Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Cezar81 napisał:

Dokrzewialiscie pszenicę jesienią 

Ludzie se ubzdurali coś z tym dokrzewianiem , a już o jesiennym dokrzewianiu to chyba większej głupoty nie słyszałem .

Zasiej normalnie w odpowiedniej obsadzie do 10 pazdziernika , i nie ma takiej możliwości żeby sama się nie rozkrzewiła  jesienią , wiosną tym bardziej nie trzeba dokrzewiać  , jeśli się jakieś cuda nie wydarzą przez zimę . 

Sieję zazwyczaj 300-330 ziaren /m2 i przez przeszło 20 lat mi nie przyszło do głowy żeby myśleć o jakimś dokrzewianiu , 

• Like 4
Opublikowano
5 godzin temu, nunu85 napisał:

zawsze pryskalem bez i działało. W tym roku usilnie mnie namawiali przy zakupie na adiuwant, że niby będzie lepiej niż było. Mam wziąć w się przekonam. I wziąłem na połowę zasiewów żeby zobaczyć czy ta różnica będzie widoczna. hurricane soil, dostępne pewnie tylko w procamie, ale inni dystrybutorzy pewno mają coś swojego typowo do doglebowek. Wychodzi 12zl do ha więc bez tragedii.

Ach ten marketing. Czego to nie wymyślą aby....wycisnąć ostatni grosz z portfela/karty. Nie wiem czy ten wynalazek jest dobry, ale ja bym go raczej do tego celu nie zastosował zastosował. Ale co kto lubi. 120 zł/l? Cena dość wysoka, choć te 12zł/ha jest jeszcze akceptowalne. Najlepszą metodą zwiększenia skuteczności DFF jest....zwiększenie dawki. Wiem, pszenica wtedy dostanie bardziej w kość.

Opublikowano
56 minut temu, piwek napisał:

Pryskacie pszenice od mszycy czy nie, bo sieje pierwszy rok i nie wiem czy trzeba pryskać?

To zależy. Jak będzie ciepło i widoczny będzie nalot to warto taki zabieg rozważyć.

Opublikowano

Mam pszenicę po rzepaku i dzisiaj patrzę są takie placki z podtoczona ziemią rozgarlem to i cała masa czarnych glizdowatych robali pszenicy na razie nie gryzą co to może być?

Mam pszenicę po rzepaku i dzisiaj patrzę są takie placki z podtoczona ziemią rozgarlem to i cała masa czarnych glizdowatych robali pszenicy na razie nie gryzą co to może być?

• Sad 1
Opublikowano
Dnia 2.10.2024 o 21:00, Tomek90 napisał:

U mnie nie wzięło miotły 🤪, a wiesz ze rzepaku po tym nie posiejesz przy tej dawce 

Zrobią, jak jeszcze włoka jest to ładnie to robi. Znajomy jedzie przed siewem rzepaku i potem po siewie na glinie. 

Tomek a taka mieszanka? 

0,2 Premazor 10g Gle... I 1,5l Dicurex , będzie dobre na ozimą pszenicę, pod rzepak nie zaszkodzi na przyszły rok?

Opublikowano
10 godzin temu, Piffpaff napisał:

Warto dodac adiuwant do experta i dff? jeśli tak to jaki?

Można dodać np. Superam, Superomix, Suplex, Hiperion. Koszt w miarę niewielki, zmniejsza trochę napięcie powierzchniowe (jednak nie ekstrmalnie).

Opublikowano
10 minut temu, Krzysiukov napisał:

Mnie czarne glizdowate zjadmy cały poprzeczniak rzepaku do zera😬 to jak głodne może młode siewki zjeść 🤔

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tomek a taka mieszanka? 

0,2 Premazor 10g Gle... I 1,5l Dicurex , będzie dobre na ozimą pszenicę, pod rzepak nie zaszkodzi na przyszły rok?

Grzes gle to nawet mniej możesz bo to kosiarka na samosiewy rzepaku.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, piwek napisał:

Pryskacie pszenice od mszycy czy nie, bo sieje pierwszy rok i nie wiem czy trzeba pryskać?

Ja nigdy pszenicy nie pryskalem od mszyc, a w tym roku plon 8+

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Krzysiukov napisał:

Gnatarz rzepakowiec całą gorczycę opierdzielil u mnie i u znajomych tylko łodygi zostaly. Zboża chyba nie ruszy??

IMG20240923124640.jpg

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

Ile dodajecie dff do experta zawsze pryskałem solo, 0,2 będzie OK

A robisz poprawkę na wiosnę? 0,2 l to już dawka, która w sprzyjających warunkach może sprawić, że korekta wiosenna nie będzie potrzebna.

Opublikowano (edytowane)

Ma być bez korekty , do tej pory pryskałem bez dff i porawka była, po co mam dodawać i robic porawke, według bacary powinno być 0,23 dff

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

Ma być bez korekty , do tej pory pryskałem bez dff i porawka była, po co mam dodawać i robic porawke, według bacary powinno być 0,23 dff

To nie wiesz ze najpewniej z korekta? 

Opublikowano
19 minut temu, miwigos napisał:

A co zostało bez DFF? Proponuję dać na 2-3 liść + 1-2 substancje nalistne na (rzepak/przytulię/chaber/mak?) to może i będzie bez poprawki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v