Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, odrion napisał(a):

Tak, wiem. Ale akurat fluksapyroksad u mnie jeszcze nie był nigdy stosowany. Co do Kendo to nie przepadam za środkami, które działają tylko na 1 chorobę. Cyprodynil pójdzie na bbch 29-30 i powinen dać podstawowe zabezpieczenie przed maczniakiem. Mam od 2 sezonów zapas androsa więc jak pojawi się maczniak to go w końcu wykorzystam. Priotio lub fluksapyroksad pójdzie razem z Unixem, a jak nie będzie temp to razem ze skracaniem. 2 ostatnie lata dawałem Duet i wg mnie to fajne całkiem ekonomiczne rozwiązanie. Dodatkowo w odróżnieniu od triazoli jest bardzo małe ryzyko fito. Ale jednak nawet dawka 120-130% słabo zabezpiecza przed septoriozą i dtr. Dlatego szukam czegoś innego. Na t3 planowałem metkonazol z tebu, ale może dać bromukonazol z tebu, a metko dodać do unixa jak promuje to Syngenta?

Nie wyobrażam sobie t2 bez priotio. Obawiam się że tebu szału nie zrobi jako zabezpieczenie przeciw septoriozie.septoriozę.

Chciałbym mieć te dane również dla połowy dawek 

septorioza.jpg

jakie plony pszenicy osiągasz ? jakie klasy ziemi ?

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

U nas rzepaki słabe nierówne,  powiedziałbym że najlepsze są siane po

10 września- są równe mają po 9- 11 liści obecnie 

Te siane w sierpniu są bardzo nierówne - ale jakoś to wygląda 

A siane początkiem września są najgorsze , wybrałem się dzisiaj na dłuższy spacer to z tego czasu to plantacje masakra nic toto nie rośnie rzadkie , nie wiem czy zalegają tam jakieś substancję aktywne czy co innego że taki ten rzepak u ludzi , ale normalnie jak na razie to masakra

20241221_135147.jpg

20241221_132814.jpg

U nas jest to z pszenicą że nie rośnie 

Opublikowano
12 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

Na Dolnym Śląsku  rowy w normie mimo że w tym roku mamy aż 750 litrów.

U mnie w rowach trochę więcej niż zazwyczaj. W polu ok sytuacja. Wczoraj ostatni kawałek wyorałem. U mnie na rowach to jest nowa plaga- bobry. Jeszcze 10 lat temu nie było ich widać na rowach. Teraz są już pospolite

IMG_20241221_135740.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał(a):

U nas jest to z pszenicą że nie rośnie 

rośliny to organizmy zmiennocieplne i szybkość procesów życiowych jest w nich funkcją temperatury tak że jeśli teraz nie rośnie pszenica to wszystko w normie byle nie ginęła jeśli zaś u Was i w czas cieplejszy nie rośnie to coś nie tak z Waszymi polami

lub ... Wami (?) :ph34r: ;) i w tym przypadku zanim nie poznacie co i z kim/czym nie tak; nie siejcie pszenicy

9 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

"...przez minione 5 lat Komisja Europejska wycofała aż 80 substancji i nie zatwierdziła żadnej w zastępstwie."
zatem czas najwyższy i tę komisję dopisać do listy substancji do wycofania

wesołych świąt

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, mysza103 napisał(a):

U nas rzepaki słabe nierówne,  powiedziałbym że najlepsze są siane po

10 września- są równe mają po 9- 11 liści obecnie 

Te siane w sierpniu są bardzo nierówne - ale jakoś to wygląda 

A siane początkiem września są najgorsze , wybrałem się dzisiaj na dłuższy spacer to z tego czasu to plantacje masakra nic toto nie rośnie rzadkie , nie wiem czy zalegają tam jakieś substancję aktywne czy co innego że taki ten rzepak u ludzi , ale normalnie jak na razie to masakra

20241221_135147.jpg

20241221_132814.jpg

To są rzepaki w sierpniu siane , u was ten największy , to u nas te najmniejsze większe, a wcześniej powschodził , była obsada , czy tak od początku nie rośnie ?

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, odrion napisał(a):

Unix trochę działa na maczniaka. Jak będzie trzeba, to pojadę fenpropidyną, ale dopiero jak się (o ile) mączniak się uwidoczni. 

