Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Proszę o poradę bardziej doświadczonych w jakim kierunku pójść w związku z planami zmiany agregatu uprawowego.
Obecnie posiadam agregat uprawowy dziekan o szerokości 2,1 m. Do tej pory pracował on z Ursusem C-4011.
Z uwagi na fakt, że mam też Ursusa c-385 chcę większość prac nim właśnie wykonywać m.in. uprawę przedsiewną i siew (siewnik Poznaniak 2,70m). 
Pracuję zawodowo i zastanawiam się nad połączeniem uprawy przedsiewnej i siewu w jeden przejazd bo często brakuje czasu albo pogoda przeszkadza aby wykonać wszystko w terminie.

Tak się zastanawiam nad 3 opcjami:

1. 
Rozszerzenie agregatu 2,1 m który obecnie posiadam do szerokości 3 m (wstępny koszt około 2 tyś zł), tak aby nie jeździć z wąskim agregatem Ursusem c-385.
Plusem rozwiązania jest szybsza uprawa ziemi ale pozostają nada dwa przejazdy (uprawa + siew).

2. 
Zakup agregatu uprawowo-siewnego składającego się z 2 rzędów zębów + tylny wał strunowy (koszt około 4,5 tyś). Agregat ten nie ma hydropaku.
Plusem tego rozwiązania jest fakt, że za jednym przejazdem uprawiam ziemię i sieję.
Pytanie tylko czy dwa rzędy zębów i tylko jeden wałek strunowy uprawią ziemię na tyle, że można od razu siać w pole tylko zaorane?

3.
Zakup agregatu uprawowo-siewnego składającego się z wału przedniego z płaskowników  + 2 rzędy zębów + wał strunowy z tyłu (koszt około 8,5 tyś).
Agregat ten ma hydropak.
Plusem tego rozwiązania jest fakt, że za jednym przejazdem uprawiam ziemię i sieję.

Podane ceny oparłem na cenach z ogłoszeń maszyn nowych jak i używanych.

Opublikowano

3 odrzuc bo jedyne co zrobisz to niebo poogladasz , a może warto policzyć 1i 2 czy nawet sprzedać tego kultywatora i zamiasy to kupic brony 5 którymi troche wyrównasz a reszte zribi agregat z siewnikiem, siew upraeowo siewnym ma bardzo duzo plusów.A i te ceny to raczej za jakieś mniejsze wersje chyba że piszesz o używce

Opublikowano

Właśnie też myślałem nad tym, że przy wyborze rozwiązania z pkt. 2 mógłbym pole poruszyć/wyrównać bronami (mam brony 5) a później siać w to agregatem z pkt. 2.
Jeżeli chodzi o szerokość agregatu to 2,7 m bo mam w siewnik Poznaniak o takie właśnie szerokości.
Oczywiście wtedy mój obecny agregat dziekan 2,1 m sprzedaję.

Opublikowano
m_i_c_h_a_l napisał:

Właśnie też myślałem nad tym, że przy wyborze rozwiązania z pkt. 2 mógłbym pole poruszyć/wyrównać bronami (mam brony 5) a później siać w to agregatem z pkt. 2.
Jeżeli chodzi o szerokość agregatu to 2,7 m bo mam w siewnik Poznaniak o takie właśnie szerokości.
Oczywiście wtedy mój obecny agregat dziekan 2,1 m sprzedaję.

opcja nr 3 tylko agregat 2.7m pod poznaniaka i spokojnie 385 jak ma pełne obciążenie z przodu da rade będziesz musiał tylko składać na uwrociach u nas gość mtz 80 sieje takim zestawem

Opublikowano

Kup normalnie 3 m i dociàżyj przôd, taki agregat itak ci ładnie nie uprawi. Albo pierw uprawa zwykłym i dopieru uprawowo siewny albo brona aktywna lub agregat talerzowy. Wszystkie pkt. odpadają oprócz pierwszego. Chyba że masz piach to wystarczy bierny zebowy z siewnikiem.

Opublikowano
robi57362 napisał:

nigdy bym nie kupił czy to siewnika czy agregatu pod siewnik 2.7 m

też bym nie kupił zestawu 2.7 ale skoro autor tematu ma siewnik 2.7m i traktor który w 3m nie wiem czy da radę dlatego najtańsza opcja jest kupno agregatu pod siewnik

Opublikowano

A ten zestaw ma pasować do jakiegoś konkretnego rozstawu, czy pod ścieżki? Opryskiwacz, nawozy? 

Może 2.5m urządza? Z braku laku zwęzić siewnik na tą szerokość? 

