Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Słuchajcie, mam nie mały dylemat. Nie wiem jak u Was ale u mnie niestety susza. Nie pada kompletnie nic i to od niemal 2 tygodni. Liść flagowy już na wierzchu. Zaczynają końcówki żółknąć delikatnie. I kurcze nie wiem co tu robić. Czy wjeżdżać z T2 czy czekać na deszcz którego na razie w prognozie nie widać. Na T2 idzie tebukonazol + priaxor. Nie chcę jej znowu przypalić w taką suszą. No i nie wiem co tu robić. 

Opublikowano
dariusz86 napisał:

Cześć,

Słuchajcie, mam nie mały dylemat. Nie wiem jak u Was ale u mnie niestety susza. Nie pada kompletnie nic i to od niemal 2 tygodni. Liść flagowy już na wierzchu. Zaczynają końcówki żółknąć delikatnie. I kurcze nie wiem co tu robić. Czy wjeżdżać z T2 czy czekać na deszcz którego na razie w prognozie nie widać. Na T2 idzie tebukonazol + priaxor. Nie chcę jej znowu przypalić w taką suszą. No i nie wiem co tu robić. 

który liść zaczyna zolknac, podflagowy czy flagowy? A może te dolne? Jak dolne to zolkna bo oddają wodę na wyższe i ważniejsze liście

Opublikowano
2 minuty temu, Piffpaff napisał:

który liść zaczyna zolknac, podflagowy czy flagowy? A może te dolne? Jak dolne to zolkna bo oddają wodę na wyższe i ważniejsze liście

właśnie teraz popatrzyłem to jednak te dolne żółte się robię przez co sprawiają wrażenie jakby góra też była żółta. 

Opublikowano

U mnie niestety tak to wygląda w majówkę  na szybko zrobione t2 tebu azoksy dienekonazol po 125g  plus 6% mocznika bo zapowiadali deszcze a do dziś susza nie wiem czy ja coś zepsułem czy teraz wychodzą skutki wcześniejszych przymrozków  najbardziej porażone są liście od dołu na ostatnich tego nie ma

17153634581992765047535954380821.jpg

Opublikowano
15 minut temu, lukasz067 napisał:

U mnie niestety tak to wygląda w majówkę  na szybko zrobione t2 tebu azoksy dienekonazol po 125g  plus 6% mocznika bo zapowiadali deszcze a do dziś susza nie wiem czy ja coś zepsułem czy teraz wychodzą skutki wcześniejszych przymrozków  najbardziej porażone są liście od dołu na ostatnich tego nie ma

Nie potrzebnie ten mocznik. On nic i tak nie da tylko może przypalić. Mogłeś dać siarczanu mg lepiej z 10kg

Raczej nie przymrozków u mnie spory mróz był a nic się nie dzieje. 

Opublikowano

Dziś jechałem po okolicznych polach i rzuca się w oczy że w pszenicy sianej po jęczmieniu jarym , jest sporo jęczmienia który nie wymarzł  tylko teraz się wykłosił i ma dorodne kłosy , i jest tego mniej czy więcej , ale praktycznie tam gdzie po jęczmieniu jarym  to do siewu się nie nada bo mieszanka , a i na konsumpcję też nie przejdzie bo sporo tego jęczmienia . U was też po takim zmianowaniu jest ?

Opublikowano

u nas też susza zaczyna doskwierać w wtorek rano popadało coś 5 litrów to wszystko lekko oddychało ale nie widać żadnego dobrego opadu tylko burze ale to lokalne, a od przyszłego weekendu już po 30 stopni.

• Sad 1
Opublikowano
dariusz86 napisał:

2 minuty temu, Piffpaff napisał:

właśnie teraz popatrzyłem to jednak te dolne żółte się robię przez co sprawiają wrażenie jakby góra też była żółta. 