Tak też czytam i niegłupio to wygląda to Unix + Pioli na t1. Choć i tak planuje Delaro Forte na T1 albo Input Triple. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

tak tylko wtrącę w kwestii fungi... - triazole to co do zasady środki wyższych temperatur; i mniejsze fito i dopiero tak od powyżej plus 10 stopni sensowna skuteczność
Pono są wyjątki ale ja nie mam praktycznego potwierdzenia i pewnie to są wyjątki czysto "marketingowe"

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, masa24 napisał(a):
22 godziny temu, odrion napisał(a):

Tak, wiem. Ale akurat fluksapyroksad u mnie jeszcze nie był nigdy stosowany. Co do Kendo to nie przepadam za środkami, które działają tylko na 1 chorobę. Cyprodynil pójdzie na bbch 29-30 i powinen dać podstawowe zabezpieczenie przed maczniakiem. Mam od 2 sezonów zapas androsa więc jak pojawi się maczniak to go w końcu wykorzystam. Priotio lub fluksapyroksad pójdzie razem z Unixem, a jak nie będzie temp to razem ze skracaniem. 2 ostatnie lata dawałem Duet i wg mnie to fajne całkiem ekonomiczne rozwiązanie. Dodatkowo w odróżnieniu od triazoli jest bardzo małe ryzyko fito. Ale jednak nawet dawka 120-130% słabo zabezpiecza przed septoriozą i dtr. Dlatego szukam czegoś innego. Na t3 planowałem metkonazol z tebu, ale może dać bromukonazol z tebu, a metko dodać do unixa jak promuje to Syngenta?

Nie wyobrażam sobie t2 bez priotio. Obawiam się że tebu szału nie zrobi jako zabezpieczenie przeciw septoriozie.septoriozę.

Chciałbym mieć te dane również dla połowy dawek 

septorioza.jpg

Rozwiń  

jakie plony pszenicy osiągasz ? jakie klasy ziemi ?

Za słabe 😀. A tak serio to za ostatnie 10 lat nie miałem plonów poniżej 7t na 2-3 klasie (N ok 140-150). Oczywiście mowa o średniej ze wszystkich pol, bo jednostkowo na poszczegolnych polach spokojnie lapalem 9t. W ubieglym roku 7.8 z tym że 15% areału pszenicy dało ok 5t bo na wiosnę mogłem dopiero wjechać z azotem pod koniec kwietnia (za mokro). Ostatnie 3 lata są powyżej 7.5t ale nie zadowala mnie to. Z tym, że polowa arealu pszenica po pszenicy. Dlatego dostosowuje nawożenie i ochronę. Interesuje mnie osiągnięcie stabilnej średniej wieloletniej 8.5t. Od tego roku doszła 3 roślina i wreszcie stanowisko powinno też pomóc podciągnąć średnią. 

Opublikowano
4 minuty temu, odrion napisał(a):

Za słabe 😀. A tak serio to za ostatnie 10 lat nie miałem plonów poniżej 7t na 2-3 klasie (N ok 140-150). Oczywiście mowa o średniej ze wszystkich pol, bo jednostkowo na poszczegolnych polach spokojnie lapalem 9t. W ubieglym roku 7.8 z tym że 15% areału pszenicy dało ok 5t bo na wiosnę mogłem dopiero wjechać z azotem pod koniec kwietnia (za mokro). Ostatnie 3 lata są powyżej 7.5t ale nie zadowala mnie to. Z tym, że polowa arealu pszenica po pszenicy. Dlatego dostosowuje nawożenie i ochronę. Interesuje mnie osiągnięcie stabilnej średniej wieloletniej 8.5t. Od tego roku doszła 3 roślina i wreszcie stanowisko powinno też pomóc podciągnąć średnią. 

Uprawy na piachach jak powiadają mają 4 tony i to w suchy rok .

Plony 7 ton na klasach 2-3 i do 9 ton podnoszą średnią Polski na 6 ton .

Polska ma zapisane w Unii na 4 tony wiec mamy ogromną nadprodukcję bidy nie widać .

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

protiokonazol na t1 + cos na maczniaka. ten poli to fajny dodatek na t2! ja na t1 sie z reguły nie spiesze, aczkolwiek ostatnio kwiecien nie rozpieszcza

Oczywiście że fluksapyroksad to świetna substancja na t2 i np taki pioli pro pak można dać na t2. Trzeba byłoby tylko przeliczyć dawki, bo dla mnie 67g na t2 to za mało, nawet jak jest ze 150g priotio. Na t2 fajnie powinien zadziałać revytrex xe (fluksapyroksad + mefentriflukonazol). 

