Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

To musisz być jakiś alergiczny , maska jednorazówka , czy  profesjinalna

Profesjonalna z filtrami przeciwpyłowymi albo gazowymi. Powiem Ci, że nigdy nie miałem problemu z alergiami. Nawet robiłem badani z ciekawości i nic nie wyszło. Od zawsze drapię się przy jęczmieniu, jak mamy żniwa, to jedyna moja "alergia". Za dzieciaka olewałem maski, co najwyżej zakładałem chustę na gębę. Dopiero koło 30-tki zaczęło mi to przeszkadzać.

Opublikowano
3 godziny temu, Maniaks napisał(a):

Ja tam praktycznie zawsze maska, rękawice i okulary. Kombinezon to akurat gruba przesada, ale od kiedy stosuję te wspomniane rzeczy np. podczas zrzutów zboża na magazyn lub z magazynu na auta, to jest ogromna poprawa, jeśli chodzi o problemy z infekcjami gardła. Z nawozami podobnie. Od kiedy noszę maskę przy rozsiewaniu nawozów (chodzi o wysypywanie nawozu z big baga do rozsiewacza, bo wtedy można się tego cholerstwa nawdychać), to też jest o niebo lepiej. Raz mi się nie chciało nałożyć przy polifosce, to pamiętam od razu na następny dzień gardło zaczęło boleć i człowiek już przez kolejne parę dni musiał się męczyć. Ludzie na mnie dziwnie patrzą na skupach, jak wysypuję zboża z maską i okularami, ale zdrowie mamy jedno i na tym mi najbardziej zależy, a nie na chwilowej wygodzie. 

Takie rzeczy się bagatelizuje, ale choroby zawodowe nie biorą się właśnie z niczego, tylko z wieloletniej ekspozycji naszego organizmu na pewne czynniki zewnętrzne, a środki ochrony osobistej służą właśnie temu, by to ryzyko minimalizować.

Opryskiwacz hydrauliczny czy ręcznie rozkładany? 

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To nie dziwie się że na Ciebie patrzą jak na kosmite, kurz ze zboża nie zabija normalnych ludzi

znam takich, co rozkłada ich na 2-3 tygodnie po pierwszym dniu zniw

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

znam takich, co rozkłada ich na 2-3 tygodnie po pierwszym dniu zniw

Mnie rozkłada po pierwszym dniu żniw , tyle że klima w kombajnie bo człowiek nie zwyczajny , i potem ze 2-3 dni następne chrypkę się ma , ale potem już człowiek się hartuje i jest ok 

Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Widcznie za mocn ja podkręcasz , w ciągniku , samochodzie nie masz klimy

Podkręcam tak żeby było ok, nie za zimno i nie za gorąco , kabina jest prawie cała szklana , to słońce piecze jak w piekarniku , W samochodzie tak się nie nagrzewa bo i przeszklenia jest dużo mniej , a i szybę można otworzyć żeby przewiało , w ciągniku też by pewnie chrypa złapała jak by ze dwa dni nom stop jezdził , 

Opublikowano

kolei nową rekordową odmianą jest pszenica ozima ARGUMENT z hodowli IGP Polska zasiana w technologii uprawy siewu pasowego MZURI PRO-TIL.  Ze śmigielskiego pola zebrano 12,567 t/ha zboża!  jesli ktos zebral okolo 12 t ,to szkoda ze tego nie zglosil. zawsze to zapislaby sie na kartach rekordow Guinessa!

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

kolei nową rekordową odmianą jest pszenica ozima ARGUMENT z hodowli IGP Polska zasiana w technologii uprawy siewu pasowego MZURI PRO-TIL.  Ze śmigielskiego pola zebrano 12,567 t/ha zboża!  jesli ktos zebral okolo 12 t ,to szkoda ze tego nie zglosil. zawsze to zapislaby sie na kartach rekordow Guinessa!

Jakby zasiali metodą tradycyjną, byłoby ponad 13t. A tak, promują to nieporozumienie, bezorkę.

W dniu 25.12.2024 o 13:04, boogie7 napisał(a):

Dlatego do aviatora dołożono proquinazid i zmajstrowano Boogie 😁

Nie wiem ile w święta wypiłeś, ale chyba za dużo... Używasz nicku i nie wiesz skąd się wziął?

