Skocz do zawartości

Wymiana odkładnic - czy coś to da?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam Forumowiczów,

mam mały problem - od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu pługa 5cio skibowego zagonowego, ciężkiego.

Niestety, po wielu próbach ustawień - nie zakrywa dobrze resztek, szczególnie jeżeli jest poplon (ścinacze nic nie dają) + znać każdą skibę - mowa tu o ziemiach lekkich, piaszczystych - na rędzinie jest lepiej, ale też nie ma rewelacji.

Zastanawiam się czy dopasowanie innych odkładnic by coś zmieniło...

- jeżeli tak to na jakie? - dajcie proszę znać co o tym myślicie - może mieliście podobny problem i udało się wam to naprawić.

Z góry dzięki za każdy komentarz i uwagę :)

00FABEDD-500F-400A-82D6-600FFEABACDE.jpeg

odkladnia2.JPG

odkładnia 1.JPG

Edytowane przez Karciu
Opublikowano
1 godzinę temu, Karciu napisał:

Witam Forumowiczów,

mam mały problem - od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu pługa 5cio skibowego zagonowego, ciężkiego.

Niestety, po wielu próbach ustawień - nie zakrywa dobrze resztek, szczególnie jeżeli jest poplon (ścinacze nic nie dają) + znać każdą skibę - mowa tu o ziemiach lekkich, piaszczystych - na rędzinie jest lepiej, ale też nie ma rewelacji.

Zastanawiam się czy dopasowanie innych odkładnic by coś zmieniło...

- jeżeli tak to na jakie? - dajcie proszę znać co o tym myślicie - może mieliście podobny problem i udało się wam to naprawić.

Z góry dzięki za każdy komentarz i uwagę :)

00FABEDD-500F-400A-82D6-600FFEABACDE.jpeg

odkladnia2.JPG

odkładnia 1.JPG

Masz do tego scinacze? Kiedyś przerobiłem starą unię Grudziądz. Przedłużyłem scinacze tj dołożyłem po połowie do każdego i podwyższyłem dokładając 5 cm płaskownika. Dodatkowo dołożyłem po kawałku płaskownika na końcu odkładnicy. Efekt był taki że krył praktycznie 100%. Jutro wrzucę fotkę 

Opublikowano

wiekszosc z was nie ma wyksztalcenia rolniczego wiec nie ma pojecia ze tak ma byc..

wlasnie o to chodzi zeby skibe tak odwroci zeby resztki pozniwne mogly sie dobrze ze szybko rozlozyc..

Opublikowano (edytowane)

Na tych zdjęciach nie ma ścinaczy przecież? To gdzie je przykrecałeś??

Ta odkładnia nie przykryje resztek bo prowadzi ziemię prosto więc wierzch musowo wywali na powierzchnię.

Nie wiem co za ścinacze miałeś ale dobrze założone i odpowiednie powinny zrzucić to na dno.

Ich ustawienie też ma znaczenie...

Edytowane przez MarcinKa
Opublikowano

Na tych zdjęciach w ogóle nie widać że ścinacze nie były zamontowane .

ODkładnie dużo nie pomogą a mogą dodatkowo zwiększyć opory orki a efektu nie będzie widać , w tym przypadku trzeba założyć najzwyklejsze ścinacze uni Grudziądz i zwiększyć prędkość ale stosować przed orka typowe uprawki typu talerzowanie lub innego typu uprawki aby zniszczyć poplony a nie iść na skróty bo też próbowałem iść na skróty i to nic nie daje 

A co to za pług ???? 

Opublikowano (edytowane)

Nie zgadzam się z tymi teoriami, aby zwiększyć prędkość orki przy jednoczesnym zapewnieniu dobrego odwrócenie gleby należy mieć odpowiedni korpus, nie tylko sama dokładnie. Korpus nr 28 Kverneland vs UG z odkładnicą cylindryczną powinny tak samo odwracać glebę? Opory orki to głównie geometria a nie długość odkładnicy.

Edytowane przez akmaly
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak montowane ścinacze to nieporozumienie, dorób uchwyt i daj je nad odkładnicę ale patrząc na ten pług i tak zalecam wymianę na coś co orze :P

Zdjęcie pokazuje jak powinny być zamontowane ścinacze 

Pług zagonowy Overum 4975F Rawa Mazowiecka - Sprzedajemy.pl

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
Dnia 20.11.2023 o 18:19, AgroTeam93 napisał:

Na tych zdjęciach w ogóle nie widać że ścinacze nie były zamontowane .

ODkładnie dużo nie pomogą a mogą dodatkowo zwiększyć opory orki a efektu nie będzie widać , w tym przypadku trzeba założyć najzwyklejsze ścinacze uni Grudziądz i zwiększyć prędkość ale stosować przed orka typowe uprawki typu talerzowanie lub innego typu uprawki aby zniszczyć poplony a nie iść na skróty bo też próbowałem iść na skróty i to nic nie daje 

A co to za pług ???? 

Niestety zdjęcia nie są bardzo aktualne - jutro/po jutrze wrzucę aktualne zdjęcia.

Dokładaliśmy ścinacze - dało to bardzo niewiele - dodatkowo do każdej odkładni dospawaliśmy takie "liście" / "noski" na końcach - efekt był średnio zadowalający. 

Ostatnią rzeczą będzie wymiana wszystkich odkładnic, ale obawiam się że to nic nie da.

+ tak, przed orką poplonu będzie robiona płytka uprawa talerzówką. 

+++ jeżeli chodzi o pług, nawet wrzuciłem na forum post na ten temat - brak tabliczki znamionowej - szukam informacji w otchłaniach Internetu :)

Dnia 20.11.2023 o 14:26, Leszy napisał:

Nie ma ścinaczy/przedłużek to nie kryje. To jest problem, a nie odkładanie. 

Dlaczego uważasz że odkładnia to nie problem?  Oprócz problemów z przykrywaniem resztek znać każdą skibę...

To moja orka pługiem Niemeyer (chciałbym osiągnąć taki efekt)

371476714_880194357023760_1822650527581812641_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, akmaly napisał:

Zdjęcie pokazuje jak powinny być zamontowane ścinacze 

Pług zagonowy Overum 4975F Rawa Mazowiecka - Sprzedajemy.pl

Załóż tak ścinacze do grudziądzkiego pługa z tamtymi odkładnicami i pokaż jak nim będziesz orał.    :P

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1