Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Problem z melioracja.Latem robiona.Spadek dosc spory golym okiem widac.Rurka 50 w otulinie i nic wody nie sciaga.Jak bylo rozlewisko na polu tak jest.Nie mam pojecia co moze byc przyczyna?

Opublikowano

Mile widziane by były jakieś fotki ;) Wiesz oko ludzkie jest czasem złudne i nie zawsze ten spadek jest jak się wydaje ;) Do tego dochodzi jaka klasa ziemi , jak głęboko jest rurka jaki materiał agrowłókniny na rurce , jaki odpływ . Podejrzewam , ze drenaż był zakładany maszynowo skoro rurka 50 w otulinie ;) I tutaj mnie zastanawia jak wiedziałeś , że masz mokradła czyli jezioro na polu to czemu nie dałeś 100 ??? lub nawet 120 ?? 50 to wykorzystuje się jako sączek boczny moim zdaniem a nie główny no chyba , że to tam odcinek 50 m :) 

Opublikowano

No jak jak na polu woda stoi a w rowie roznica metra

1 minutę temu, kingway napisał:

Mile widziane by były jakieś fotki ;) Wiesz oko ludzkie jest czasem złudne i nie zawsze ten spadek jest jak się wydaje ;) Do tego dochodzi jaka klasa ziemi , jak głęboko jest rurka jaki materiał agrowłókniny na rurce , jaki odpływ . Podejrzewam , ze drenaż był zakładany maszynowo skoro rurka 50 w otulinie ;) I tutaj mnie zastanawia jak wiedziałeś , że masz mokradła czyli jezioro na polu to czemu nie dałeś 100 ??? lub nawet 120 ?? 50 to wykorzystuje się jako sączek boczny moim zdaniem a nie główny no chyba , że to tam odcinek 50 m :) 

Zawsze klade 50 i woda zbiega.Jest roznica a to nic. Spadek jest na 100% .Row poglebilismy zeby byl wiekssy.Widac na 100 % bylo ze jest spad.otulina bez problemu przepuszcza wode.Ziemia lekka jakby torf pod spodem biała glina cod takiego.i zero roznica przed zalozeniem melioracji i tera

Opublikowano
5 minut temu, kingway napisał:

Czy to było zakładane maszynowo ? I mówisz ze ziemia to ziemia ma strukturę iłowatą ??? 

Zwykla koparka.Zawsze tak kopie i jest dobrze a tu nic.Dalej woda na polu

Opublikowano (edytowane)

To dziwna sprawa , ale żeby to ocenić to trzeba by to zobaczyć :/ A swoją drogą jak robisz koparką to dawaj zwykły wąż i słomę , słoma jest o wiele lepsza niż agrowłóknina ;) Zobacz czy woda oddchodzi wrzuć nwm czerwonej cegły skruszonej do węża w rowie i jak wypłynie to znaczy , że wybija z pola woda ;)  

Edytowane przez kingway
Opublikowano

jak głęboko ta drena leży? dlaczego tylko 50? może dno pod dreną było nierówne i zrobił się syfon. Przy 50 musi być idealnie równe dno. Czym zasypywałes drenę? Ja jak drenuję to staram się zasypywać co około 8-10m kamykiem okrągłym ∅2cm od drenażu aż do powierzchni ziemi.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Grandzik napisał:

No tak do rowu.Ale rurka jest w rowie ponizej lustra wody i nic nie widze

Wejdź w gumowcach do rowu i zamul wodę powyżej dreny. Będzie widać, czy z węża wypływa czysta woda

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kingway napisał:

To dziwna sprawa , ale żeby to ocenić to trzeba by to zobaczyć :/ A swoją drogą jak robisz koparką to dawaj zwykły wąż i słomę , słoma jest o wiele lepsza niż agrowłóknina ;) Zobacz czy woda oddchodzi wrzuć nwm czerwonej cegły skruszonej do węża w rowie i jak wypłynie to znaczy , że wybija z pola woda ;)  

No wlasnie, bardzo dziwne.Nie mam pojecia co moze byc przyczyna

3 minuty temu, bezbarwny napisał:

Wejdź w gumowcach do rowu i zamul wodę powyżej dreny. Będzie widać, czy z węża wypływa czysta woda

Zamulam nic nie widac. Zamulona woda chyba nie bd widac czy cos wyplywa 

4 minuty temu, bronek napisał:

jak głęboko ta drena leży? dlaczego tylko 50? może dno pod dreną było nierówne i zrobił się syfon. Przy 50 musi być idealnie równe dno. Czym zasypywałes drenę? Ja jak drenuję to staram się zasypywać co około 8-10m kamykiem okrągłym ∅2cm od drenażu aż do powierzchni ziemi.

Okolo 1m od rowu i jakies 30cm na koncu dzialko.Syfon sie nie zrobil bo nawet te 3 m od rowu woda stoi

Edytowane przez Grandzik
Opublikowano

A czego ty oczekujesz od ludzi tu z forum??? Przyjechać poprawić? Odetkać? może zakopać rure o większej średnicy bo ta nie daje rady? Rusz głową sam a nie zakładasz debilne tematy z których nic nie wynika  To forum jak widac sięga dna a nawet czasem mułu

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol445 napisał:

A czego ty oczekujesz od ludzi tu z forum??? Przyjechać poprawić? Odetkać? może zakopać rure o większej średnicy bo ta nie daje rady? Rusz głową sam a nie zakładasz debilne tematy z których nic nie wynika  To forum jak widac sięga dna a nawet czasem mułu

Jaki debilny temat? Ile robilem melioracje i jest ok. Umiesz czytac? Co mam odetkac durniu skoro rurka w wodzie.Skarpa sie osuwa.Co wejde to sie topie.Zawsze zakladalem 50 i woda idzie.Nie masz nic do powiedzenia do siedz cicho bucu

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Grandzik napisał:

Jaki debilny temat? Ile robilem melioracje i jest ok. Umiesz czytac? Co mam odetkac durniu skoro rurka w wodzie.Skarpa sie osuwa.Co wejde to sie topie.Zawsze zakladalem 50 i woda idzie.Nie masz nic do powiedzenia do siedz cicho bucu

Z tekstu wynika że nie pierwszy raz to robisz więc chyba juz cos wiesz na ten temat

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Karol445 napisał:

Z tekstu wynika że nie pierwszy raz to robisz więc chyba juz cos wiesz na ten temat

No tak.Zrobilem teraz i nie mam pojecia czemu woda dalej na polu stoi

Opublikowano
6 minut temu, Buszmen11 napisał:

No to albo się wyrównało lustro w polu z rowem albo coś ze spadkiem jest nie tak

Wlasnie nie wyrownalo.Jest duza roznica v w rowie a co na polu