Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak to pryskać? T1 i r1 po całości czy to ujowe nie pryskac. Jest tego ze 20arow 

IMG20240330143926.jpg

IMG20240330143908.jpg

IMG20240330143941.jpg

Opublikowano

Kolego na tym słabym poszło już zima kreda, później sól potasowa, siarczan magnezu i dziś druga dawka N. Jest już dużo lepsze niż wczesna wiosna.

Opublikowano

dziś byłem na polu pszenicy na dzikim wschodzie przy granicy i kolanko jeszcze się nie oderwało i to jest bardzo dobra informacja bo święta spokojne a na koniec przyszlego tygodnia zapowiadają bez wiatru więc warunki zapowiadają się idealne

Opublikowano

Witam. Miał ktoś kiedyś pszenice na przedwiośniu zaatakowana dość mocno grzybem, poszło szybko morfolina ( t0) I teraz t1 jeszcze widać żółte liście ale pytanie czy taka pszenica będzie miała ubytek w plonie przez ten grzyb wczesno wiosenny????

Opublikowano

Panowie odpowie mi ktoś? Bo nie wiem czy to prysnąć? Tylko żeby nie zrobić gorzej niż jest.

Opublikowano
44 minuty temu, Dexter123 napisał:

Czy sam FLEXITY wystarczy w tej dawce na ochronę t1  miało pójść z Empartisem mieszanina? Lecz znajomy mnie tak zagadał że dwa razy z jednej butelki wlałem

Tak jak ulman napisał nic się nie stanie , a solo flexity to tak nie bardzo , nawet mimo tego że poszło w podwójnej dawce , jedne patogeny , takie jak np. mączniak będzie zniszczony konkretnie , ale podstawa żdzbła , raczej nie ruszona . Ja bym po prostu przejechał jeszcze raz tym empartisem , i tyle . chyba że ta pszenica po dobrym poplonie , i wygląda zdrowo , to można z empartisa zrezygnować 

• Like 1
Opublikowano

Ja dziś jechałem od 10 do 17, trochę wiało momentami, a czasami zupełna cisza, koło 14 w ciągniku pokazywało 25°, leciała taka mieszanina, wszystko super, nie pierwszy raz i nigdy nie było problemów.

Proleaf max 4.0 1
PROCAM mangan 0,8
PROCAM miedź 0,8
Kanonik 0,6
Tern 0,4
Cuadro 0,4
Stabilan 0,7
Sherpa 0,2

Na T2 prawdopodobnie Priaxor, lub Delaro Forte. Chyba że się zrobi suszą to azoksy + tebu.

Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał:

Tak jak ulman napisał nic się nie stanie , a solo flexity to tak nie bardzo , nawet mimo tego że poszło w podwójnej dawce , jedne patogeny , takie jak np. mączniak będzie zniszczony konkretnie , ale podstawa żdzbła , raczej nie ruszona . Ja bym po prostu przejechał jeszcze raz tym empartisem , i tyle . chyba że ta pszenica po dobrym poplonie , i wygląda zdrowo , to można z empartisa zrezygnować 

Przecież mefedrono bierze podstawę. 

7 minut temu, ervyn napisał:

Ja dziś jechałem od 10 do 17, trochę wiało momentami, a czasami zupełna cisza, koło 14 w ciągniku pokazywało 25°, leciała taka mieszanina, wszystko super, nie pierwszy raz i nigdy nie było problemów.

Proleaf max 4.0 1
PROCAM mangan 0,8
PROCAM miedź 0,8
Kanonik 0,6
Tern 0,4
Cuadro 0,4
Stabilan 0,7
Sherpa 0,2

Na T2 prawdopodobnie Priaxor, lub Delaro Forte. Chyba że się zrobi suszą to azoksy + tebu.

Czemu tak dużo protiokonazolu? 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomek90 napisał:

Przecież mefedrono bierze podstawę. 

Czemu tak dużo protiokonazolu? 

Dla spokojności 😅 Mogłem zejść faktycznie do 150g ale to raptem 10 złotych różnicy na hektarze a głowa spokojna. Trochę też pszenica po pszenicy. Na pszenżyto dawałem 0,4 ;))

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Pszenica po pszenicy to będę dodawać boskalid to kanonika. 

Ja chciałem dodać 0,3 unixa ale odpuściłem, będzie co będzie, ale wydaje mi się że te 180g wystarczy, pryskałem inputem pszenicę po pszenicy gdzie było 160g i było dobrze, nie ma się co martwić na zapas 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v