Skocz do zawartości

Kara z UFG za brak OC ciągnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Dwa lata temu kupiłem używany ciągnik który OC miał ważne do 24 stycznia 2022 roku. Jako że z poprzedniej firmy nie było żadnej informacji, a i mi się trochę zapomniało to kolejną polisę kupiłem dopiero 5 czerwca 2022 roku, i ta polisa cały czas jest ważna. Czy może mi jeszcze przyjść kara za brak OC? Niby jest napisane że fundusz gwarancyjny daję karę za brak OC wyłącznie w roku kontroli, i że powiadamia o tym 14 dni od przeprowadzenia kontroli, czyli najpóźniej 13 stycznia 2023 dostałbym wezwanie do zapłaty. Jeśli nic takiego nie było to mam rozumieć że udało się uniknąć kary i już jest sprawa zamknięta? 

Opublikowano

Kolega z pracy w 2022 spóźnił się z samochodem 2 dni i dostał karę po pół roku chyba 6000zł. Ale niby jakas furtka jest bo ten wirtualny policjant ma skuteczność 90% może akurat ci się udało. 

Opublikowano

jak się kupuje pojazd to wraz z końcem umowy polisy  na porzedniego własciciela kończy się  OC i nie jest automatycznie przedłuzana , umowa jest tez nie przedłuzona jezeli wraz z upływem daty waznosci zalegamy z zapłatą . 

Opublikowano
20 minut temu, Andrz_ napisał:

Niewypowiedziana  polisa OC wznawia się z automatu więc kolega kolegi  opowiada bajki 

Tak było kiedyś. 

Na ich stronie jest napisane że muszą wykryć w roku kalendarzowym w którym był brak oc. Także możesz spać spokojnie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrp88 napisał:

Fajne te porady z tego forum. "Chyba", "podobno", "słyszałem".

Za 2 dni nie ma kary 6000 zł. Opowiadaj bajki gdzie indziej.

Jest kara, kolega ma do zapłaty.

1 godzinę temu, Andrz_ napisał:

Niewypowiedziana  polisa OC wznawia się z automatu więc kolega kolegi  opowiada bajki 

Wznawia się jeśli pojazd BYŁ zarejestrowany na Ciebie a jeśli kupiłeś to niekoniecznie, zależy od firmy, wiem bo kolega z pracy spóźnił się trzy dni i dostał pismo z kwotą do zapłaty. 

Opublikowano (edytowane)

6 tys to było ale za pow 14 dni a za 3-14 dni 3 tys . a po drugie jak się sprzedaje pojazd to zazwyczaj się o tym informuje ubezpieczyciela , ot chociazby nie stracić zniżek w razie kolizji  nowego własciciela pojazdu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Koleżanka z pzu mi mówiła bo miałem tak z przyczepą, że jak nie dojdą do tego przez jakiś czas. Mówiła mi do kiedy to już potem nic nie grozi. Mówiła mi, ze po tym terminie tydzień czy dwa potrafią jeszcze wysłać pismo, że trafili na to w terminie. Tylko nie pamiętam czy to jest od nowego roku po roku w którym skończyła się polisa czy jeszcze ileś miesięcy po nowym roku roku nasennego.

2 godziny temu, Andrz_ napisał:

Wznawia się ale tylko jeśli ty zapłaci zapomnisz. Jeśli pojazd został sprzedany to owszem wznowić się chce staremu właścicielowi ten pokazuje umowę fakturę, ze sprzedał i finito. Nowemu właścicielowi nic się samo nie wznowi.

Opublikowano
12 godzin temu, TomaszStach napisał:

Cześć. Dwa lata temu kupiłem używany ciągnik który OC miał ważne do 24 stycznia 2022 roku. Jako że z poprzedniej firmy nie było żadnej informacji, a i mi się trochę zapomniało to kolejną polisę kupiłem dopiero 5 czerwca 2022 roku, i ta polisa cały czas jest ważna. Czy może mi jeszcze przyjść kara za brak OC? Niby jest napisane że fundusz gwarancyjny daję karę za brak OC wyłącznie w roku kontroli, i że powiadamia o tym 14 dni od przeprowadzenia kontroli, czyli najpóźniej 13 stycznia 2023 dostałbym wezwanie do zapłaty. Jeśli nic takiego nie było to mam rozumieć że udało się uniknąć kary i już jest sprawa zamknięta? 

Jest jak piszesz. Do końca roku jak nie wykryją to już kary nie będzie. 

Opublikowano (edytowane)

Wysokość kar za brak polisy OC. Wysokość stawek obowiązuje od 1 stycznia 2023 roku do 30 czerwca 2023 roku

Brak OC do 3 dni:

- samochód osobowy = 1400zł,

- samochód ciężarowy i autobus = 2090zł,

- pozostałe pojazdy = 230zł.

Brak OC od 4 do 14 dni:

- samochód osobowy = 3490zł,

- samochód ciężarowy i autobus = 5240zł,

- pozostałe pojazdy = 580zł.

Brak OC powyżej 14 dni:

- samochód osobowy = 6980zł,

- samochód ciężarowy i autobus = 10470zł,

- pozostałe pojazdy = 1160zł.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
9 godzin temu, Andrz_ napisał:

Gowno prawda nie masz pojecia to sie nie wypowiadaj. W przypadku kupna pojazdu z OC OC sie nie odnawia automatycznie.

Odnawia sie automatycznie jak Ty wykupisz i pozniej w nastepnym roku nie oplacisz to wtedy sie odnowi automatycznie

Opublikowano
13 minut temu, mds212 napisał:

Odnawia sie automatycznie jak Ty wykupisz i pozniej w nastepnym roku nie oplacisz to wtedy sie odnowi automatycznie

O ile nie płacisz w ratach, jeżeli płacisz w ratach i zapomnisz o ostatniej, to się nie odnawia automatycznie.

Opublikowano
5 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Jest jak piszesz. Do końca roku jak nie wykryją to już kary nie będzie. 

No to tym razem się udało 

Opublikowano
12 godzin temu, piotrp88 napisał:

Fajne te porady z tego forum. "Chyba", "podobno", "słyszałem".

Za 2 dni nie ma kary 6000 zł. Opowiadaj bajki gdzie indziej.

Racja, mój błąd bo napisałem byle jak. Dopytałem i 20 dni się spóźnił. Też kupil auto i wygasło OC a nie przedłuża się automatycznie. 

Opublikowano

Gówno. Kontrola była 30 grudnia i dzisiaj dostałem wezwanie do zapłaty...