanie dźwigni.

Skowron16 napisał:

a jak bym założył rozdzielacz z sekcjami pływającymi, nie było by to lepsze. Chodzi mi żeby zrobić to jak najprościej bez zbędnego kombinowania

sekcją pływającą jest droższa i do dwustronnego zbędna, ale jak najbardziej będzie działało.

bratrolnika napisał:

Ale działało, a kolega powyżej pisze że się nie da Wiadomo, lepiej z wolnym spływem, ale jak ma do wywrócenia trzy przyczepy rocznie to i moim sposobem da sobie radę

nie napisałem że się nie da tylko ze "💩 prawda"🧐

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał:

@sladannie było większych problemów z częściami

Wom w wysokiej temperaturze stawał 

Nawet po wymianie pompy 

Co do tego womu jeszcze, to trzeba było czekać aż spadnie trochę temeratura oleju i ruszał?

Za rzadki olej się robił i przez to nie dawał rady napędzać womu?

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Tak. Ciągnik ostygł i kręcił dalej. Taką sytuacja miała miejsce tylko przy prasie. W lekkiej robocie chodził 

Ciekawe czy jakby zalać do niego olej jak w fergusonie w skrzyni czy nie będzie za rzadki 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Cały komplet plus zestaw nowych skrobaków.

3m,2.5tys?

IMG20221207125819.jpg

IMG20221207125830.jpg

zeby to bylo blizej to bysmy pohandlowali-moje walki juz sie poddaja w walce z brylami..

Opublikowano
15 minut temu, sladan napisał:

Ciekawe czy jakby zalać do niego olej jak w fergusonie w skrzyni czy nie będzie za rzadki 🤔

Taki był 

7 minut temu, jacus napisał:

zeby to bylo blizej to bysmy pohandlowali-moje walki juz sie poddaja w walce z brylami..

Zlecasz transport i przyjeżdża pod drzwi

Opublikowano
15 godzin temu, soltys48 napisał:

Miałem jego mniejszego brata tj. 4600

Ciągnik miły w jeździe bo kabina fajna,cicha i szczelna ale do prac polowych to powiedzmy średni. Jako 3 cylindrowy(w linku jest 4)bardzo krótki i moment przód w górze 

Największa jego wadą był wom olejowy napędzany z tej samej pompy co podnośnik 

A co ci sie z WOM działo? U mnie odpukać nic sie nie dzieje. Chyba, że w serii 10 coś poprawili

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v