Może roślina odrzuca dolne liście z powodu suszy, w takiej sytuacji niczym nie pryskaj! co ma być to będzie. Czekaj na deszcz

lukasz067 napisał:

Jak kolega wcześniej, mogłeś dobić roślinę mocznikiem. ZAPAMJETAJ NA PRZYSZLOSC TĄ SYTUACJE! nastepnym razem czyli za rok jak będziesz widział że jest sucho to lepiej zrobisz roslinie nie robiąc nic niż pakować jej chemię z mocznikiem.

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, lukasz067 napisał:

Przepaliles difenokonazolem. W jakim celu stosować tą substancje w zborzach?

Opublikowano
Tigon napisał:

u nas też susza zaczyna doskwierać w wtorek rano popadało coś 5 litrów to wszystko lekko oddychało ale nie widać żadnego dobrego opadu tylko burze ale to lokalne, a od przyszłego weekendu już po 30 stopni.

5l! zazdroszczę i tego...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lukasz067 napisał:

to jest 100% fitotoksyczności ale tragedii jeszcze nie ma.Aby chciało popadać tylko ze ciężko z tym ;;/

natrafiłem na filmik o wymarzniętych kłosach pszenicy przez ostatnie przymrozki to możliwe aby aż takie cuda się działy?

https://www.facebook.com/reel/2265529133779702

Edytowane przez Tigon
  • Confused 1
Opublikowano

U nas też rośliny ostro porobione fitotoksycznością albo cholera wie czym a przymrozków nie było- ani teraz ani we wcześniejsze duże ochłodzenie przed majówką. Ja widze że u tych co nie pryskają na grzyba pszenica zdrowsza jak u mnie czy ty co latają opryskiwaczem z fungicydami. Koleś ze wsi jakieś 10 dni temu pytał mnie czy już pryskałem na grzyba w tym roku bo on jeszcze nic nie pryskał. I pszenica lepsza jak u mnie.

Opublikowano
XTRO napisał:

u mnie w niedzielę i w pon widzą -4 więc wszystkie zabiegi wstrzymałem

dziś sprawdzałem że w niedzielę i w poniedziałek rano zapowiadają +1*C czyli szansa na przymrozek jest

Opublikowano
16 minut temu, rocco0987 napisał:

U nas też rośliny ostro porobione fitotoksycznością albo cholera wie czym a przymrozków nie było- ani teraz ani we wcześniejsze duże ochłodzenie przed majówką. Ja widze że u tych co nie pryskają na grzyba pszenica zdrowsza jak u mnie czy ty co latają opryskiwaczem z fungicydami. Koleś ze wsi jakieś 10 dni temu pytał mnie czy już pryskałem na grzyba w tym roku bo on jeszcze nic nie pryskał. I pszenica lepsza jak u mnie.

Może niema braków npk i mikro wtedy tez lżej znosi ochłodzenie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Dziś jechałem po okolicznych polach i rzuca się w oczy że w pszenicy sianej po jęczmieniu jarym , jest sporo jęczmienia który nie wymarzł  tylko teraz się wykłosił i ma dorodne kłosy , i jest tego mniej czy więcej , ale praktycznie tam gdzie po jęczmieniu jarym  to do siewu się nie nada bo mieszanka , a i na konsumpcję też nie przejdzie bo sporo tego jęczmienia . U was też po takim zmianowaniu jest ?

Kto rozumny po jęczmieniu sieje pszenice , chyba że na pasze , ale to juz w szkole uczyli że jęczmień jest najgorszym przedplonem do pszenicy , u nas jęczmień malo kto sieje , a jary to prawie nikt

Opublikowano
46 minut temu, Wpaw napisał:

W jakim regionie takie przymrozki?

północ lubelskiego i patrząc na wilgotność gleby to raczej na 90% się sprawdzi

42 minuty temu, Piffpaff napisał:

dziś sprawdzałem że w niedzielę i w poniedziałek rano zapowiadają +1*C czyli szansa na przymrozek jest

na wschodzie na pewno nie 

Opublikowano

Protio chociaż 125 mówią że to minimalna dawka

1 minutę temu, tomekZ058 napisał:

W planach część pszenicy mam zamiar zrobić T2 Priaxorem 1l i myślę dołożyć jeszcze protio 100g wystarczy czy za mało ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v