Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy mogę dać na na skrócene/usztywnienie 0,2l/ha regullo 500 EC na pszenice ozimą i pszenzyto ozimą?W obydwu zbożach widać już w większości liść flagowy.Będzie to bezpieczna dawka?

Opublikowano
6 godzin temu, farmer1111 napisał:

Axial komplet przepuscił miotłe co dać żeby skutecznie zniszczyć.

Teraz to już chyba zostaje..... glifosat. A na przyszłość to próbuj miotłę atakować na jesieni. 

Opublikowano
7 godzin temu, farmer1111 napisał:

Axial komplet przepuscił miotłe co dać żeby skutecznie zniszczyć.

O panie tyle lat i żadnych poprawek po axialu to nie wiem albo w nocy po oprysku miałeś -10 albo dzień przed . 

Opublikowano
alandil napisał:

Jak to jest z moddusem lepiej wcześniej czy wieczorem? Czy może nie ma to znaczenia? Gdzieś słyszałem, że potrzebne są promienie słoneczne, żeby zadziałał?

fajnie jakby było słońce i ciepło ale jeśli zrobisz zabieg wieczorem i noc będzie ciepło a kolejny dzień będzie słoneczny to też zadziala

Lubeelskirolnik napisał:

18 godzin temu, Piffpaff napisał:

ewidetnie DTRka proaxor i protio załatwi sprawe👍

Mam taką nadzieję
Ogólnie wychodzi obecnie liść podflagowy który jest w 100% czysty i mija termin 3 tygodni od zabiegu T1
Mogę go trochę opóźnić ? Planuję jako drugi i ostatni zabieg właśnie Priaxor+ Protio 
Dolnych liści porażonych DTR i tak nie uratuję w żaden sposób chyba 
W sobotę wyglądało to dość słabo, wczoraj już zdecydowanie lepiej.
Dorzuciłem N3 w postaci 27 kg czystego składnika ( saletra amonowa )

IMG_20230509_193759_5.jpg

twoja pszenica nie wygląda mi żeby miała liść flagowy, próbowałeś delikatnie odrywać poszczególne warstwy żeby dostać się do klosa? liść flagowy jest ostatnim liściem

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, UrsusPerkins napisał:

Czy mogę dać na na skrócene/usztywnienie 0,2l/ha regullo 500 EC na pszenice ozimą i pszenzyto ozimą?W obydwu zbożach widać już w większości liść flagowy.Będzie to bezpieczna dawka?

Bezpieczna😏 ale to już zbyt późna pora aby je efektywnie skrócić.

9 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Ile dajecie azoksy i tebu w mieszaninie ? Po 150 g będzie okey czy dołożyć? 

Azoksy 125g to świat i ludzie, Tebu 150- 200g

Dnia 9.05.2023 o 10:33, Marcprez napisał:

Elatus era 1l czy priaxior 0.75 plus protikonazol 0.3l, jak uważacie?

Skoro Cię stać to Elatus

Żeby to porównanie miało jakiś sens to 0.8 Priaxor + 150g protio (0.5L 300 EC) 

3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Zrobiłem to T2 . No trochę przyspieszone ale cholera choroby widać nie zostawię tak tego . Poszło , Priaxor 0,9l + 150g Protio + 0,2l Moddus , 1kg Dr.Green Zboża + 2kg Dr.Green Energy + 1,25l Agrosorb Folium na próbę te aminokwasy wziolem , może 15t będzie 😅 . Wody 220l/ha . I teraz zostaje mi czekać na T3 do początku czerwca i będzie wsio . 

Żeby zobaczyć prawdziwą robotę tych aminokwasów to 3L/ha w dwóch zabiegach, ten litr to posłużył Ci jako taki przylepiec. T2 solidna 👍

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, alandil napisał:

Jak to jest z moddusem lepiej wcześniej czy wieczorem? Czy może nie ma to znaczenia? Gdzieś słyszałem, że potrzebne są promienie słoneczne, żeby zadziałał?

Z samego rana. 

Opublikowano

Panowie wydaje się że pszenica jest w miarę sztywna ale teraz czy dać na wszelki wypadek po 0,2 l modusa jest sucho i mieć nadzieję że nie wyłoży czy delikatnie usztywnić ja bo raczej już nie ma możliwości skrócić jej, ale czy nie zaszkodzi plonom ?

