Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.03.2024 o 14:48, odrion napisał:

Dokładnie. Capallo był niezły ale nie wybitny jeżeli chodzi o podstawę I wynikało to głównie z metrafenonu. Jak ktoś dal podwójna dawkę flexity, to powinno wystarczyć. Na zdjęciu poniżej widać dlaczego duet to zestawienie dobrych substancji czynnych. Boskalid - podstawa I liście + metrafenon- podstawa i maczniak.  I jeszcze kerokzysym jako dokładka na rdze. 130% duetu to 200g boskalidu i 100 metrafenonu.  

Fungi - pszenica podstawa.jpg

Można wiedzieć w jakiej literaturze jestem w stanie znaleźć takie ciekawe tabelki odnośnie różnych substancji aktywnych? Bo sam jestem takich rzeczy mega ciekawy w bym korzystał.

Edytowane przez Lukasz21_Lubelskie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Panowie mam trochę starego Glena, mogę tym teraz na samosiewy rzepaku prysnąć? W sklepie gość wspomniał że mogę zaszkodzić pszenicy bo to typowo jesienny oprysk, i yeraz sie wacham 🤔

Coś mi świta że glean kiedyś był na wiosnę dodawany bo wychodziło to fajnie cenowo ale pewny tego nie jestem już dobre parę lat jak tego nie ma. 

Właśnie sprawdziłem żeby cię w konia nie robić i stare etykiety mówią że można i wiosna, bez problemu znajdziesz 

Edytowane przez Gimmeshelter
  • Thanks 1
Opublikowano

1 dawka 100kg saletry + 100kg saletrzaku =61kg N

2 dawka 250kg saletry = 86kg N

W sumie wychodzi 147kg N 

Temat pszenicy mam zamknięty w tym roku. Jedynie dokarmianie dolistnie przy zabiegach ochronnych. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, respecto088 napisał:

1 dawka 100kg saletry + 100kg saletrzaku =61kg N

2 dawka 250kg saletry = 86kg N

W sumie wychodzi 147kg N 

Temat pszenicy mam zamknięty w tym roku. Jedynie dokarmianie dolistnie przy zabiegach ochronnych. 

Ja dawałem:

Przed siewnie 200kg/ha Polifoski 6 

1 dawka wiosenna  200kg/ha Saletrosan 26

i teraz zastanawiam się nad ostatnią dawka co lepiej dać mocznik 46% a saletrę, co lepsze ?  

Edytowane przez AlbertHD42
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Panowie mam trochę starego Glena, mogę tym teraz na samosiewy rzepaku prysnąć? W sklepie gość wspomniał że mogę zaszkodzić pszenicy bo to typowo jesienny oprysk, i yeraz sie wacham 🤔

Z Glenem uważaj na następstwo roślin bo długo zalega w glebie

Opublikowano
21 minut temu, GABBER85 napisał:

Jest jeszcze saletrzak który o tej porze jest lepszy niż saletra moim zdaniem

a na N1 trzeba było dać saletre a saletrosan na N2

Saletra a Saletrzak to samo to jest , te same formy azotu . Wiec jeden kij . 

• Like 1
Opublikowano

Wy ile sypiecie azotu? Coś polecacie jako odzywanie dolistnie? Zwykle to robiłem Basfoliar z T1, Mocznik + Siarczan magnezu przy T2. Z racji że zwykłego mocznika nigdzie nie idzie dostać u mnie, jakieś alternatywy? 

Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Można wiedzieć w jakiej literaturze jestem w stanie znaleźć takie ciekawe tabelki odnośnie różnych substancji aktywnych? Bo sam jestem takich rzeczy mega ciekawy w bym korzystał.

