Skocz do zawartości

Rzepak ochrona i nawożenie 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, miwigos napisał:

to będzie koło 160 N  wystarczy, wierzysz w te bakterie , jakie dajesz , blueN

Przy zmniejszonym nawożeniu azotem działają dobrze. W zeszłym roku 5.3t przy takim nawożeniu. Bez nawozu naturalnego i z niską/bardzo niską zawartością azotu w glebie. W buraku przy 80kg N plon 88t. W zeszłym roku na kontroli też to dobrze wychodzilo. W zbożach nie testowalem zbytnio. 

• Thanks 1

6 godzin temu, Broody napisał:

No właśnie , niektórzy jak pamiętam na jesieni dawali drugi raz azot bo głód się pojawiał. 

Ja drugi rok na jesieni nie dałem azotu i rzepak ładny zielony, siany był we wrześniu. 

A to właśnie nie przez to, że siany we wrześniu? Nie ma tyle czasu na wyrośnięcie i nie pobierze tyle, co taki siany w sierpniu, jak jeszcze porządne ciepełko go pędzi z dnia na dzień. 

6 godzin temu, Maniaks napisał:

A to właśnie nie przez to, że siany we wrześniu? Nie ma tyle czasu na wyrośnięcie i nie pobierze tyle, co taki siany w sierpniu, jak jeszcze porządne ciepełko go pędzi z dnia na dzień. 

Tak to również i tego skutek. Jednak nie to było sensem mojej wypowiedzi a to jak azot ludzie liczą. W ogólnym nawożeniu nie liczą dawek jesiennych,a dokładniej skumulowania azotu w roślinach jesienią do zimy, względem nawożenia wiosennego. 

Stosował ktoś wiosną przy zabiegu T1 połączenie : Caryx 0,6L + Tilmor 0,8L ? 
Stosowałem do tej pory coś w bardzo podobnej formie ale bez protio czyli : Caryx 0,65L + Tebu 0,65L 
Słyszałem również o łączeniu Caryxu z dodatkową dawką metkonazolu 
Najbardziej zależy mi na ograniczeniu dominacji pędu głównego ponieważ obsada jest dość duża i rośliny będą "bujać " głównie w górę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji  o uprawie rzepaku w roku 2025. W tym temacie, podobnie jak w latach ubiegłych będziemy szeroko dyskutować na tematy związane z nawożeniem i ochroną rzepaku.
      Najpopularniejsze pytania jakie się pojawiły dotychczas i o nich głównie będizemy rozmawiać.

Pierwsza i druga dawka azotu w rzepaku oraz terminy nawożenia rzepaku
      Jaki nawóz na pierwszą dawkę w rzepaku? Kiedy 2. dawka azotu na rzepak? Kiedy siać mocznik na rzepak? Kiedy NPK pod rzepak? Co na rzepak na start? Kiedy stosować kizeryt na rzepak? Kiedy siać saletrosan na rzepak? Kiedy azot na rzepak jesienią? Czy można siać nawozy na rzepak w lutym? Wybór i ilości nawozów w rzepaku (forma, skład, dawki)
      Ile polifoski 6 pod rzepak? Ile mocznika dolistnie w rzepaku? Co jest lepsze, RSM czy saletra w nawożeniu rzepaku? Jakie nawozy pod rzepak na wiosnę? Ile mocznika na jesień na rzepak (dolistnie)? Jakie nawozy dolistne na rzepak? Jakie nawozy są najlepsze pod rzepak? Ile nawozów na 1 hektar rzepaku (azotowych, wieloskładnikowych, siarkowych, magnezowych)? Zabiegi ochronne (t0, t1, t2, t3) - ochrona fungicydowa i regulacja rzepaku
      Kiedy T1 w rzepaku? Kiedy wykonać zabieg T2 w rzepaku? Kiedy zabieg T3 w rzepaku? Jakie substancje na T3? Kiedy pryskać rzepak na grzyba jesienią? Co na T0 w rzepaku? Co na pierwszy zabieg w rzepaku? Ile razy skracać rzepak jesienią? Czym pryskać rzepak na wiosnę? Jakie zabiegi w rzepaku na wiosnę? Zapraszam do aktywnej i kulturalnej dyskusji, życzę wysokich plonów i dobrych wyników finansowych z uprawy rzepaku.
      Zdjęcia rzepaków możecie wstawiać do galerii zdjęć Rzepaku: https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/category/560-rzepak/

• Przez macko94
      Witam Z mojej winy mam taki rzepak jak na foto poniżej. Są miejsca na działce gdzie jest lepszy, ale jakieś 70% to taka lipa. 2-3 listki. W październiku dostał 150 kg/ha saletry, a przed siewem korn kali. Za płytko posiany, brak deszczu i ciężka ziemia. Likwidować czy dać w lutym kizeryt i z tydzień później 450 kg/ha saletry i liczyć na cud.  

• Przez Paula_G
      Jak usunąć zapach spalenizny w rzepaku , który jest na magazynie? 
    • Przez Paula_G
      Jak usunąç zapach spalenizny w rzepaku , który jest w binie ? 
    • Przez danielhaker
      Jaką macie strategię nawożenia i ochrony rzepaku w sezonie 2023/2024? Macie już zakupione środki?
      Kontynuacja tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v