Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, szwagier24 napisał:

Pszenica avenew macie jakieś opinie?

Rozmawiałem dzisiaj z gościem który mówił że kosił ja równo z jęczmieniem.

Avenue i Spirella są od conajmniej 2 tygodni w mojej okolicy do zbioru,ale na razie jęczmień i rzepaki na tapecie

Sąsiad dziś powiózł spirelle do elewaru to ma parametry i pójdzie z potrąceniami lekkimi na konsumpcję

Opublikowano
13 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Rzepak-pszenica-pszenica- ? 

Co teraz wsadzić na takie dwa pola? Normalnie jest rzepak- pszenica-pszenica- jeczmien-Rzepak ale tu Ph słabe. Pszenica po rzepaku 8.5 tony, w tym roku pszenica po pszenicy 4.5 tony a więc tragedia. Jęczmień na tym pójdzie? Ph 4.2-4.8 Rzepak odpada bo attribut dwa lata pod rząd poszedł. Qq też odpada. Macie jakiś pomysł? Idzie teraz 6 ton wapna na ha. Myślę też o rzepaku za rok tam więc może ten jeczmień? 

dlaczego nie rzepak-pszenica-rzepak?

Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Ja robię rzepak , pszenica , pszenica teraz również. I też nie wiem czy nie wrócić albo do pszenzyta bo plon był zawsze ok, nawet i wyższy niż pszenica lub jęczmień ozimy. 

Pszenica po pszenicy podziękuję... miałem w tamtym roku po rzepaku 8.5 tony lekko. Teraz to samo pole pszenica po pszenicy i 3.8 tony. Oczywiście w plecy. Fakt faktem trochę za dużo wody było jesienią i wiosną. Zbyt rzadka 

Opublikowano
3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Za często rzepak. A teraz mógłby być ale nie będzie bo był stosowany attribut a na ulotce jest że nie wolno jako rośliny nastepczej 

To że w ulotce jest, to jedno, Może jednak, przy mokrym roku i zebranej słomie, pozostałości będą na poziomie, który nie wpłynie zbytnio na rozwój rzepaku. Nic nie chcę sugerować (oprócz przeprowadzenia badań na małym areale). Zresztą, niektórzy pisali, jakoby sulfonylomoczniki nalistne stosowane w zbożach na wiosnę, w późnym terminie i przy braku opadów, pływały również niekorzystnie (jakieś dowody?).

Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Pszenica po pszenicy podziękuję... miałem w tamtym roku po rzepaku 8.5 tony lekko. Teraz to samo pole pszenica po pszenicy i 3.8 tony. Oczywiście w plecy. Fakt faktem trochę za dużo wody było jesienią i wiosną. Zbyt rzadka 

To u mnie rok temu po rzepaku 7,8t a po pszenicy 5,7t. A co w tym roku to nie wiem co wyjdzie, bo po pszenicy siałem poplon z gryki by w jakimś stopniu przełamać. Najwyższy plon pszenicy po pszenicy to 6,5t mi wyszedł. Gdy siałem pszenżyto to na tym samym poziomie co pszenica po rzepaku plonowało. 

Opublikowano

LG Keramik wykoszony. Średnia plonu 9.1 tony, średnia białka 11.4, średnia gęstość 77. Plon fajny, ale co tam trzeba w nią ładować żeby była konsumpcja to nie mam już pojęcia. Czekamy na pogodę i kosimy inne odmiany. 

Opublikowano
27 minut temu, metrax12 napisał:

To że w ulotce jest, to jedno, Może jednak, przy mokrym roku i zebranej słomie, pozostałości będą na poziomie, który nie wpłynie zbytnio na rozwój rzepaku. Nic nie chcę sugerować (oprócz przeprowadzenia badań na małym areale). Zresztą, niektórzy pisali, jakoby sulfonylomoczniki nalistne stosowane w zbożach na wiosnę, w późnym terminie i przy braku opadów, pływały również niekorzystnie (jakieś dowody?).