https://www.google.com/search?client=ms-android-motorola-rvo3&sca_esv=7fecaf9d214d9ea8&sca_upv=1&sxsrf=ACQVn0-J8z1VLmSu6NmzzvjIIntcX9S74g:1712240525724&q=tabela+HGCA&uds=AMwkrPvswS92c7VMQrYYRTqoTsMwcbvfFwqIeT4g0S-Hz-8ex2El8lRRBTbP-NoV8-8rNP5GExxw01vMqwhecFIMbJsGyRUGHLYcbZTLubT3CSMlbCmgVjrFN4hhU8lkimhZKGyG1-4v_fqe5FIYx0CxyiEGN8XG4Bh1kjeo8BzYOBLGbKCRSf9-XZA0HwUVapcJ9ZcIf-E-vbEEePHkWW-0HWsOwQsDDC-MG2V7RXT1wqnNU5rBbYQyz_TiosTKlfdR_gXIkMVOvlo-RYwt3r5NDz7Nj38DTrUHC8gz9IJUPtivoOMEjCo&udm=2&prmd=invbz&sa=X&ved=2ahUKEwj53biC4aiFAxVGX_EDHQtrC9IQtKgLegQICxAB&biw=485&bih=926&dpr=1.49

4 godziny temu, soltys48 napisał:

200-250

Za 250zł/ha to bym się przeprosił z poznaniakiem na łańcuszku... 200zł to jest max dla wynajmującego zbożowca 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Piffpaff napisał:

masakra 3 kolanko! U mnie na wschodzie dziś-3 było. patrzyłem na pszenice w poniedziałek to jeszcze pierwsze kolanko się nie oderwało, jutro dopiero zerknę co się zmienilo

Na wschodzie tzn? Ja Lubelskie, ziemie hrubieszowskie, dziś poszła druga dawka azotu. Regulację zrobiłem przed świętami, dziś dwa kolanka widoczne gołym okiem. Teraz będzie wjeżdżać w sobotę lub w poniedziałek T1 i pod koniec następnego tygodnia poleci Mustang Forte na chwasciory. 

Opublikowano
respecto088 napisał:

27 minut temu, Piffpaff napisał:

masakra 3 kolanko! U mnie na wschodzie dziś-3 było. patrzyłem na pszenice w poniedziałek to jeszcze pierwsze kolanko się nie oderwało, jutro dopiero zerknę co się zmienilo

Na wschodzie tzn? Ja Lubelskie, ziemie hrubieszowskie, dziś poszła druga dawka azotu. Regulację zrobiłem przed świętami, dziś dwa kolanka widoczne gołym okiem. Teraz będzie wjeżdżać w sobotę lub w poniedziałek T1 i pod koniec następnego tygodnia poleci Mustang Forte na chwasciory. 

między Siedlcami a miedzyrzecem Podlaskim, pszenica siana pod koniec września. Juto sprawdzę fazę i zdecyduje ale szykuje się na N2 jak kolanko się oderwie

Opublikowano
7 godzin temu, drobny napisał:

A jak srodek Stiff ??? bo kupiłem 5l na testy 

Wypisz wymaluj moddus .Nawet zapach ma ten sam ,często gęsto pod naklejka stiffa była naklejka moddus

Opublikowano
7 godzin temu, tomek12051133 napisał:

Każdemu kto wstawi zdjecie mówicie ze rzadkie.. mi też rok temu pisaliście że rzadka a sypnęła ponad 7ton.

20230612_135224.jpg

Kilka lat temu zostawiłem pszenicę gdzie było około 100 roślin na m2 a plon to 5,5t z ha, niedawno znajomy zaorał pszenicę gdzie było 200 roślin bo mówił że za rzadko. Wolę mieć rzadką pszenicę  niż za gęsta, lepsze parametry.

6 godzin temu, AlbertHD42 napisał:

Ile dni odczekać po skracaniu, żeby wjechać z drugą dawka azotu ?

A co przeszkadza jedno drugiemu?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

u nas pszenica zaraz 3 kolanko a dzień dnia pada. Po qq zaczyna strzelać w źdźbło.

A u mnie jest centymetr wysoka. Zimne ziemię... Znając życie ci co zasiali na początku marca 30 km ode mnie to już moje jesienne zasiewy wyprzedzili 

Opublikowano

U nas na lżejszych glebach już w zeszłym roku zaczęły pojawiać się place z roślinami blado zielonymi. W tym roku po "zimie" z opadami na poziomie 300 l/m2 od listopada do lutego, jest jeszcze gorzej. Sam mam piękne porównanie w j.ozimym, gdzie przejechałem jedną ścieżkę siarczanem mg. bo zostało w rozsiewaczu z rzepaku. Nigdy bym nie uwierzył, gdybym osobiście się nie przekonał. Żałuję, ze na całość ozimin nie dawałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v