Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, piotrp88 napisał:

Nie masz racji, poziom strat z poprzednich lat nie ma tu nic do rzeczy. 

Tu nie chodzi o średnią strat z ostatnich trzech lat.

""(...) zgodnie z przepisami § 13x rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz.U. poz. 187, z późn. zm.) średnia roczna produkcja rolna, z ostatnich trzech lat poprzedzających rok, w którym wystąpiły te szkody jest ustalana na podstawie danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego o średniej wielkości produkcji rolnej, udostępnianych przez ministra właściwego do spraw rozwoju wsi na stronie internetowej urzędu obsługującego tego ministra. Dane dotyczące średniej wielkości produkcji rolnej pochodzą z systemu zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych w podziale na regiony FADN: Pomorze i Mazury, Wielkopolska i Śląsk, Mazowsze i Podlasie, Małopolska i Pogórze.

Przedstawiając powyższe należy podkreślić, że określenie rzeczywistych strat w poszczególnych gospodarstwach rolnych spowodowanych np. wystąpieniem suszy byłoby możliwe wyłącznie po wprowadzeniu obowiązku prowadzenia rachunkowości rolnej i przedstawieniu przez producentów rolnych rocznych sprawozdań finansowych z gospodarstwa rolnego. Do tego czasu pozostaje ustalanie strat w gospodarstwach rolnych na podstawie szacunków."

.o tak czy tak mało kto dostanie. Jak biorą 3 lata przed wystąpieniem suszy. A pamiętajmy że dwa lata były rekordowo dobre. Wszystko ,, płaciło '' rekordowo. Więc jak komuś w tym roku wyszła susza na poziomie 30-50 procent to do poprzednich lat będzie to poniżej 30%. 

Opublikowano
1 minutę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jak nie złoże wniosku o dopłat bezpośrednich to znaczy że nie prowadzę gospodarstwa?

Idź posapać się gdzie idziej, jak nie chcesz pomóc to po co ze mną dyskutujesz 

Rozumiesz co ja piszę czy nie? jak nie złożysz o dopłaty to też chcesz sprawdzać gdzieś ile ci naliczyli za poprzednie lata? człowieku no bądź poważny.

Opublikowano (edytowane)

10 minut temu, krzychu121 napisał:

.o tak czy tak mało kto dostanie. Jak biorą 3 lata przed wystąpieniem suszy. A pamiętajmy że dwa lata były rekordowo dobre. Wszystko ,, płaciło '' rekordowo. Więc jak komuś w tym roku wyszła susza na poziomie 30-50 procent to do poprzednich lat będzie to poniżej 30%. 

Dostałeś protokół, masz określony poziom strat.  A punktem odniesienia jest właśnie średnia plonów z trzech poprzednich lat.

Masz 25% strat w protokole, czyli zebrałeś 25% mniej niż średnio zbierałeś w ostatnich trzech latach.

Niby do jakiej wartości wg Ciebie mają odnosić się te procenty?

Edytowane przez piotrp88
  • Like 1
Opublikowano

Aaa to luzik. Zle zinterpetowalem bo jak zawsze napisali niejasno. Czyli ta kwota calkowita na protokole to jest srednioroczna z 3poprzednich lat i od tego procent strat. 

Mam ok 34% wiec powoli otwieram sakiewke. 

Opublikowano
2 godziny temu, piotrp88 napisał:

Dostałeś protokół, masz określony poziom strat.  A punktem odniesienia jest właśnie średnia plonów z trzech poprzednich lat.

Masz 25% strat w protokole, czyli zebrałeś 25% mniej niż średnio zbierałeś w ostatnich trzech latach.

Niby do jakiej wartości wg Ciebie mają odnosić się te procenty?

Według mnie od samego początku twierdzili że straty są wyliczone na podstawie tego roku. A teraz nagle dodali zapis że z 3 ostatnich lat poprzedzający rok klęski. Więc jak to interpretować?  

Opublikowano

Bo większości nic się nie należy. Okresy suszy były ale zboża ozime i rzepaki bardzo dobrze sobie poradzily. Nawet owies który miałem na całkowitym piachu ładnie sypał jak na takie warunki. Z trawą bez rewelacji,ale pamiętam gorsze lata. Kukurydza tutaj straty było widać gołym okiem,nawet o połowę mniej. Piszę na swoim przykładzie. Jak dadzą jakieś ochłapy to dobrze ,jak nie to trudno 

• Sad 2
Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

Aaa to luzik. Zle zinterpetowalem bo jak zawsze napisali niejasno. Czyli ta kwota calkowita na protokole to jest srednioroczna z 3poprzednich lat i od tego procent strat. 

