Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Dla mnie 100 na tym samym środku to już troszkę jest ( brak kaca po zakupach) a sprzedawca młody ambitny no i się rozpycha żeby spróbować kawałek z wielkiego torta. Rodzicami i dziećmi u nas się nie handluje czyli może być że faktycznie jest Polska A i Polska B.

Daj kontakt chętnie skorzystam. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Dla mnie 100 na tym samym środku to już troszkę jest ( brak kaca po zakupach) a sprzedawca młody ambitny no i się rozpycha żeby spróbować kawałek z wielkiego torta. Rodzicami i dziećmi u nas się nie handluje czyli może być że faktycznie jest Polska A i Polska B.

Kupiłem wcześniej 3 × 5l. protiokonazolu 300 po 750 brutto za bańkę, a teraz mogłbym to mieć o prawie 2 stówy taniej na jednej bańce, więc próbuję sobie tak to tłumaczyć, że nic się nie stało 😆 Tylko że 6 stów psu w .upę 😜

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A podrzuć to onlajn ofertę tego priaxora. 

Toz tam od ilości sprzedanego towaru robią premie, a nie jakieś prowizje 🤦‍♂️

Myślałem że mowa była o Daxurze, nie o Priaxorze. Priaxor poniżej 800/5l raczej nieosiągalny.  Zresztą, lepiej chyba nawet wyjdzie mefentrifluko + fluksapyroksad, zamiast Priaxor +  protio.

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał:

Mnie tam jeden kij czy zapłacę 730 czy 830 zł. Nie dziaduję tak jak niektórzy, co to za 5 zł. mają się osrać z radości..  Rozbawiło mnie to, jak to Twój "dobry znajomy" wciska Tobie towar bez swojej prowizji 😆  Polak matkę i dziecko sprzeda, byle by tylko parę cebulionów w kieszeń wpadło, "wielki człowieczku"....

Za 735 brutto osiągalny nawet w sprzedaży on line. 

Pewnie , co będziesz dziadował i leciał na 15% , w całym sezonie np . po co masz wydawać 100 tys , jak ty sobie wydasz 115 tys , co to,  na 15 tys będziesz dziadował , do tego np pszenice nie sprzedasz po 700 , tylko po tyle ile kto ci da 500 -600 ? (niech będzie ) co będziesz żyłował , a że w całym sezonie ci się uzbiera tego z 50 tys , to co o 50 tys dziadować ?

Opublikowano

Taki mądrala jesteś, a sam kupowałeś środki po 850 za 5l, a teraz mógłbyś za 560 😜

A Ty sprzedajesz ziarno po tysiaku, jak cena na rynku oscyluje w ok. 700 ????  

Opublikowano
16 minut temu, boogie7 napisał:

Kupiłem wcześniej 3 × 5l. protiokonazolu 300 po 750 brutto za bańkę, a teraz mogłbym to mieć o prawie 2 stówy taniej na jednej bańce, więc próbuję sobie tak to tłumaczyć, że nic się nie stało 😆 Tylko że 6 stów psu w .upę 😜

Myślałem że mowa była o Daxurze, nie o Priaxorze. Priaxor poniżej 800/5l raczej nieosiągalny.  Zresztą, lepiej chyba nawet wyjdzie mefentrifluko + fluksapyroksad, zamiast Priaxor +  protio.

To doprecyzujmy bo protiokonazol to miałem po 107litr chyba. 

Mefentrifluko pójdzie z piraklo

• Root Admin
Opublikowano
27 minut temu, Tomek90 napisał:

To doprecyzujmy bo protiokonazol to miałem po 107litr chyba. 

Mefentrifluko pójdzie z piraklo

drogo, mi sie udało już zejsc poniżej 100zł brutto - jesli chodzi o 250

1 minutę temu, Michał98 napisał:

Ja planuję na T2: protiokonazol 150g+azoksystrobina 125g T3: tebukonazol 125g+prochloraz 300g. Ktoś podpowie czy dawki ewentualnie zmienić?

jęczmień robiłem 100g protio i 125g azoksy

Opublikowano

Z drugiej strony to jakby nie te partacze i każdy miał 8-10 t z ha to zboże by było po 20 zł :) ja też nie lubię jak jest zaniedbane ale gorsi są ci co pryskają non stop mimo że nie jest przekroczony próg ekonomicznej szkodliwość i poprawiają po 2-3 razy bo nie może być nawet jednego chwaściku. Ze skrajności w skrajność.

