Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Czasami działki trzymają bardzo przy wydajności. Składać rozkładać, cofnąć do rogu, słupy i schodzi się. 

Cofie tylko herbicydy i sianie nawozu, reszta na okrągło

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Moja najmniejsza działka z pszenicą  ma 30 arów, największą 1.3 ha  niektóre to nieregularne dziwne kształty, każda gdzieś oddalona, to nie takie proste z opryskiwaczem i odmierzaniem. Rozsiewaczem do nawozów śmigam moment, opryskiwacz niestety sam się nie rozkłada i to mnie wkurza coraz bardziej

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie ile dajecie moddusa na ha przy 140kg N? do tej pory stosowałem medax w dawce 0.5kg ale trzeba ciąć koszty więc zostaje moddus, czy 0.4l będzie ok?

0,3 moddusa + 1 ccc

Opublikowano

zadam pewnie głupie pytanie, ale wiekszość z Was łaczy grzybówke np z modusem czy pryskacie osobno? pryskałem osobno i przypalen nie było ale teraz z racji kiepskich okienek pogodowych chciałbym prysnac Wirtuozem Pro z zamiennikiem modusa i nie wiem czy sie bac czy pryskac

Opublikowano

Pytanko dzisiaj pryskałem na chwasty goldem czy jutro można robić grzybówke tokamą bo niepryskałem jeszcze w tak krótkich odstępach i zostało mi trochę mocznika lepiej dać go posypowo czy bawić się w dodawanie do grzybówki

Opublikowano

Panowie pytanie odnośnie N2. Pierwsza dawka poszła początkiem marca 60kg/ha czystego składnika. Pszenica właśnie kończy się krzewić i we wtorek chce jechać tylko zastanawiam się jak ugryźć temat w tym roku, dawać 200kg/ha saletry i później na liść flagowy  80-100kg czy dać teraz całość na raz. Co polecacie i dlaczego?

Opublikowano
Dnia 26.03.2024 o 22:17, Zapracowany napisał:

Modusem star czy ccc można skutecznie dokrzewić pszenice. Białe nowe korzonki muszą mieć conajmniej 2 cm. 0,5 l ccc wystarczy. Metoda znana od lat i stosowana dość często bynajmniej przez ludzi którzy mają jakieś pojęcie o uprawie a nie hejtują i myślą że błyszczą w internecie

Jeszcze gdyby tak wiedzieli co oznacza określenie "bynajmniej" 😎

Dnia 26.03.2024 o 22:31, drobny napisał:

Pier dolisz głupoty,znawca się znalazł 

No napewno nie internetowy bamber - kretyn, jakich tutaj od .uja i nazad 🤣

Dnia 27.03.2024 o 07:48, GABBER85 napisał:

Jak mam bardzo zróżnicowaną pszenice to ładować samo CCC zeby nie "skrócić kłosa" ? czy samego Modusa? czy czekać?

Następny .urwa agent 😆

Opublikowano

Czy jak kolanko jest około 0.5 cm od węzła krzewienia można już jechać z regulacją modusem? 

Opublikowano

Mam jutro okienko rano z wiatrem. Do 12 godziny zupełna cisza. Myśle tak od 8-9 w zależności od wilgoci roślin jechać dalej z herbicydem tylko że 24-25 stopni pokazuje jutro w szczycie. Bedzie ok? Tak do 11 by się popryskało ( o tej godzinie mówią 20 stopni już) 

Wieczorem już mocny wiatr niby także jak już to tylko rano 

Opublikowano
14 minut temu, Samsung123321 napisał:

Mam jutro okienko rano z wiatrem. Do 12 godziny zupełna cisza. Myśle tak od 8-9 w zależności od wilgoci roślin jechać dalej z herbicydem tylko że 24-25 stopni pokazuje jutro w szczycie. Bedzie ok? Tak do 11 by się popryskało ( o tej godzinie mówią 20 stopni już) 

Wieczorem już mocny wiatr niby także jak już to tylko rano 

Dużo chyba zależy od substancji i temp stosowania ja posiłkuje się stroną zwalczamy chwasy są tam opisane substancje czynne i ich zakresy temperatury 

Opublikowano
17 minut temu, Grab12 napisał:

Dużo chyba zależy od substancji i temp stosowania ja posiłkuje się stroną zwalczamy chwasy są tam opisane substancje czynne i ich zakresy temperatury 

Patrzyłem. Dla jednej substancji nie jest napisane dla drugiej 22 stopnie. Dla trzeciej też niema informacji. W każdym razie powyżej 20 to już dużo ale z drugiej strony jak nie zrobię rano to już nie zrobię jutro bo wiatr i taki oto dylemat 

Opublikowano (edytowane)

u nas od 7 rano piździ do 50 km w porywach sma nie wiem czy aby nie pryskać bo non stop ma wiać,najwyżej zrobię skracanie na drugim kolanku medaxem po swiętach. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ja dzisiaj jadę z T1 i R1 (centrum)

Trochę czasem zawieje mocniej ale nie ma tragedii. Banatus idealny do regulacji bo kolanko 1cm, euforia mogła by dwa dni poczekać bo kolanko 0.5 cm ale warunki na kolejny wjazd dopiero pod koniec nastepnego tygodnia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Na co ten Rsm dolistnie ? 

Tak dolistnie

28 minut temu, Samsung123321 napisał:

Aha... 8 rano. Termometr w słonku jest. 0 wiatru. Czyli chyba odpuszczę herbicydem pryskanie... kurde no nie wiem żeby dziadostwa nie narobić

20240330_075236.jpg

Ja bym pryskał 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v