Niby tak ale ostatnie dwa lata kombinacja attribut+ Mustang Forte na chwasta więc no trochę się boję wsadzać rzepak. Za droga uprawa. Po drugie tnę słome więc wszystko jest w glebie. No i w tym momencie jest lekki problem bo tak. Pasuje zarobić a niema co wsadzić. Qq odpada, groch nie pójdzie tam, rzepak no wyżej wiadomo czemu, zbóż bym nie chciał ale no chyba trzeba będzie albo owies albo jeczmień ale to też nie ciekawa opcja 

12 minut temu, SawekBraczyk napisał:

To u mnie rok temu po rzepaku 7,8t a po pszenicy 5,7t. A co w tym roku to nie wiem co wyjdzie, bo po pszenicy siałem poplon z gryki by w jakimś stopniu przełamać. Najwyższy plon pszenicy po pszenicy to 6,5t mi wyszedł. Gdy siałem pszenżyto to na tym samym poziomie co pszenica po rzepaku plonowało. 

Miałem pszenice po pszenicy 6.5 tony. Teraz 3.8 także porażka. Hmmm trudny temat ogólnie w tym roku

Opublikowano
17 godzin temu, jahooo napisał:

Avenue i Spirella są od conajmniej 2 tygodni w mojej okolicy do zbioru,ale na razie jęczmień i rzepaki na tapecie

Sąsiad dziś powiózł spirelle do elewaru to ma parametry i pójdzie z potrąceniami lekkimi na konsumpcję

Spirella ile miała % białka?

Opublikowano

u mnie pszenica po pszenicy to 4-4,5t już nie wiem co robić żeby było lepiej, myślałem że tylko u mnie takie dziadostwo, czy dlatego że słoma x lat już nie zbierana, ale co jakiś czas jak nie rzepak to koniczyna to groch

Opublikowano
22 minuty temu, Piffpaff napisał:

Panowie jakie macie doświadczenie w siewie pszenicy po jeczmieniu ozimym?

Też o to pytałem kilka dni temu bez odzewu a też bym się dowiedział bo planuje teraz pszenicę po jęczmieniu ozimym 

Opublikowano
1 godzinę temu, respecto088 napisał:

LG Keramik wykoszony. Średnia plonu 9.1 tony, średnia białka 11.4, średnia gęstość 77. Plon fajny, ale co tam trzeba w nią ładować żeby była konsumpcja to nie mam już pojęcia. Czekamy na pogodę i kosimy inne odmiany. 

U mnie w poprzednich latach miał lepsze białko od euforii, zawsze 12,5%+ ale u Ciebie lepszy plon o jakieś 1,5t/ha. Myślę, że zwyczajnie 100kg/ha saletry więcej i by było.

Opublikowano

Czy azot zastosowany na słomę liczy się do całej puli podanego N w następnym sezonie?

Wiem że lepszy mocznik ale zostało mi saletry czy można by było zastosować na słomę?

Opublikowano

Chcący być skrupulatnym to trzeba by na wiosne zrobić badanie gleby na zasobnosc w azot mineralny i wliczac go w nawożenie jeśli chodzi o porządaną ilosc azotu i nawozenie pod konkretny plon 

Opublikowano
3 godziny temu, MaXtzTS napisał:

u mnie pszenica po pszenicy to 4-4,5t już nie wiem co robić żeby było lepiej, myślałem że tylko u mnie takie dziadostwo, czy dlatego że słoma x lat już nie zbierana, ale co jakiś czas jak nie rzepak to koniczyna to groch

U mnie miałem w tym roku 3 opcje 

1. pszenica po rzepaku 

2. pszenica po grochu

3. pszenica po pszenicy

Wzrokowo nie różniły się , i w plonie na oko też sypały na podobnym poziomie ( przynajmniej nie widziało się w kombajnie że na jednym stanowisku sypie jakoś lepiej czy gorzej ) średnia ze wszystkiegopowinna być w okolicach 8 ton 