Ja jestem bardzo zadowolony z elatusa ery. Już 3 rok jak robię przegląd środków to rozważam zmianę w T2 na Ascre, ale za każdym razem jak policzę koszt (z uwzględnieniem zwrotów z syngenty), to nijak nie mogę się przekonać do zmiany na 1.5l Ascry. Szkoda, że Queen ma takie problemy jeżeli chodzi o rozpuszczenie uszczelek. Po fatalnym starcie w 2022 teraz jak się przestrzega zaleceń cortevy to podobno jest ok, ale ja nie chce używać środka, który nawet potencjalnie może uszkodzić mi opryskiwacz.  Sama substancja (fenpikoksamid) jest świetna,  ale niestety dla mnie dopóki nie zrobią nowej formulacji, to ja odpuszczam ten środek. Czekam jeszcze na rejestrację u nas Vimoy (substancja iblon) I Miravis plus ( substancja adepidyn). W UK mają fajne wyniki i mógłbym przetestować jako zamiennik Elatusa. 

Edytowane przez odrion
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To są rzepaki w sierpniu siane , u was ten największy , to u nas te najmniejsze większe, a wcześniej powschodził , była obsada , czy tak od początku nie rośnie ?

Te na zdjęciu to raczej początkiem września były siane w popiół i chyba doglebówką były opryskane , ja potem siałem 14 września przed spodziewanymi deszczami (spadło w 2 dni 120 litrów) to wschodziły razem mój i te ze zdjęcia , tyle że o ile mój cały czas rośnie tak te można powiedzieć że stanęły w miejscu i ewidentnie coś im dolega , bo żeby np.  przez miesiąc nie urosnąć praktycznie nic to trochę zastanawiające , takich plantacji jest trochę i to nie to że u jednego , te zdjęcia zrobione u 2 gospodarzy i to nie żeby jakiś gospodarz  uprawiał na odwal , tylko jeden z nich np musi mieć wszystko na tip top, nawozów na ful i środków tak samo , a i takich plantacji można zaobserwować dużo więcej . 

Ciekawe czy ten rzepak na wiosnę wystartuje czy będzie też tak tylko wegetował jak jesienią , zobaczy się .

Opublikowano

ja na swojej 4a i 3 b na T2 pojade tebu + azoksy. w tym roku zaskoczyl mnie efekt samego tebu, to z azoksy bedzie dobrze. dawalem priaxor , ale troche za drogo. na t3 moze jakis metkonazol pojdzie dla spokojnisci 🤔

Opublikowano

Ja rezygnuje z tebu na T2 bo już dobitnie się przekonałem, że to proszenie się o kłopoty. Zazwyczaj robi się wtedy sucho i tam gdzie omijak to pszenica pięknie zielona jeszcze długo, a gdzie pryskane, to nie dość że przypalone, to jeszcze jakby się postarzało o miesiąc w kilka dni.

Opublikowano

ostatnio pryskalem na majowke, bo tak septorioza żarła. teraz tez takie wczesne zrobie, a potem czyms na klos. a czym zastapic tebu? innym triazolem? difeno przypala, chyba epoksykonazol bylby ciekawy? ale ....jajoglowi go wycofali.

Opublikowano
22 godziny temu, mysza103 napisał(a):

To co tu jest nie tak w tej pszenicy? 

Ciul strzeli bombki , plonu nie będzie bo 2,5 cm szczeliny są większe niż jak standardowo. ,no i w oczy będzie razić dosamych żniw bo będzie widać że o te 2,5 cm za szeroko .

20241221_132358.jpg

20241221_132716.jpg

Jedyne co, to wiosną pług i łorać 🙆‍♀️

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, boogie7 napisał(a):

Widziałem już podobne plantacje jednego roku gdzie pojechałem z kuzynem w styczniu na oględziny , bo chciał likwidować, no i też była bida , ale kazałem mu to zostawić twierdząć że już koszty jakieś poniósł ,  a na nową plantację trzeba wszystko robić od początku  , i w efekcie 3 tony mu tam nakosiłem , tyle że miał zasiany ten rzepak bardzo pózno i po prostu nie zdążył do zimy urosnąć , a tu to ewidentnie nie rośnie , albo ta glebówka mu zaszkodziła , albo może pozostałości po czymś innym , (wcześniej miał tam pszenicę )Nie wiem będę wiosną obserwował , tym bardziej że jeden taki rzepak jest przez miedzę z moim polem 

A sory myślałem że odniosłeś się do tego rzepaku co też wstawiłem

, ale tu co wstawiłeś na zdjęciach to jak mówisz wiosną niechybnie trza łorać , bo szpary 2,5 cm które będzie widać do samych żniw

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, odrion napisał(a):

Oczywiście że fluksapyroksad to świetna substancja na t2 i np taki pioli pro pak można dać na t2. Trzeba byłoby tylko przeliczyć dawki, bo dla mnie 67g na t2 to za mało, nawet jak jest ze 150g priotio. Na t2 fajnie powinien zadziałać revytrex xe (fluksapyroksad + mefentriflukonazol). 

