Skocz do zawartości

Rejestracja ciągnika bez dokumentów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o pomoc. Posiadam ciągnik który dostałem od wójka wraz z gospodarstwem. Chciałbym go zarejestrować ale problem w tym że nie ma na niego żadnej faktury bo zaginęła. Jest to ursus fabryczny nie żaden składak, 1991 rok i nie był on nigdy rejestrowany wiec nigdzie nie istnieje. Jedyny dokument to książka gwarancyjna wraz z kontrolą jakości i odbiorem jakości przez właściciela. Widnieją w tym dokumencie dane typu nr seryjny i nr silnika i dane nabywcy, ale z tego co wiem nic ten dokument nie oznacza prawnie. Czy da się jakoś to zarejestrować, może na żółte tablice bo tam nie potrzeba dokumentow gdzieś czytałem? Dodam ze jest to dość nietypowy ciągnik wiec zakup dokumentów odpada. Proszę o pomoc.

Opublikowano
47 minut temu, krs napisał:

ursus fabryczny nie żaden składak, 1991 rok

47 minut temu, krs napisał:

dość nietypowy ciągnik wiec zakup dokumentów odpada.

Jaki to ciągnik zrobił Ursus nietypowy w 1991r???

• Like 3
Opublikowano

Przepraszam bo chyba wprowadzilem w błąd. Słowem nietypowy określiłem poprostu zeby zaznaczyć ze nie jest to żadne c330 czy c360 bo do tego papierów jest w internecie. Jest to poprostu sadownik 2802.

• Like 1
Opublikowano

Nie prościej spytać w wydziale komunikacji, stacji diagnostycznej kumatej?. A co z badaniami technicznymi, ubezpieczeniem przez tyle lat jak to przechodziło?. Dostałeś czy masz to wszystko w akcie notarialnym jako darowizna?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, krs napisał:

sadownik 2802

No to fakt, rzadko spotykany model 

5 minut temu, Risto napisał:

z badaniami technicznymi, ubezpieczeniem przez tyle lat jak to przechodziło

Przecież napisał że ciągnik nigdy nie rejestrowany, więc jakie badania, jakie OC???

Najprościej udac się do WK i tam pytać

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano

Ciągnik robił wkoło podwórka, na droge wyjeżdzał bardzo mało a wieś zabita dechami. Wiec nic nie bylo płacone, tym bardziej tak jak zalozylem temat-problem jak to teraz zarejestrować. Bo oprócz dokumentu który napisałem nie mam nic.

Zrobienie przeglądu tez mysle bez problemu bo wszystko świeci skręca hamuje i luzów jakiś nie ma. 
Chyba wezme sie za temat zabytku go zarejestrować.

Opublikowano
2 godziny temu, krs napisał:

Witam, proszę o pomoc. Posiadam ciągnik który dostałem od wójka wraz z gospodarstwem. Chciałbym go zarejestrować ale problem w tym że nie ma na niego żadnej faktury bo zaginęła. Jest to ursus fabryczny nie żaden składak, 1991 rok i nie był on nigdy rejestrowany wiec nigdzie nie istnieje. Jedyny dokument to książka gwarancyjna wraz z kontrolą jakości i odbiorem jakości przez właściciela. Widnieją w tym dokumencie dane typu nr seryjny i nr silnika i dane nabywcy, ale z tego co wiem nic ten dokument nie oznacza prawnie. Czy da się jakoś to zarejestrować, może na żółte tablice bo tam nie potrzeba dokumentow gdzieś czytałem? Dodam ze jest to dość nietypowy ciągnik wiec zakup dokumentów odpada. Proszę o pomoc.

Sa szanse normalnie zarejestrowac.

Jak zgubiles Fv zakupu to musisz wystapic do sadu o potwierdzenie wlasnosci. Masz dokumenty odbioru z fabryki wiec nie powinno byc zadnych problemow.

• Thanks 2
Opublikowano

weź to sprzedaj na Ukrainę może jakiś karabin na masce zamontują a kup sobie coś normalnego z papierami

miałem podobną sytuację z t25. po dziadku. trochę kombinowałem ale nic z tego nie wyszło sprzedałem pojechało gdzieś w świat i po sprawie

Opublikowano
17 minut temu, andrzej78 napisał:

Ale i tak nie zarejestruje bo brak wyciągu ze świadectwa homologacji .

Świadectwo można dostać na pojazd typu SAM... Koszt 1600 zł... Tu masz ciągnik fabryczny więc nie będzie problemu. 

Opublikowano (edytowane)

Pojazd konstrukcji własnej można zalegalizować jedynie poprzez dopuszczenie jednostkowe , ale to w tysiącach kosztuje. Nie ma obecnie pojazdów SAM .Pozostaje jeszcze kwestia ekologii , choć może udałoby by się uzyskać odstępstwa przy dopuszczeniu oraz sprawa poważniejsza ,że jest to pojazd fabryczny a nie konstrukcji własnej .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Ciekawe jak zarejestrować ciągnik z 1991 roku, który nie spełnia obecnie obowiązujących warunków technicznych. Pojazd ma spełniać warunki techniczne obowiązujące w dniu jego pierwszej rejestracji. Traktor nie był nigdy zarejestrowany, więc nawet jakby miał fakturę zakupu, to nic nie da. Można jedynie spróbować na zabytek ale będzie potrzebny dokument potwierdzający własność ciągnika.

Opublikowano (edytowane)

Ten Ursus 2802 to może spełnia normę czystości spalin Stage I lub Stage II? Teraz obowiązuje Stage V.   

Obowiązkowy wyłącznik WOM po opuszczeniu siedzenia kierowcy. 

Edytowane przez bergman31
  • Thanks 1