Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Pisz ile ma krów a nie, albo siostra ile spłaty dostała 

9 minut temu, maniekc360 napisał:

Co hoduje i ile ma szt?

Chyba 35 krów łącznie około 100 sztuk bydła. 

Znajomi, rodzina z podobną hodowlą mają 3-4 same ciągniki przy 50-100ha i jak 1-2 ludzi robi to więcej nie trzeba

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, mysza103 napisał:

Produkcja roślinna , Pola można powiedzieć że w kupie , ( jak by stanął na środkowym polu , to pewnie w promieniu 2-3 kilometrów by łapnął wszystkie działki . Tylko że mam jeszcze działalność i trochę ten ciągnik też jezdzi ( choć nie za dużo , powiedzmy że drugie 30 ha )

Tak z ciekawości, co uprawiasz na tych 30ha ?

Edytowane przez dyziek_1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mysza103 napisał:

Pszenice , rzepak , warzyw trochę 

I to jest konkret. Facet myśli nad zakupem traktora 150km (NOWEGO) na 30ha, a niektórzy z forum żałują drugiemu kupić nowy malutki 50-90km na Młodego Rolnika :D na 9 ha :)

Edytowane przez dyziek_1
Opublikowano
5 minut temu, Patryk1222 napisał:

Ja wam powiem że na 130ha swoich mam tylko NH T6 125km niby jest plan kupić ciągnik 200km ale spokojnie T6 wystarcza+ jeszcze robię sporo usług ciągnik rocznie robi 800h +-

Ja teraz mam maxxuma 110km i do tej pory dawał radę , ale po zmianie zestawu uprawowo siewnego z amazone nabudowanego na zestaw kuhn też nabudowany , tyle że sporo cięższy właśnie naszła mnie taka decyzja że trzeba maxxuma wymienić na ciągnik 6 cylindrowy , a że na obecną chwilę 6 cylindrowce zaczynają się od mniej więcej tych mocy (150km ) więc wybór padnie pewnie też na ciągnik ze stajni case , tylko że będzie to puma 150 (2 tony cięższy ciągnik no i trochę dłuższy )

Opublikowano
mysza103 napisał:

5 minut temu, Patryk1222 napisał:

Ja wam powiem że na 130ha swoich mam tylko NH T6 125km niby jest plan kupić ciągnik 200km ale spokojnie T6 wystarcza+ jeszcze robię sporo usług ciągnik rocznie robi 800h +-

Ja teraz mam maxxuma 110km i do tej pory dawał radę , ale po zmianie zestawu uprawowo siewnego z amazone nabudowanego na zestaw kuhn też nabudowany , tyle że sporo cięższy właśnie naszła mnie taka decyzja że trzeba maxxuma wymienić na ciągnik 6 cylindrowy , a że na obecną chwilę 6 cylindrowce zaczynają się od mniej więcej tych mocy (150km ) więc wybór padnie pewnie też na ciągnik ze stajni case , tylko że będzie to puma 150 (2 tony cięższy ciągnik no i trochę dłuższy )

Ile teraz taki nowy kosztuje netto?

Opublikowano
Przed chwilą, dyziek_1 napisał:

Ile teraz taki nowy kosztuje netto?

Zależy jakie wyposażenie , jaka skrzynia , i ile się wytarguje , ale ceny od 400 do 500 netto , a dokładniejsze wyposażenie i w jakich dokładnie pieniądzach  jest w temacie  ,, JAKI CIĄGNIK DO 500 TYS '' czy tak jakoś 

Opublikowano
27 minut temu, mysza103 napisał:

właśnie naszła mnie taka decyzja że trzeba maxxuma wymienić na ciągnik 6 cylindrowy , a że na obecną chwilę 6 cylindrowce zaczynają się od mniej więcej tych mocy (150km ) więc wybór padnie pewnie też na ciągnik ze stajni case , tylko że będzie to puma 150 (2 tony cięższy ciągnik no i trochę dłuższy )

Niedawno rozmawiałem ze znajomym handlarzem ,mówił że obecnie jest bardzo duży popyt na ciągniki dużej mocy ze skrzynią bezstopniową ok 80 ,%. Chwalił właśnie Pumy CVX.

