Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, jajonasz napisał:

To z golda też nie będzie zadowolony, mustang forte tylko delikatnie śmierdzi, gold to masakra 

Do aminopielika duuuużo mu brakuje 

20 minut temu, Agrest napisał:

Pewnie tak będzie bo sąsiadowi zawsze śmierdzi🤣

Ten będzie DELIKATNIEJSZY 🤭

Opublikowano

Dzisiejszy aminopielik też już mniej wonny.

Oba mają 2,4D

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Raczej niemożliwe , jaki powód że tak myślisz ?

Z fizjiologi roślin to wynika, walczą o przetrwanie. W warunkach stresu odrzucają rozkrzewienia ( w kolejności od najsłabszych) . Lepiej moim zdaniem mieć 300 roślin i dwa silne rozkrzewienia niż 150 roślin i rozkrzewień 4 czy 5.

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

jak jest posiane po bożemu to wszystko jest ok,a jak ktoś ma problem z ustawieniem siewnika to po co mieć później pretensje do herbicydu?

A weż Panie ustaw poznaniaka z lat  80tych gdzie docisk tylko na ciężarkach za redlicami.

Opublikowano

Planuję pryskać od chwastu pszenicę ozimą Axial komplett pak i dodać na poprawę skuteczności zwalczania dwuliściennych Triben Super 50 SG, na polu duże presja chwastów. Nie było pryskane jesienią. Jakie dawki zastosować?

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel1296 napisał:

Planuję pryskać od chwastu pszenicę ozimą Axial komplett pak i dodać na poprawę skuteczności zwalczania dwuliściennych Triben Super 50 SG, na polu duże presja chwastów. Nie było pryskane jesienią. Jakie dawki zastosować?

20g tribenu na ha, wypraktykowane

Opublikowano
59 minut temu, MARIO1996 napisał:

T1 do duet na start plus modus można łączyć? 

Ja to dawałem duet na start ( tyle co zalecają) + 0.4 medax max + 0.8 stabilanu

Przymierzam się do t2

Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

A weż Panie ustaw poznaniaka z lat  80tych gdzie docisk tylko na ciężarkach za redlicami.

trawę nim tato siał i zboża były równiutko a rzepak poniżej 10kg na ha zchodził i też był ładny - da się.

4 godziny temu, Zapracowany napisał:

Z fizjiologi roślin to wynika, walczą o przetrwanie. W warunkach stresu odrzucają rozkrzewienia ( w kolejności od najsłabszych) . Lepiej moim zdaniem mieć 300 roślin i dwa silne rozkrzewienia niż 150 roślin i rozkrzewień 4 czy 5.

też jestem tego zdania, chyba że pszenica na paszę.

Opublikowano (edytowane)

Lepiej 300 roślin i dwa mocne rozkrzewienia , aniżeli łąka 400/500szt po dwa małe kłoski . Zamieńcie Poznaniaka na Amazone D7 , nim siać to przyjemność dla mnie jest . Ile ustawisz tyle wysieje . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
9 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

trawę nim tato siał i zboża były równiutko a rzepak poniżej 10kg na ha zchodził i też był ładny - da się.

10kg to obsada ponad 3x to co zalecane do wysiania to jak ma się nie udać. 

Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

jak to jest zadbany poznaniaj, że redlice nie latają na boki jak u pijanego, denka nie pogryzione przez myszy - to żaden problem utrzymać w nim głębokość i normę wysiewu

problem z głębokością wysiewu w poznaniaku jest wtedy, gdy redliczki są już starte do połowy i nie zagłebiają się w glebę

zamienniki dostępne w handlu są z plasteliny, 2-3 sezony i już ich nie ma, lepiej naspawać twardą elektrodą i poszlifować pod przymiar

• Like 1
Opublikowano

Jak masz sucho na jesieni co ostatnie lata dosyć często się zdarza i trzeba siać na glinie której nie idzie wtedy dobrze doprawić to na pewno nie ustawisz tam dobrze głębokości wysiewu i te wszystkie teorie ile nasion na ha, ile cm głębokości i oprysk na szpilkę to można sobie włożyć. Gdzie lżejsza ziemia to można się bawić a tak to u nas na jesieni i tak każdy po siewie zwykłym siewnikiem leci z bronami bo połowa na wierzchu 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Gimmeshelter napisał:

No i po Poznaniaku to zazwyczaj następna czynność to nie sprzątanie siewnika tylko podpinanie bron i bronowanie całego po siewie

Fabryczne grabki dociążone że dwóch ma co nieść i pięknie, nic nie ma na wierzchu 

Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał:

10kg to obsada ponad 3x to co zalecane do wysiania to jak ma się nie udać. 

poznaniakiem poniżej 7 się nie da, rzepak teraz to z usługi ok 3 kg na ha agregatem.  Troszkę OT się robi ;)

Opublikowano
33 minuty temu, Wpaw napisał:

Mam pola mozaiki, poznaniak 6. Na jesieni na glinie na wierzchu a na piasku wchodzili na 8cm. Od i amazonka nie pomoże 

Na piachu wałowanie przed siewem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v