Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, krystal1 napisał:

Przez 2 lata był siany groch później przestało się to opłacać i zapomniałem trochę o tym wymogu , mam produkcję roślinna pszenica + zioła wieloletnie . 

No to skoro zrobiłeś to świadomie to na jakiej podstawie Ty chcesz się odwoływać? Ciesz się że tylko tyle kazali Ci zwracać . 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, krystal1 napisał:

Przez 2 lata był siany groch później przestało się to opłacać i zapomniałem trochę o tym wymogu , mam produkcję roślinna pszenica + zioła wieloletnie . 

Nie siałeś przez 3 kolejne lata czy tylko jeden sezon? 

Opublikowano
3 minuty temu, thor1984 napisał:

No to skoro zrobiłeś to świadomie to na jakiej podstawie Ty chcesz się odwoływać? Ciesz się że tylko tyle kazali Ci zwracać . 

A czytałeś wszystko? Agencja może umorzyć część sankcji , może rozłożyć na raty , może zabrać z dopłat . Więc chodzi o takie odwołanie . Jeśli jest możliwość rozłożenia na raty i zabranie z dopłat to warto się odwoływać . Lepsze to niż płacenie 12 koła odrazu 

Opublikowano

No to pisz śmiało to odwołanie. Koniecznie napisz, że się nie opłaciło to nie siałeś choć pewniejsze będzie, że zapomniałeś (zdarza się przecież że dzierżawca obsial i zapomniał zebrać 😄). Sam mialem zobowiazanie z ktorego trzeba bylo sie wywiazywac i nie powiem bo czlowiek kombinował ale zawsze tak aby bylo to w granicach przepisów. 

bez urazy ale bardziej durnego swiadomego tłumaczenia jak Twoje to nie słyszałem. 

• Haha 1
Opublikowano

Skoro przez 3 lata nie siałeś to odwołanie nie ma sensu bo sensownego powodu dla ktorego mogles odstąpic od siania straczków nie ma ( a juz pisanie ze dzierżawca posial co innego to proszenie się o zwrot całości, piszę to w kotekscie jednej z poprzednich wypowiedzi). Co najwyżej od razu pisać prośbę o rozłożenie kwoty na raty. I trzeba to umotywować sensownie. Czym szybciej to zrobisz tym lepiej bo mniej odsetek będzie 

Opublikowano

A są odsetki ? Mi kazali oddawać 15 tyś z naboru z 2015 r. Nie dostarczyłem jakiś dokumentów w terminie :D nawet nie wiedziałem że za takie coś sankcje są.  Złożyłem wniosek o rozłożenie na raty tylko za nim go rozpatrzyli to mi zabrali z dopłat sami :D

Opublikowano
Przed chwilą, ubogiwladek napisał:

A są odsetki ? Mi kazali oddawać 15 tyś z naboru z 2015 r. Nie dostarczyłem jakiś dokumentów w terminie :D nawet nie wiedziałem że za takie coś sankcje są.  Złożyłem wniosek o rozłożenie na raty tylko za nim go rozpatrzyli to mi zabrali z dopłat sami :D

15 ci zabrali za jednym razem ? Jeszcze nie dostałem żadnego pisma , tylko Pani z ODR mi mówiła że będzie kara 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krystal1 napisał:

15 ci zabrali za jednym razem ? Jeszcze nie dostałem żadnego pisma , tylko Pani z ODR mi mówiła że będzie kara 

a pani z odr to wróżka jakaś? tal sama z siebie powiedziała że będziesz zwracał? czy jednak dostałeś już jakieś  wezwanie czy tez inną informację że stwierdzono nieprawidłowości, bo "na gębę" to agencja na pewno nie każe ci nic zwracać, na takie coś papier musi być, skoro nie ma decyzji, to od czego chcesz się odwoływać?

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano
1 godzinę temu, ubogiwladek napisał:

Ta karę dostałeś w ciągu 5 lat trwania młodego rolnika czy już po wszystkim?

Ja się niby rozliczyłem z młodym rolnikiem na czysto. A po roku zadzwonił pan że moje papiery idą do archiwum i brakuje w nich właśnie paru dokumentów i grozi za to kara. Też coś koło 12 koła. Ale facet okazał się wporzadku i mogłem je dosłać a on je wrzucił do teczki i zamknął temat. Zastanawiało mnie to że skoro wcześniej miałem wszystko na czysto i wszystkie papiery dostarczone. Prowadząca to potwierdziła to jak nagle po roku zabrakło papierów. Może prowadząca ich nie dołączyła tylko zostały gdzies na ,,biorku ''. 

Opublikowano

U mnie to się odbyło po ponad roku od dostarczenia tych brakujących dokumentów, przy czym dostarczyłem je ponad pół roku po terminie. Przyszło pismo o niedopełnieniu czegos tam i nieprzestrzeganiu terminu i po 3% za kazde.