10 godzin temu, Zapracowany napisał:

Zgadzam sie, Wszystko to rozumię, mam pasiekę na rzepaku. Dyskusja się zaczeła jak napisali że mospilanem można pryskać bo nieszkodliwy...

Napisałem co mówi dobra praktyka i tak robie a prawo jest inne jeśli okres prewencji będzie spełniony to nic mu nie zrobisz

Opublikowano
17 minut temu, boogie7 napisał:

Gotowiec, czy będziesz mieszał ?

Mieszać trzeba

6 minut temu, yacenty napisał:

drogo, mi sie udało już zejsc poniżej 100zł brutto - jesli chodzi o 250

jęczmień robiłem 100g protio i 125g azoksy

No to drogo bo ja 300ec

Opublikowano
21 minut temu, Michał98 napisał:

Ja planuję na T2: protiokonazol 150g+azoksystrobina 125g T3: tebukonazol 125g+prochloraz 300g. Ktoś podpowie czy dawki ewentualnie zmienić?

Przeczyta jaki miastowy i będzie gównoburza,  że rolniki protestują przeciw importowi upaińskiego zboża, a sami używają wycofane substancje.

Napisz może jeszcze do PIORIN'u, że prochloraz będziesz używał.

Opublikowano

Ja w pszenzycie i w jęczmieniu jarym t2 zrobię 125g azoksystrobiny i 125g Tebukonazolu, a w pszenicy się zastanawiam czy dać litr priaxora czy 0,85 priaxora + 125g tebu. Priaxor u mnie 915 brutto za 5

Opublikowano
4 godziny temu, Zapracowany napisał:

U mnie w tym roku Queen na wszystko, w dawce 1,25 l za 175 zł. Zobaczymy czy nowa substancja w połączeniu z priotio coś warta czy to tylko marketing.

zamów od razu nowe uszczelki bo queen wszystkie ci rozpuści w opryskiwaczu 🤣

Opublikowano
40 minut temu, porcelanowy83 napisał:

Ale jak popatrzysz na fungicyd Kier To te dwie substancję tak wychodzą,czyli 0,8 azoksy a 0,5 tebu

To jest invigo , nigdy tego nie stosowałem i nie będe

Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

To jest invigo , nigdy tego nie stosowałem i nie będe

Za to ja kiedyś zastosowałem, było to z 6-7 lat temu trafił się mokry rok i stało się jak się stało, wszelkiego rodzaju grzyby miałem na polu 

Opublikowano
56 minut temu, porcelanowy83 napisał:

Ale jak popatrzysz na fungicyd Kier To te dwie substancję tak wychodzą,czyli 0,8 azoksy a 0,5 tebu

Ja wiem że teraz azoksy tania, to każdy ją wali do wszystkiego i to po litrze, ale więcej jak 125g nie ma sensu, za to tebu trzeba te 180-200g dać 

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał:

Taki mądrala jesteś, a sam kupowałeś środki po 850 za 5l, a teraz mógłbyś za 560 😜

A Ty sprzedajesz ziarno po tysiaku, jak cena na rynku oscyluje w ok. 700 ????  

Ja jak kupowałem część po 850 , to wówczas była to najtańsza cena , nie kupowałem wówczas po 950-1000 zł , mówiąc co mi tam 100 zł drożej czy taniej , tylko szukałem tam gdzie taniej , tak jak teraz dokupowałem jeszcze protendo , bo skoro tanie  to zastosuję więcej protio niż innego środka , to też nie kupowałem teraz gdzie popadnie po np.600 zł/5 L, tylko szukałem i za 5 litrów PROTENDO 300  zapłaciłem 520 zł brutto . Natomiast Ty napisałeś że kupujesz nie patrząc czy środek kosztuje 700 zł czy 800 , bo nie będziesz dla tej stówki dziadował . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v