Ja jestem bardzo zadowolony z elatusa ery. Już 3 rok jak robię przegląd środków to rozważam zmianę w T2 na Ascre, ale za każdym razem jak policzę koszt (z uwzględnieniem zwrotów z syngenty), to nijak nie mogę się przekonać do zmiany na 1.5l Ascry. Szkoda, że Queen ma takie problemy jeżeli chodzi o rozpuszczenie uszczelek. Po fatalnym starcie w 2022 teraz jak się przestrzega zaleceń cortevy to podobno jest ok, ale ja nie chce używać środka, który nawet potencjalnie może uszkodzić mi opryskiwacz.  Sama substancja (fenpikoksamid) jest świetna,  ale niestety dla mnie dopóki nie zrobią nowej formulacji, to ja odpuszczam ten środek. Czekam jeszcze na rejestrację u nas Vimoy (substancja iblon) I Miravis plus ( substancja adepidyn). W UK mają fajne wyniki i mógłbym przetestować jako zamiennik 

Xemium czyli np pioli trzeba by dawać więcej. Strzelałbym koło 100g. Tak to średnio byłem zadowolony z 60. Na ten sezon Queen był już poprawiony. Opryskiwacze żyją.  Choć jest dopisek że lepiej umyć po użyciu. 

Adepidyna jest badana. Raz lepsza raz lepszy elatus. Osobiście bardziej ciekawi mnie chyba sdhi od Bayera. W tym roku robiłem Ascrą ale 1.2. Do Ascry też jest zwrot. 

Opublikowano
53 minuty temu, boogie7 napisał(a):

Tylko po co czekać jak ciągle jest wiosna. Lux pogoda na przewódki

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, odrion napisał(a):

Ja jestem bardzo zadowolony z elatusa ery. Już 3 rok jak robię przegląd środków to rozważam zmianę w T2 na Ascre, ale za każdym razem jak policzę koszt (z uwzględnieniem zwrotów z syngenty), to nijak nie mogę się przekonać do zmiany na 1.5l Ascry. Szkoda, że Queen ma takie problemy jeżeli chodzi o rozpuszczenie uszczelek. Po fatalnym starcie w 2022 teraz jak się przestrzega zaleceń cortevy to podobno jest ok, ale ja nie chce używać środka, który nawet potencjalnie może uszkodzić mi opryskiwacz.  Sama substancja (fenpikoksamid) jest świetna,  ale niestety dla mnie dopóki nie zrobią nowej formulacji, to ja odpuszczam ten środek. Czekam jeszcze na rejestrację u nas Vimoy (substancja iblon) I Miravis plus ( substancja adepidyn). W UK mają fajne wyniki i mógłbym przetestować jako zamiennik Elatusa. 

Ascry wystarczy litr według mnie, 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał(a):

Xemium czyli np pioli trzeba by dawać więcej. Strzelałbym koło 100g. Tak to średnio byłem zadowolony z 60. Na ten sezon Queen był już poprawiony. Opryskiwacze żyją.  Choć jest dopisek że lepiej umyć po użyciu. 

Adepidyna jest badana. Raz lepsza raz lepszy elatus. Osobiście bardziej ciekawi mnie chyba sdhi od Bayera. W tym roku robiłem Ascrą ale 1.2. Do Ascry też jest zwrot

Z Xemium na t2 też bym celował w 100g. Co do Queen, to jedyne co znalazłem na forach UK, to info, że nawet  jak się przestrzega ich zaleceń to niestety ciągle są problemy. Link do forum https://thefarmingforum.co.uk/index.php?threads/univoq-this-season.409541/

Problem ze stosowaniem jest taki, że trzeba pilnować żeby nie schodzić z ilością wody, plukac i tak plukam po opryskach, chociaż wiem że nie każdy praktykuje, a i tak zdarza się że uszczelki w dyszach rozpuszcza. Najgorsza sytuacja jakby np złapał deszcz na polu. Zostawić na noc środek w opryskiwaczu równa się rozbieranie i wymiana uszczelek w pompie. Dla mnie za duże ryzyko do korzyści. Mi się wydaje że poza wytycznymi co do stosowania w samym środku nic nie zmienili. 

Co do nowości z Bayera masz na myśli Atilla? 

Jeżeli chodzi o Bayera, to ten ich program kometa mnie nie przekonuje. Ile wychodzi zwrotu na ascara? Nie ma jak szybki i bezproblemowy zwrot z Syngenty.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v