Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

Trafne spostrzeżenie, wiele osób uważa, że jeśli nie ma zapisu to lepiej. Niestety tak nie jest, lepiej zapisać więcej elementów, by spać spokojnie. Badania gleby to ważna sprawa, ale bez badań początkowych nie ma znaczenia. Ustna umowa to następny problem, bo jeśli została zawarta, a osoby mataczą, nie ma świadków postronnych, nie zainteresowanych, trudno jest cokolwiek udowodnić. Chłopak rozwiąże pewnie umowę, a gość będzie sie odwoływał, jeśli uzna że wygra. Czy się mu to opłaci, to nie wiem. Ile może z tej dzierżawy uzyskać? N sprawy wyda więcej, a jak przegra to jeszcze koszty sądowe. Jeśli rozsądny, to się dogadają, albo po prostu odpuści.

po 7 latach gleba o niskiej zasobności nie świadczy dobrze o dzierżawcy i jest to niezaprzeczalne

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

po 7 latach gleba o niskiej zasobności nie świadczy dobrze o dzierżawcy i jest to niezaprzeczalne

Niską zastał i niską zostawi, zresztą nie było badań gleby przed podpisaniem umowy więc słowo przeciw słowu.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Niską zastał i niską zostawi, zresztą nie było badań gleby przed podpisaniem umowy więc słowo przeciw słowu.

Jeśli dzierżawca nie wnosił zastrzeżeń przy podpisywaniu umowy - na piśmie, to z praktyki sądowniczej przyjmuje się, że pole było w dobrej kulturze, czyli miało conajmniej średnie zasobności składników.

Wbrew pozorom takich spraw trochę się toczy z dzierżawcami i pewna linia orzecznictwa jest

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
marcinkaczmarek74 napisał:

Nawet jeśli  jest  to umowa cywilno prawna w  przypadku  umowy dzierżawy  gruntu rolego muszą zachodzić określone przesłanki ,żeby  wypowiedzenie było skuteczne.

specjalne przeslanki, sa potrzebne przy rozwiazywaniu umowy, ktora jest dobrze napisana. w tym wypadku sa luki,ktore mozna wykorzystać. chociazby kwota czynszu, brak wskazanego terminu rozwiazania umowy, prawdopodobna niska zasobnosc ziemi przez zaniedbanie. chlopak da sibie rade, a wytrawny prawnik roznioslby goscia w pył😎

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Siedzacybyk napisał:

specjalne przeslanki, sa potrzebne przy rozwiazywaniu umowy, ktora jest dobrze napisana. w tym wypadku sa luki,ktore mozna wykorzystać. chociazby kwota czynszu, brak wskazanego terminu rozwiazania umowy, prawdopodobna niska zasobnosc ziemi przez zaniedbanie. chlopak da sibie rade, a wytrawny prawnik roznioslby goscia w pył😎

Nie wiem czy na te 3 pozostałe lata warto zawracać sobie głowę wytrawnym prawnikiem,a dzierżawca pewnie nie jest,,kawkami karmiony,,.Być może korzystał z prow, musiał powiększyć gospodarstwo i nic mu nie zrobią.,  bo jeśli tak łatwo by było rozwiązać taką umowę to arimr by ich nie akceptowała.

Opublikowano

moze i akceptuja, ale ponad prawem nie sa. po drugie, to ty masz zapewnic ciaglosc, a nie oni. masz sie wywiazac i tyle😎 jak braknie ha, to kaza znaleźć,a jak nie to dupa. a o prawniku to pisalem, ze by ich rozniosl, ale nie zeby wynajmowal😃 najlepiej tez nie pisac samemu tego wypowiedzenia, ale przez prawnika. czesto dziala to jak + 10 pkt do sily😎

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Jakby nie patrzeć, nie wejdzie na to pole szybciej niż po zbiorach 2024. Wasze dywagacje są mało istotne, ponieważ w polskim prawie nawet ustna umowa dzierżawy jest wiążąca.

Jak udowodnisz ta ustną umowę? Przecież to śmieszne. 