Opublikowano
40 minut temu, yaro_1 napisał:

a pani z odr to wróżka jakaś? tal sama z siebie powiedziała że będziesz zwracał? czy jednak dostałeś już jakieś  wezwanie czy tez inną informację że stwierdzono nieprawidłowości, bo "na gębę" to agencja na pewno nie każe ci nic zwracać, na takie coś papier musi być, skoro nie ma decyzji, to od czego chcesz się odwoływać?

Rozmawiała z prowadzącym sprawę w ARIMR i ten jej powiedział że będzie sankcja , od agencji jeszcze nic nie przyszło bo muszę dostarczyć jeszcze jeden papier i kończą sprawe. A sankcja pewnie już inna osoba się będzie zajmować i przyjdzie pismo 

Opublikowano

Brak wiedzy u młodych rolników jest zatrważający. 
Groch ma wysoki współczynnik/wartość SO i ładnie podnosi wartość ekonomiczną produkcji rolnej w gospodarstwie.  Jeśli się nie opłacało siać tego grochu, to trzeba było odżałować trochę powierzchni i zasiać np słonecznik ozdobny na kwiaty. W moim województwie, wystarczy niespełna 7 arów takiej uprawy, zamiast 1 hektara uprawy grochu i pozostaje jeszcze 93 ary gruntu, na którym można zasiać pszenicę ozimą, która w kalkulatorze też ma swoją wartość, i wtedy okaże się, że tego słonecznika, już tylko 3 ary na każdy hektar, plus pszenica,zasiać trzeba. 
To podstawowa wiedza, a Wy jesteście dumni, że Wam wnioski „robią”. 

Opublikowano (edytowane)

Deklaracje poletek ze słonecznikiem to tylko proszenie się o kontrolę, pół biedy że jeszcze nie proszą o rachunki za sprzedane kwiaty bo w tedy był by płacz i zgrzytanie zębów. A groch czy łubin zawsze można sprzedać, na poplon wysłać albo na paszę dla zwierząt 

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano
10 godzin temu, krzychu121 napisał:

Ta karę dostałeś w ciągu 5 lat trwania młodego rolnika czy już po wszystkim?

Ja się niby rozliczyłem z młodym rolnikiem na czysto. A po roku zadzwonił pan że moje papiery idą do archiwum i brakuje w nich właśnie paru dokumentów i grozi za to kara. Też coś koło 12 koła. Ale facet okazał się wporzadku i mogłem je dosłać a on je wrzucił do teczki i zamknął temat. Zastanawiało mnie to że skoro wcześniej miałem wszystko na czysto i wszystkie papiery dostarczone. Prowadząca to potwierdziła to jak nagle po roku zabrakło papierów. Może prowadząca ich nie dołączyła tylko zostały gdzies na ,,biorku ''. 

W 6 roku chyba. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

@bezbarwny żeś nie zabłysnął ... Tu nie chodzi o SO a o dodatkowe punkty za wysokobiałkowe ...

Od błyszczenia na forum, to Ty jesteś, truskawkowy baronie , nie mylić, z baranie. 

Wskaż podstawę prawną mówiącą o przyznawaniu punktów za uprawę roślin wysokobiałkowych przy ubieganiu się o dofinansowanie z tytułu młodego rolnika. 

Ważne jest tylko osiągnięcie procentowego zwiększenia wskaźnika wielkości ekonomicznej w stosunku do roku wyjściowego, a można to osiągnąć poprzez ujęcie w strukturze zasiewów wysoko punktowanego grochu, bo łubinu już nie, bo wskaźnik so ma niższy niż pszenica. Rozumi? 

@witejus, bezsilny mały człowieku, pisz sobie co chcesz, mnie ta Twoja żałosna bezsilność bawi tylko i utwierdza w przekonaniu, że jesteś, choć stary, to jednak gówniarz. Poza tym, wiele zarzucić mi można, ale w przeciwieństwie do Ciebie, podpyerdalaczem nie jestem, żałosny małypolski konfidencie. 

Opublikowano (edytowane)

@bezbarwny Coś bardziej szczegółowego sobie poszukaj to znajdziesz ;) 

https://www.kalendarzrolnikow.pl/2362/mlody-rolnik-2018-jakie-zmiany-w-punktacji

Masz, przeczytaj i przestań się wymądrzać ...

6. Za produkcję roślin wysokobiałkowych na minimum 1 ha przyznaje się 2 punkty.
Należy zwrócić uwagę, że punkty przysługują tylko wtedy, gdy rośliny wysokobiałkowe będą uprawiane w plonie głównym przez co najmniej 5 lat od wypłaty pierwszej raty pomocy. Za uprawę wysokobiałkowych w poplonie nie ma punktów.

5 minut temu, bezbarwny napisał:

czyżby jednak baranie?🤣

Czyżby ...

Edytowane przez Tomasz0611