Opublikowano
29 minut temu, andrzej78 napisał:

Niedawno rozmawiałem ze znajomym handlarzem ,mówił że obecnie jest bardzo duży popyt na ciągniki dużej mocy ze skrzynią bezstopniową ok 80 ,%. Chwalił właśnie Pumy CVX.

Bezstopniówka wygodna w obsłudze to fakt , ale jak dla mnie na tym plusy się  kończą,  a minusy - za bezstopniówke trzeba dać 70- 100 tys więcej niż za power shift , drugi minus skrzynia bezstopniowa zabiera sporo mocy , z różnych źródeł można się dowiedzieć że w granicach 10 do nawet 20% . Sam się o tym  przekonałem bo miałem na testach steyr impuls 185 km na bezstopniówce i case puma 165 km na power shift czyli można powiedzieć  że ten sam ciągnik . Pracowały one na tym samym polu z tą samą maszyną  , na takich samych ustawieniach ( agregat bezorkowy), i mimo że puma 20 km mniej miała to radziła sobie lepiej niż steyr impuls 185 na bezstopniówce

Opublikowano
MarcinKa napisał:

A może lepiej RMG przemyśl??

100tys jest wymogi oblecisz...

Jak dobrze pomyslisz coś kupisz..

Nie wiem może lepiej ten program jak już chcesz coś kombinować?

a jaki problem wziąść młodego rolnika a za rok RMG z nią teraz tak łatwo nie jest

Opublikowano

Autorze tematu,

Napisz proszę jaki masz pomysł na finansowanie tego zakupu po odliczeniu zwrotu.

Bo rozumiem, że masz zamiar to jakoś spłacać?:)

Mam nadzieję, że jesteś na tyle dojrzały i wiesz, że 3tys zł zysku z 1ha to jest zysk w kategorii tej BDB?

A jeśli tak to na 9ha przez minimum 5 lat będziesz płacić miesiąc w miesiąc cały swój zarobek nie kupując przy tym dziecku lizaka.

Ryzyko wahań cenowych także nie może wtedy Ciebie dotyczyć, bo wpadniesz w spiralę długu.

Linia jest bardzo cienka...

Dlatego pytam o finansowanie licząc na odpowiedź, że znalazłeś skarb zakopany pod drzewem albo wygrałeś w lotto bo w innym przypadku zakup nowego traktora odłóż sobie na półkę gdzie leżą najskrytsze marzenia.

Używany to co innego - tu możesz myśleć realnie.

Opublikowano

Może sprzedać hektar ziemi, nic nie będzie musiał spłacać. U nas jeden tak zrobił, sprzedał całą ziemię i wziął w dzierżawę (tą swoją ziemię) i dalej robi wg mnie całkiem nie głupi pomysł.    

Opublikowano
53 minuty temu, raven18 napisał:

Może sprzedać hektar ziemi, nic nie będzie musiał spłacać. U nas jeden tak zrobił, sprzedał całą ziemię i wziął w dzierżawę (tą swoją ziemię) i dalej robi wg mnie całkiem nie głupi pomysł.    

Jak weźmie młodego to nie sprzeda. Jak ojce sprzedadzą to mu powierzchni nie starczy. A ten co kupi za grubą cenę (Krowiarz/badylarz) na pewno mu odda w dzierżawę.