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

Nie zapisałby się miałem kukurydze która na ziarno dawała niebotyczne ilości i właśnie myślałem zgłosic ale się nie da. Pole musi być już przed siewem podane że będzie próba bicia jakiegoś rekordu 

W dniu 24.12.2024 o 15:39, Łukaszek napisał(a):

A weź wrzuć te pszenicę co dała 12ton 

Mogę Ci wrzucić taka co dała 11.7

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Opryskiwacz hydrauliczny czy ręcznie rozkładany? 

Hydrauliczny, ale to akurat nie ma znaczenia w tym przypadku.

18 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Mnie rozkłada po pierwszym dniu żniw , tyle że klima w kombajnie bo człowiek nie zwyczajny , i potem ze 2-3 dni następne chrypkę się ma , ale potem już człowiek się hartuje i jest ok 

2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Podkręcam tak żeby było ok, nie za zimno i nie za gorąco , kabina jest prawie cała szklana , to słońce piecze jak w piekarniku , W samochodzie tak się nie nagrzewa bo i przeszklenia jest dużo mniej , a i szybę można otworzyć żeby przewiało , w ciągniku też by pewnie chrypa złapała jak by ze dwa dni nom stop jezdził , 

Jeszcze do niedawna też miałem problem z chrypą czy zatokami, jak się zaczynała pożniwna akcja z uprawkami i w traktorze od rana do wieczora po kilka dni z rzędu. Zwłaszcza, jak jest ukrop. Jednak od kiedy nie przesadzam z klimą, to jest zdecydowanie lepiej. Wychodzę z założenia, że lepiej się spocić trochę niż za mocno przewiać chłodnym powietrzem i mieć później zawalone gardło czy zatoki. 

Swoją drogą, przed świętami chcieliśmy siać przewódkę pszenicę, bo nam zostało jakieś 5 ha po kukurydzy, ale stwierdziliśmy, że spróbujemy w styczniu, bo naprawdę sucho jest i przychodzi parę dni wiatru, to normalnie nawet w miejscach, gdzie woda stoi przy rzekach, ziemia wysycha. ZIMĄ!

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

u nas średnia dobowa temp dla grudnia to póki co 3.5 stopnia, do tego 30l opadu

Nadają mrozy i śnieg na długoterminowej w styczniu to przestanie rosnąć.

Na te późne pszenice co masz posiane lepszej pogody nie mogło być.

Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał(a):

To coś nie tak regulujesz ,albo wrażliwy jesteś , jak sieje rzepak czy pszenice to 3 dni po 14 godzin w klimie , latem najgorsze że wchodzisz zgrzany do kombajnu na chwile, albo , ciągnikiem do gospodarstwa ciepło w nim i  klime sie włącza na 5-10 minut i znów w upał wychodzi się , ale jeszcze nigdy klima nie zaszkodziła mi

Ta pszenica u yacenty wygląda jakby wiosna już była

Opublikowano
24 minuty temu, wilkołak napisał(a):

To coś nie tak regulujesz ,albo wrażliwy jesteś , jak sieje rzepak czy pszenice to 3 dni po 14 godzin w klimie , latem najgorsze że wchodzisz zgrzany do kombajnu na chwile, albo , ciągnikiem do gospodarstwa ciepło w nim i  klime sie włącza na 5-10 minut i znów w upał wychodzi się , ale jeszcze nigdy klima nie zaszkodziła mi

Ta pszenica u yacenty wygląda jakby wiosna już była

Niektórzy cały czas autem na klimie nawet zima. Większość francuskich aut ma tak zrobione m, że aby wyłączyć klime trzeba wchodzić głęboko w komputer. 

• Root Admin
Opublikowano
42 minuty temu, malinalbe napisał(a):

Nadają mrozy i śnieg na długoterminowej w styczniu to przestanie rosnąć.

Na te późne pszenice co masz posiane lepszej pogody nie mogło być.

zwolni trochę, póki co nie widzę takich prognoz.
Ja czekam na chwile lepszej pogody żeby skasować poplony

20241226_140412.jpg

20241226_140433.jpg

20241226_140456.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v