Ta 385 to wersja z przednim napędem? Obciążników dużo ma? 

Opublikowano

Wiem, że dla wielu z Was Poznaniak i agregat 2,7 m to przeżytek ALE pamiętajcie, że nie każdy ma 50ha ziemi i nie każdy ma tyle lat aby załapać się na dotację.
Patrząc też na to co wyrabia się ostatnio w rolnictwie a szczególnie z cenami płodów rolnych mam to szczęście, że żyję z pracy zawodowej a uprawa ziemi jest dla mnie dodatkiem. 

Ciągnik to Ursus c-385 bez przedniego napędu z kompletem obciążników zarówno na tylnych kołach jak i z przodu.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, m_i_c_h_a_l napisał:

Cześć,

Proszę o poradę bardziej doświadczonych w jakim kierunku pójść w związku z planami zmiany agregatu uprawowego.
Obecnie posiadam agregat uprawowy dziekan o szerokości 2,1 m. Do tej pory pracował on z Ursusem C-4011.
Z uwagi na fakt, że mam też Ursusa c-385 chcę większość prac nim właśnie wykonywać m.in. uprawę przedsiewną i siew (siewnik Poznaniak 2,70m). 
Pracuję zawodowo i zastanawiam się nad połączeniem uprawy przedsiewnej i siewu w jeden przejazd bo często brakuje czasu albo pogoda przeszkadza aby wykonać wszystko w terminie.

Tak się zastanawiam nad 3 opcjami:

1. 
Rozszerzenie agregatu 2,1 m który obecnie posiadam do szerokości 3 m (wstępny koszt około 2 tyś zł), tak aby nie jeździć z wąskim agregatem Ursusem c-385.
Plusem rozwiązania jest szybsza uprawa ziemi ale pozostają nada dwa przejazdy (uprawa + siew).

2. 
Zakup agregatu uprawowo-siewnego składającego się z 2 rzędów zębów + tylny wał strunowy (koszt około 4,5 tyś). Agregat ten nie ma hydropaku.
Pytanie tylko czy dwa rzędy zębów i tylko jeden wałek strunowy uprawią ziemię na tyle, że można od razu siać w pole tylko zaorane?

3.
Zakup agregatu uprawowo-siewnego składającego się z wału przedniego z płaskowników  + 2 rzędy zębów + wał strunowy z tyłu (koszt około 8,5 tyś).
Agregat ten ma hydropak.

Podane ceny oparłem na cenach z ogłoszeń maszyn nowych jak i używanych.

3. C-385 da spokojnie sobie z tym radę nawet 3m, nawet z wałem typu Paker, jeden warunek, dorobiony obciążnik na przód przynajmniej ze 300kg.

Na przedni wał na lżejszych ziemiach nie zwracałbym uwagi, nawet bez wału, lepiej z tyłu jakiś porządny, bo ten głównie robi robotę.

Na zwięzłe ziemie i wjazd bezpośrednio na orkę i tak można zapomnieć, bo żaden bierny agregat na raz tego nie urobi.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Desperado napisał:

3. C-385 da spokojnie sobie z tym radę nawet 3m, nawet z wałem typu Paker, jeden warunek, dorobiony obciążnik na przód przynajmniej ze 300kg.

Na przedni wał na lżejszych ziemiach nie zwracałbym uwagi, nawet bez wału, lepiej z tyłu jakiś porządny, bo ten głównie robi robotę.

Na zwięzłe ziemie i wjazd bezpośrednio na orkę i tak można zapomnieć, bo żaden bierny agregat na raz tego nie urobi.

Kiedyś widziałem taki wynalazek.

https://www.olx.pl/d/oferta/brona-talerzowa-unia-ares-tl-3m-CID757-IDVHPFW.html + plus z tylu podwieszona z tylu dodatkowy.

Coś w ten deseń https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-agregat-uprawowy-herkules-3m-CID757-IDXdEqa.html.

Z ta rozniecą że wał w pierwszym agregacie był kroskilda. A 2 za drugim agregatem leciał siewnik naprawdę dobrze to wyglądało po siewie ale zestaw strasznie długi był. Ciągał go koń 90 kucy. 

No ale taki zestawik już trochę by kosztował. 

Edytowane przez NieMadry
Opublikowano

U mnie przez wiele lat c385 pracował z zestwem z famarolu 3 metrowym. Agregat miał z przodu wał płaskownikowy, 2 rzędy sprężyn i wał rurowy, hydropak,siewnik też famarol. Chodziło to bez problemu, nawet na uwrociach nie składałem siewnika. Śmiało mogę taki zestaw polecić.