Mam ok 34% wiec powoli otwieram sakiewke. 

Hola hola, trzeba podać jeszcze nick na AF i będą weryfikować co się pisało o uzyskanych plonach, usuwanie postów czy likwidacja konta automatycznie wyklucza z suszowego.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Papkin napisał:

Bo większości nic się nie należy. Okresy suszy były ale zboża ozime i rzepaki bardzo dobrze sobie poradzily. Nawet owies który miałem na całkowitym piachu ładnie sypał jak na takie warunki. Z trawą bez rewelacji,ale pamiętam gorsze lata. Kukurydza tutaj straty było widać gołym okiem,nawet o połowę mniej. Piszę na swoim przykładzie. Jak dadzą jakieś ochłapy to dobrze ,jak nie to trudno 

Przykro się czyta takie  posty  jak ktoś  nie widzi nic po za swoim  gospodarstwem i tym co widzi  u siebie za stodołą.... U mnie strata w roślinnej  55 % 

Edytowane przez Szymi40
Opublikowano

tuzy w jednym kompleksie 100ha z tym że kilkanaście numerów działek,klasy gleb te same.Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego na działce numer 1 susza była 30% ,a na działce numer 2 granicząca z działką numer 1 ( praktycznie ta sama łąka ) susza 20%.To jak tam padało a obok już nie?.Widze że ta aplikacja to jeden wielki bubel za miliony,a może nie bubel tylko sprytny program aby jak najmniej rolników dostało jakąś pomoc i tym samym poróżnić rolników .Bo skłócony naród to słaby naród.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ice2006 napisał:

tuzy w jednym kompleksie 100ha z tym że kilkanaście numerów działek,klasy gleb te same.Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego na działce numer 1 susza była 30% ,a na działce numer 2 granicząca z działką numer 1 ( praktycznie ta sama łąka ) susza 20%.To jak tam padało a obok już nie?.Widze że ta aplikacja to jeden wielki bubel za miliony,a może nie bubel tylko sprytny program aby jak najmniej rolników dostało jakąś pomoc i tym samym poróżnić rolników .Bo skłócony naród to słaby naród.

W wyliczaniu tych strat istotne były kategorie glebowe (są cztery), a nie klasy gleby. Tu jest mapa z kategoriami glebowymi i zauważyłem, że ta sama klasa na jednej działce może należeć do dwóch albo trzech kategorii - kategorie są oczywiście w różnym stopniu podatne na suszę. I tak np. III klasa na mojej działce to była kategoria II i III, a 200m dalej u sąsiada też III klasa należała do kategorii IV (a na takiej wg IUNG może chyba kilka lat nie padać i nie będzie suszy). 

https://susza.iung.pulawy.pl/mapa-kategorii/

A dane o opadach miały być brane ze stacji meteo i radaru, czegoś na kształt tego, tylko że nieraz pokazuje jakieś małe opady a w rzeczywistości nic nie pada. 

https://meteo.imgw.pl/dyn/#group=radar&param=cmax&loc=52,19,7

Myślę, że ta aplikacja do wyliczania strat działa świetnie, ale wyniki po przeliczeniu wszystkich wniosków zostały hurtem zaniżone aby wykosić sporą część wnioskujących. Dlaczego od razu na bieżąco po przeliczeniu nie udostępniano raportów tylko wszystkie puszczono po jakiejś dacie? Wyszło za dużo raportów ze stratą >30%, przepuścili to przez współczynnik 0,7 albo inny i wyszło git. 

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano
tak tylko tam gdzie było te 20% (czyli lepsza kategoria gleby )trawa była praktycznie wypalona.Mam nadzieje że obniżą ogólny procent strat .Bo dokupując kolejny rok z rzędu pasze objętościowe niewidze sensu chodowli.Podobno w 2021r załapali się nawet ci co mieli 5% strat.
Opublikowano

https://www.topagrar.pl/articles/doplaty-prow-i-vat/wyplata-pomocy-suszowej-2023-beda-korzystne-zmiany-dla-rolnikow-i-hodowcow-tylko-u-nas-2502049?fbclid=IwAR2YVwYJsxgbyfvTvyDvZB9FGQw_lMw97sljIxoo-2thP-c7WIyQKRFG2Sc