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

za pomoca świadków - dlatego w takich przypadkach warto ich mieć, a chodzi mi o ogólne uwarunkowania, a nie przypadki szczególne

jakakolwiek umowa może mieć w Polsce formę ustną - tylko problem się zaczyna, jak jedna ze stron jej nie dotrzymuje, wtedy nawet papier często nie pomaga, nawet z pięczątkami i od notariusza

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

A chociażby tak że skoro zasiałeś to masz prawo to zebrać , Ile się słyszy że ktoś wjedzie komuś na pole na krzywy ryj i według prawa ma prawo to zebrać co zasiał , i tu dopiero jest absurd , a ustna umowa , ? pewnie co drugi tutaj na podstawie takich umów ustnych zbiera , bo nikt się nie chce pozbywać pola pisząc umowy notarialne , bo przecież by się już nie wzięo suszowego , czy jakiejś innej dotacji, a na gebę jak komuś da , to i dopłatę wezmie , czynsz dzierżawny wezmie , jakieś suszowe , nawozowe , czy inne dodatki do nawozów zbóż , czy chociażby paliwowe z gminy , to po co komu się pozbywać takiego pola , , lepiej dać w dzierżawę na gębę 

• Like 2
Opublikowano

szczegolnie jak w przypadku zeskanowanej umowy, gdzie zaplata maja byc : dopłaty. kazdy narzeka na tych wlascicieli, jacy to sa zli, a ww umowie zaplata sa wlasnie doplaty. czym sie to rozni dla wlasciciela, od brania doplat bezposrednio, a dzierzawa. na gebe? wezmie sobie doplate na paliwo, chociaz to zarobi. raczej spitkalem sie z sytuacja, gdzie jak dzierzawca dowiedzial sie o zamiarze sprzedazy ziemi, to aby mu nie zabrali sial zboze w nocy, bo jak zasial to mu nie zabiora. mysle, ze nikt nie jest idealny, po kazdej stronie mozna napotkac problemy. nie ma sensu obrazac sie i obrzuca. blotem.

Opublikowano

Ale dyskusja rozgorzała 🙉  Do sądu to jeszcze daleka droga, najpierw trzeba napisać wypowiedzenie i je mu dostarczyć, bo jak nie odbierze listu to d*pa blada. 
 A potem dopiero zacznie się zastraszanie itp.  To  jaki są szanse na rozwiązanie umowy 50/50%?

Opublikowano
7 minut temu, marcinkaczmarek74 napisał:

Kończąc udział w tej dyskusji uważam,że jeśli dzierżawca uprawia tą ziemię,płaci czynsz,nie  podzierżawia nikomu to są praktyczne zerowe szanse na wypowiedzenie tej umowy przed końcem.

Moim zdaniem wręcz przciwnie

Opublikowano
Dnia 5.12.2023 o 18:00, Zodiax napisał:
Dnia 5.12.2023 o 16:17, Andrzej44 napisał:

ja też stosuje miejsca gdzie nie pryskam fungicydem,zazwyczaj to jakieś omijaki przy słupie czy na klinach. Tam gdzie popryskane po dwóch tygodniach przypalenia,zboża bez turgoru. Omijaki świetne,zeo objawów,flaga świecąca i szeroka. Ale po miesiącu lub raczej po półtora na tych nieopryskanych atak grzyba i szybsze dojrzewanie. Ziarko gorsze niż z tych lichszych przypalonych. Ja pryskam fungicydami ale bez nawozów i moddusa, jak deszczowo to idzie CCC z pełną dawką fungicydu,jak ciepło i średnio z wilgocią idzie 75% fungicydu i zero skracania,jak zimno i sucho siedzę w chacie

Ja też to potwierdzam ale tak myślę że może rozwiązaniem będzie biologiczna ochrona roślin tylko co zastosować ? 

Robiłem próby z miedzą systemiczna ale ona przypala trochę lepiej w tym względzie wychodzi siarkol 

Rozwiązaniem są też odmiany które nie robią fito mimo zastosowanej chemi np mam pewność że pszenica balitus nawet w podwójnych zastosowaniach triazolu razem z modusem nie robi fito a Fox robi małe fito 

Powinny być specjalne doświadczenia by rozwiązać ten problem ale firmy chemiczne unikają tego jak ognia a firmy nasienne też tym są nie zainteresowane bo połowa odmian do kosza niektóre rody to ewidentnie są uczulone np arkadja karjatyda i to

W temacie ochrony biologicznej tutaj badania. Interesowało mnie czy siarka jakoś może wspomóc ochronę przed DTRką (np w kombinacji ze środkami, które sobie średnio radzą z tą chorobą). Konkluzja jest taka, że pomaga ale na choroby wywoływane przez pasożyty bezwzględne (mączniak i rdze). Np na DTRkę, działa tyle co kropidło.

siarka i dtr dawka.jpg

siarka na dtr.jpg

Opublikowano

a troche nie uwazacie ze jestescie/ jestesmy robieni w h*ja ??   to jak to jest, sa super hiper nowe substancje revyflexy sreksy i inne a ty zaprzatasz  sobie glowe srodkami biologicznymi ktore potrafia być drozsze niz srodki konwencjonalne ?    albo iles lat nie pryska sie miedzia siarka a teraz nagle kazdy widzi ich zbawienny wplyw na patogeny ?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v