Opublikowano

d*py szkłem nie wytrzesz. Albo zrobisz to dobrze albo będziesz miał tylko uciechę że siejesz 80-tką bo korzyści z tego żadnych. Sprzedaj to co masz,  dołożysz kilka tyś zł i kupisz coś w komplecie. 

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-uprawowo-siewny-amazone-d7-special-CID757-IDTFwTf.html

Chociaż coś takiego, choć na bardziej zwięzłej ziemi taką broną nie poszalejesz i tak będziesz musiał zwykłymi bronami przelecieć.

Opublikowano

To niby porządny agregat? Lepiej już przy tym biernym pozostać. Jak coś to brona wirowa ale to kupę kasy i trochę słaby koń do 80-tki choć powinien dać radę z 2.5 m

Opublikowano

Jakiej klasy masz te ziemie?

Jeśli nie są to ciężkie borowiny czy też glina to powyższa wahadłówka w zupełności poradzi sobie. Zapotrzebowania na moc dużej nie ma a robotę fajnie zrobi.

Jak masz robić także będziesz latał z bronami a później siew to do d*py takie rozwiązanie! Co tu za zysk czasu jak 2x na polu siedzisz!?

podstawa to równo zaorać. 

potem uprawowo siewny i musi być równo i dobrze.

C385 to już nie jest taki mały ciągnik przecież. Z 3m zestawem jeśli nie jest specjalnie długi to sobie poradzi.

Opublikowano

Klasa ziemi to IIIb i IVa.

Obawiam się, że c-385 może być za mały nawet na zestaw z broną wahadłową o szerokości 3m. Różne są opinie w necie.
Nie mam też doświadczenia z wałem packera ale z tego co słyszę to siew w mokrą ziemię taką jak np. mamy obecnie może sprawiać problemy.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Michał88 napisał:

d*py szkłem nie wytrzesz. Albo zrobisz to dobrze albo będziesz miał tylko uciechę że siejesz 80-tką bo korzyści z tego żadnych. Sprzedaj to co masz,  dołożysz kilka tyś zł i kupisz coś w komplecie. 

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-uprawowo-siewny-amazone-d7-special-CID757-IDTFwTf.html

Chociaż coś takiego, choć na bardziej zwięzłej ziemi taką broną nie poszalejesz i tak będziesz musiał zwykłymi bronami przelecieć.

4 godziny temu, Michał88 napisał:

Zapomnij o 80- tce i bronie wirowej, sama brona to z 800 kg  do tego pełny siewnik  i masz 1600 kg z tyłu, nie da rady chyba że z jakimś małym siewnikiem.

Widzisz co tam jest podpięte, na pewno nie jest to 80-tka, co pieprzysz że ze zwykłym uprawowo-siewnym korzyści żadnych.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
4 godziny temu, m_i_c_h_a_l napisał:

Klasa ziemi to IIIb i IVa.

Obawiam się, że c-385 może być za mały nawet na zestaw z broną wahadłową o szerokości 3m. Różne są opinie w necie.
Nie mam też doświadczenia z wałem packera ale z tego co słyszę to siew w mokrą ziemię taką jak np. mamy obecnie może sprawiać problemy.

Dawno temu bronę wahadłową 3m z siewnikiem nabudowanym targałem mtz82 w małej budzie. Bez większych problemów.

Opublikowano

Jak dla Ciebie, to tylko coś takiego co kolega PRIMO proponuje;

Dnia 6.11.2023 o 17:24, PRIMO napisał:

Zainteresowany?

20231006_192711.jpg

Sam ciągam 85 konnym ciągnikiem, tylko że z przednim napędem. Na zwięźlejszej ziemi da radę bez przedniego napędu. Tymczasem na piaszczystej przedni napęd jest potrzebny, z tym że u mnie jest jeszcze przedni wał z płaskowników, przez co agregat jest dalej odsunięty od ciągnika. Sterowność ciągnikiem wtedy jest gorsza. W tym agregacie Primo nie ma przedniego wału, agregat jest blisko, więc myślę że z powodzeniem będziesz nim mógł pracować na tych klasach ziemi o których wspominasz. Jeśli znajdę chwilę zrobię ci fotkę z tego agregatu.

Opublikowano (edytowane)

Kwestia ile masz do tego siania bo uprawa agregatem i później siew samym siewnikiem nie musi zajmować dużo więcej czasu. Samym agregatem pojedziesz szybciej i nie musisz się pilnować. W mokro też są plusy bo uprawiasz, chwilę przeschnie i siejesz. 

Edytowane przez akmaly