Opublikowano
12 minut temu, Damianek20 napisał:

Panowie wydaje się że pszenica jest w miarę sztywna ale teraz czy dać na wszelki wypadek po 0,2 l modusa jest sucho i mieć nadzieję że nie wyłoży czy delikatnie usztywnić ja bo raczej już nie ma możliwości skrócić jej, ale czy nie zaszkodzi plonom ?

Skracanie dokłosia jest w pełni bezpieczne, od fazy liścia flagowego do  pierwszych ości, możesz to wykonać razem z  grzybówką  t2

Opublikowano

Pszenica po burakach była piękna, prawie bez oznak grzyba ale poszło T1 2l artemisu koło 21 kwietnia i za 3 dni modus plus mikro i widocznie przymrozki końcem kwietnia sprawiły że pole wygląda jak by było porażone grzybem. ale nic z tym nie robię. t2 pójdzie z początkiem liścia flagowego, popadało i jest teraz ciepło to jej przejdzie, zastanawiam się jak to się odbije na płonie. p

Opublikowano
10 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Skracanie dokłosia jest w pełni bezpieczne, od fazy liścia flagowego do  pierwszych ości, możesz to wykonać razem z  grzybówką  t2

T2 zrobiłem bo presję grzyba miałem i jestem zmuszony iść w T3 na liść flagowy a początek kłoszenia . Myślałem żeby teraz dać Modus jest liść podflagowy dopiero 

Opublikowano (edytowane)

Nie ma pospiechu trzeba chwilę poczekać  jest zimno i  byli przymrozki  nic nie spóżnia., a swoją drogą  to trochę dziwne że  taki  grzyb miałeś  że już T2  robiłeś  , może prędzej czymś poprzypalałeś  w tym roku u nas  na zamojszczyznie nie ma presji chorób 

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał:

O panie tyle lat i żadnych poprawek po axialu to nie wiem albo w nocy po oprysku miałeś -10 albo dzień przed . 

W zeszłym roku też mi axial przepuscil trochę miotły. W tym roku poszła avoxa i kto wie czy też coś nie wyjdzie. Na drodze trawa czerwona się zrobiła a miotła w pszenicy nie

Opublikowano

mam około 800 L RSM 26 w mauzerze na dworze i stoi tak już około 5 lat. nie wiem czy to się nadaje do czegoś i nie przypali roslin ? Chciałem to zużyć na jęczmień jary bo wcześniej nie miałem możliwości rozlania go. mogę jechać bezpiecznie ?

Opublikowano
8 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Nie ma pospiechu trzeba chwilę poczekać  jest zimno i  byli przymrozki  nic nie spóżnia., a swoją drogą  to trochę dziwne że  taki  grzyb miałeś  że już T2  robiłeś  , może prędzej czymś poprzypalałeś  w tym roku u nas  na zamojszczyznie nie ma presji chorób 

No nie wiem właśnie czym skoro co roku idzie to samo w jednym czasie i beczce a 3 odmiany nie bardzo były a czwarta ok . 

Medax też jakoś zadziałał i nie zadziałał a chce dać odrzywke jeszcze i też nie chce żeby mi wyłożyło później 

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

No nie wiem właśnie czym skoro co roku idzie to samo w jednym czasie i beczce a 3 odmiany nie bardzo były a czwarta ok . 

Medax też jakoś zadziałał i nie zadziałał a chce dać odrzywke jeszcze i też nie chce żeby mi wyłożyło później 

Kilka dni przed odpryskiem lub kilka dni po nie wystąpiły przymrozki? W poprzednich latach mogłeś wykonywać zabiegi w lepszych warunkach i nie wystąpiła fitotoksycznosc, ten rok jest bardzo ciężki na wszelakie opryski... U mnie w okolicy pierwszy raz widzę aż tyle przypalen.

Opublikowano

Dużo ludzi z racji na warunki atmofseryczne  w tym roku poprzypalało  pszenicę i teraz myślą że to grzyb  i chcą pryskać na potęgę , każdy rok jest inny i czasami lepiej  jest z niektórych zabiegów  zrezygnować  u mnie przypalenia po stabilanie   wyszły dopiero po 3 tygodniach.

Opublikowano

Zachodnia wielkopolska wieje 3 dzień, wcześniej niepewne temperatury w nocy I tak czekamy z zabiegami, na chwasty w owsie, na t2/3 w jęczmieniu i na płatek w rzepaku. W pszenicy jeszcze myślę czy skończy się na 2 zabiegach czy będzie potrzebne t3. Jakby ktoś chciał zajrzeć: https://youtu.be/GKr1YUt3JFY

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v