Aha , i u mnie pszenica po pszenicy to słoma była zbierana , tak że presja chorób zdecydowanie mniejsza niż słoma cięta , bo ja bezorkowo sieję 

16 minut temu, miwigos napisał:

nie liczymy

Dlaczego nie liczymy ? Przecież następnego roku maj czerwieć , będzie już z 40-50% azotu ze słomy dostępne , i  jeśli ktoś normalnie policzy że na tonę ziarna  potrzeba 30kgN , To żeby było 10 ton trzeba 300kgN  , minus 50 z gleby , minus z 40 z npk czy mocznika na słomę , i wiosną 200- 210 N i przecież jak najbardziej realny plon żeby zebrać 10 ton ziarna 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, MaXtzTS napisał:

A może siejecie odmiany które wybitnie nie nadają się na monokulturę ?  Jak siałem Dubaja, to tak jak tutaj wcześniej pisali, plon na poziomie 6,5 - 6,7 t/ha. W tym roku po pszenicy mam Impresję (niby tolerancyjna na mono), a zanosi się na .ujnię straszliwą 🙆

Opublikowano

azot podany na slome jak najbardziej wlicza sie do puli azotu. jesli nie dolozymy go z zewnatrz, bakterie pobiera go z gleby, tym samym ogranicza jego dostępność dla rosliny nastepczej, ktora bedzie glodowala. jesli dolozymy ,nie wazne czy saletre czy mocznik, zwiekszamy pule azotu, a bakterie i grzyby beda pobieraly tyle samo, tylko z wiekszej "beczki". saletra to wedlug mnie najlepsza forma azotu, nawet pod qq dawalem, plon mialem najlepszy z pol koszonych przez kombajniste (chyba tak mozna napisać, o kims kto pracuje na kombajnie )😎

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

U mnie miałem w tym roku 3 opcje 

1. pszenica po rzepaku 

2. pszenica po grochu

3. pszenica po pszenicy

Wzrokowo nie różniły się , i w plonie na oko też sypały na podobnym poziomie ( przynajmniej nie widziało się w kombajnie że na jednym stanowisku sypie jakoś lepiej czy gorzej ) średnia ze wszystkiegopowinna być w okolicach 8 ton 

Aha , i u mnie pszenica po pszenicy to słoma była zbierana , tak że presja chorób zdecydowanie mniejsza niż słoma cięta , bo ja bezorkowo sieję 

Dlaczego nie liczymy ? Przecież następnego roku maj czerwieć , będzie już z 40-50% azotu ze słomy dostępne , i  jeśli ktoś normalnie policzy że na tonę ziarna  potrzeba 30kgN , To żeby było 10 ton trzeba 300kgN  , minus 50 z gleby , minus z 40 z npk czy mocznika na słomę , i wiosną 200- 210 N i przecież jak najbardziej realny plon żeby zebrać 10 ton ziarna 

Nigdy nie dałem na wiosne 200N w pszenicy i 10 ton kosiłem , badanie na azot na wiosne to można o kant du..y, nie sprawdza to się , rzepak dostał 170 N i sypał pięknie , pszenica 180 N i też będzie dobrze, chyba lepiej jak rok temu

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Dałeś 200 czy nie Dałeś to nie istotne , ale jak ktoś sypie po ścierni to w przyszłym roku w maju- czerwcu co by nie robić to część tego wróci do wykorzystania przez roślinę . Choć sam osobiście też  liczę to żeby wiosną zapodać 150-200 kgN / ha. Jak na razie rekordowy plon mi wyszedł w tamtym roku na 150kgN ( średnia 9 ton) tyle że nie było parametrów,  ale u nas w tamtym roku nikt nie miał parametrów 

• Thanks 1
Opublikowano

To co wróci z słomy , to jak będą warunki , to wtedy wróci z zyskiem , jak nie będzie to nawóz poczeka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v