Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Leni933 napisał:

Koledzy przypaliło mi pszenicę po oprysku huzarem. Warunki idealne, opryskiwacz czysty itd co z tym teraz zrobić mocznik i siarczan magnezu pomoże? Zbierze się to zboze jeszcze?

U mnie mieszanka z Huzara z granstar ultra też mocno popaliło pszenżyto, zwłaszcza na nakładkach i poprzeczniakach. Dostało w d*pę ale będzie żyło. Jaka zniżka plonów to się okaże.

Plus wszystek chwast żółknie.

Opublikowano
tasiorek766 napisał:

Witam. Panowie czy mogę położyć w jednym zabiegu axial komplet pack z Duet na start? Jest już dość późno i nie chce czekać z odstępami. Coś się może stać? 

chłopie serio ?

Opublikowano

Panowie dziś robiłem t1 i r1 moddusem 0.3l tylko problem taki ze ok połowy roślin dopiero ma kolanko ok 0.5cm trochę za wcześnie? Mam nadzieję że nie zjebałem

Zawsze czekałem aż będzie ponad 1 cm tak dla pewności

Opublikowano (edytowane)

@Piffpaff samym moddusem? Moddus jest juz od fazy krzewienia do fazy liscia flagowego wiec bedzie wszystko ok. Ogolnie to nawet lepiej troche wczesniej niz za pozno. Ten 1cm to glownie lrzy ccc sie liczy ale i przy ccc 0.5cm tez by bylo ok. 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Niska odmiana, ze zadnego ccc nie dodales? Ja dodalem 0,5l ccc 750 jeszcze. Ja dzis po 19 konczylem jeden kawalek. Jutro nadaja caly dzien slonce wiec bedzie wszystko dzialac tak jak ma dzialac ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Tak niska do 90cm, w zeszłym roku dałem 0.4 kg medax i ustala 7t w tym roku trzeba ciąć koszty i padło na moddus, wachalem się między 0.3 a 0.4 ale dorzucę na liść flagowy 0.1- 0.2l jak będzie potrzeba chyba że susza załatwi sprawe

Opublikowano (edytowane)

ja w tym roku wróciłem częściowo do ccc, zobaczymy efekty bo ostatnim czasem ciągle problemy z plackami na polu. Ale u nas ziemia 2 klasa jak dasz 300 saletry to musisz już dobrze skracać. Dla mnie miedzy medaxem a moddusem jakoś wielkiej różnicy nie widziałem w wysokości roślin.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

i kosztuje drugie tyle a efekty takie same. Jak jest zimno to nawet medax nie porwie a jak już jest ciepło to lepiej dać mocniejsza dawkę moddusa.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
17 godzin temu, danielhaker napisał:

Bo bez włączonych kogutów pryskasz 💁‍♂️

Brak słońca 🙈

Po zastosowaniu trineksepaku dobrze jak kilka dni świeci słońce. Nie musi świecić przy zabiegu panowie profesorowie

• Like 4
Opublikowano

Panowie jeszcze jedna sprawa, robiąc dziś oprysk zauwazylem niestety miotle i na jednej działce przytulie, może axial 50 + starane? w jakich dawkach jeśli można i do kiedy bo teraz najwcześniej wjadę w pole ok soboty więc 2 kolanko będzie na pewno

Opublikowano
Dnia 7.04.2024 o 21:37, miwigos napisał:

Skąd tyle deszczówki ,gdzie bym to miał zmagazynować ,no i z czystośćią problem , chyba że nowy dach, a nie eternit porośniety mchem , ile wody na rok potrzebujesz do oprysku ?

mam zbiornik 10 tys litrów

Po drugie filtry i odstojniki, w tym jeden wymyślony przeze mnie. Przez pierwsze 20 minut każdego deszczu woda idzie na bok, dopiero po tym czasie w zbiornik. Mam 8 ha to se mogę deszczówkę pić i deszczówką pryskać 

Dnia 7.04.2024 o 21:52, Piffpaff napisał:

eee jak na granule spadnie 4-5mm na wilgotna glebę jak teraz i takiej temperatury jak teraz to myślę że max tydzień i roślina zacznie pobierać już N

5 litrów przemieszcza azot w głąb o 2mm więc oby te pszenice miały korzenie płytko. Ale co mi tam do waszych nawozów i upraw. Swojej pilnuje

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie jeszcze jedna sprawa, robiąc dziś oprysk zauwazylem niestety miotle i na jednej działce przytulie, może axial 50 + starane? w jakich dawkach jeśli można i do kiedy bo teraz najwcześniej wjadę w pole ok soboty więc 2 kolanko będzie na pewno

Bez problemu na drugie kolanko moze byc. Axial do flagowki, ja bym min 0.9 teraz dal. Ale im wczesniej tym lepiej bo miotła tez rosnie

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Poszedł  trineksapak etylu na wilgotne "mokre" rośliny, a właśnie czytam że nie powinno się pryskać na mokre. Jaki będzie skutek, nie podziała czy raczej jakiś stres ? Ktoś coś ?

Opublikowano

Mi przypaliło na mokre rośliny

Co podać typowo na fiolka polnego? Zrobiłem zabieg axial + mustang 306 a tam nie ma w wrażliwych fiolka. Nigdy nie miałem problemu z foolkiem na tym polu aż do tego roku. Wszystkie inne chwasty ładnie obumieraja natomiast fiolek ma się dobrze.

Opublikowano

Panowie znajomy dostał na T1 Flexity ( metrafenon) + Kendo - nie wiem w jakich dawkach

wydaje mi się że to kiepskie rozwiązanie bo jak się nie mylę to obie substancje typowe na mączniaka

Czy to wogule zabezpieczy podstawę źdźbła? 

Opublikowano
14 minut temu, Daro20 napisał:

Łączycie w jednym przejeździe regulację +  grzybówka + mikro + siarczan czy rozdzielacie?

Jasne że tak.

Prochlorazu już nie ma to problem z mikro a konkretnie miedzią jest rozwiązany. 

Jedynie zwrócić uwagę na moddus+ triazol żeby nie przypalić w słońcu 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v