Opublikowano

Jakbym miał dorosłe dzieci bez następcy też bym (tzn sprzedał ale nie wracał do gospodarki) tak zrobił zamiast tyrać do upadłego. Po śmierci rodziców często sprawy majątkowe i nienawiść do końca życia  

Opublikowano
7 godzin temu, wojtal24 napisał:

a jaki problem wziąść młodego rolnika a za rok RMG z nią teraz tak łatwo nie jest

Z tego co czytałem to nie można łączyć tych 2 programów z tego samego prow jest opcja jakby wziol młodego ze starego prow a teraz rmg a tam to takie wymagania dołożyli że się odechciewa

Opublikowano

Chłopy nikt nikomu nie żałuje ale jak autor prosi to trzeba pomóc a nie wsadzić go w czarną d*pę. Niech się wypowiadają ci co żyją z roli i za wszystko są odpowiedzialni a nie na błotniku jeżdżą jako pomagierzy i bujają w obłokach, bo rodzice ciągną całe brzemię i zielonego pojęcia nie mają jaka jest prawda. Autor ma tylko 9ha i nie wiadomo czy gruntów ornych czy użytków zielonych i gdyby miał już traktor 75 czy 125km to inna bajka, bo tylko dokupi park maszynowy pod daną produkcję po woli, więc może coś z tego być poza garbem w gratisie i pompowaniem kasy z pracy w rolę, bo tu zawsze będzie mało. Ale w tej sytuacji mając pracę i marzy o nowym traktorze drogim w serwisowaniu i częściach, bo weźmie kredyt, a kto go da te 200tyś. min. przy dochodzie do 5tys. ??? z czego będzie spłacał nawet jak dadzą a ON, serwis, awarie, opłaty media cała reszta życia?. Co zarobi w pracy wwali w długi i tyle dobrego a zacznie się koszmar. A jak podupadnie na zdrowiu albo wypadek i co kto będzie spłacał te 200tyś.?. NIKT NIE DAJE ZA DARMO NAWET ue Bo nawet jak mu przyznają te 65km może jak się uprze i ktoś dobrze biznesplan napisze za te 2500zł czy 5tys. to 75km to co to za moc? i na to brać kasę warto by pług 2-3skibowy ciągać i resztę maszyn po C360?, bo wpierw musi kupić za swoje, tak tak cała suma za traktor a potem oddadzą te 50 czy 60%. I powiem jeszcze biorąc nowy pamiętajmy o normach spalin i całej uciesze silnika z EGR, DPF, elektro-rewersami, ich kalibracjo potem, wrażliwymi pompami wtryskowymi itd. Zły czas by pchać się w życie na roli od początku zaczynając a do tego zakup traktora za ogromne pieniądze na start, bo za dużo się dzieje i dużo więksi rezygnują i idą w mieście pracować. UE też zaostrza przepisy z roku na rok i to trzeba brać pod uwagę+ opłacanie doradcy za papirologie, księgowość. A pożyczanie ładne tylko jak nie pożyczamy. A jak będziesz chciał to będzie sto powodów że nie dziś a nie daj czego coś urwiesz itd. Rób tym co masz i bądź cierpliwy. Bo kto cierpliwy ten szczęśliwy ;)

• Like 1
Opublikowano

Widzisz, tylko jak się ktoś wypowiada, że nie ma sensu kupować na taki areał, to zaraz wyjeżdżają, że zazdrosny, szyderca itp. Wg mnie jakby miał 20ha to by można zaryzykować na nowy ciągnik. Przy 9ha to ciężko będzie zrobić 100h rocznie... Na dzień dzisiejszy dochód z hektara zboża czy kukurydzy to praktycznie dopłata do ha, czyli z 9ha max 9tys zł. Reszta to wielka niewiadoma, tzn. jeżeli nie wzrośnie cena płodów rolnych to wiadomo że będzie 0 zysku, a jak susza to dokładka. U mnie na wsi mali, nie przyszłościowi rolnicy, zaczęli  oddawać dzierżawy, oczywiście słabe gleby. Jednego rolnika licytuje komornik... Jeżeli nie wzrosną ceny płodów w przyszłym roku, to mało który rolnik będzie sobie mógł pozwolić na NPK, chyba, że taki co pracuje na etacie.