Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze lepiej nawalonym przy grillu w niedzielę chodzić niż pojechać z opryskiwaczem ot taka logika :) u nas kto chce to lata i nikt nie ma problemu. Duże gospodarstwa w niedzielę nie robią bo pracownik nie przyjdzie a i sprzęt też taki mają że w poniedziałek rano nadrobią, a u mnie jak coś się spieprzy to w drugi ciągnik sobie nie wsiadam tylko czasami trzeba nocami robić żeby przed jakimś deszczem zdążyć, różnie to bywa 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie metko i tebu

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
3 godziny temu, Gimmeshelter napisał:

Ravoj ty naprawdę tutaj zawsze pod wpływem musisz swoje zale wylewać, no jak typowo najebany, na 100% 

Nie muszę, po prostu chcę. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, STIG13 napisał:

Nasze lubelskie na razie cienko się zapowiada z opadami

Popadało? u mnie odwołane deszcze a z nocy może 20kropel na metr 🤦‍♂️ pszenica widzę najbardziej dostaje, i już jest po plonie, na dołku skała na wzniesieniu pył. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Grzegorz197 napisał:

Mam kupione tebu i tazer kiedy teraz to dać. Kłosy już wychodzą. I na dodatek deszczu nie widać.

mam ten sam problem moc legenda i azomet na t2 a jest sucho i nie mogę opryskać i deszczu nie widać

Opublikowano
11 godzin temu, mds212 napisał:

Moze tak robi tylko czemu Ty mu kazesz swietowac w niedziele, jest wolnym czlowiekiem moze pracowac w neidziele a swietowac w srode. Czy to juz za duzo jak na Twoj zryty katolicki łep?

Ty  to akurat w 7 dzień ,  ucz się poprawnego pisania , bo przemawia  przez ciebie analfabetyzm.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Damian_B napisał:

Warto sypać jeszcze saletrę na kłos? Zaczyna klosic się? W nocy spadło 6 l to bym dzisiaj rozsypał a nadają znowu jakieś opady

To trzeba było przed deszczem, a teraz może spadnie jeszcze 5l może nie czyli w sumie bez efektu może być. 

6 minut temu, Damian_B napisał:

Warto sypać jeszcze saletrę na kłos? Zaczyna klosic się? W nocy spadło 6 l to bym dzisiaj rozsypał a nadają znowu jakieś opady

To trzeba było przed deszczem, a teraz może spadnie jeszcze 5l może nie czyli w sumie bez efektu może być. 

Opublikowano

U mnie podobno w nocy ok 3mm spadło także dziś wieczorem jak wrócę lecę od razu z T2/T3. Korzystam z okienka bo jutro bez deszczu ale od środy prognozy zapowiadają dość grube opady bo na ten moment w środę i czwartek ma spaść w granicach 50mm. Więc presja chorób zaraz będzie bardzo duża. 

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, GRZES1545 napisał:

Popadało? u mnie odwołane deszcze a z nocy może 20kropel na metr 🤦‍♂️ pszenica widzę najbardziej dostaje, i już jest po plonie, na dołku skała na wzniesieniu pył. 

Bez deszczu caly maj i do 9 czerwca tak prognozują .Południe.

• Sad 1
Opublikowano
35 minut temu, Damian_B napisał:

Jeśli coś popadało i jest szansa na więcej to warto sypać , ja dzisiaj też pojadę .

Opublikowano

ja nie sypie bo to nie ma sensu musiało by spaść że 20 l na m aby ta saletra coś dała

Opublikowano (edytowane)

Na razie niedoborów wody nie było.

No wiem że muszą być spore opady a nadają teraz u mnie prawie co drugi dzień burze dla tego dam te około 80 saletry. Nie mam dużo pszenicy więc mogę zaryzykować a zaszkodzić nie zaszkodzi 

Edytowane przez Damian_B
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

20240520_071037.JPG

Opublikowano
36 minut temu, Damian_B napisał:

No wiem że muszą być spore opady a nadają teraz u mnie prawie co drugi dzień burze dla tego dam te około 80 saletry. Nie mam dużo pszenicy więc mogę zaryzykować a zaszkodzić nie zaszkodzi 

Niektórzy mówią, że może zaszkodzić, ja nigdy w suszę nie dawałem azotu to nie wiem. 

36 minut temu, Damian_B napisał:

Niektórzy mówią, że może zaszkodzić, ja nigdy w suszę nie dawałem azotu to nie wiem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Ty  to akurat w 7 dzień ,  ucz się poprawnego pisania , bo przemawia  przez ciebie analfabetyzm.

Lepiej popatrz na siebie jak juz komus wypominasz. W której szkole nauczyli Cie stawiać spacje przed przecinkami imbecylu? :D

Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Mam kupione tebu i tazer kiedy teraz to dać. Kłosy już wychodzą. I na dodatek deszczu nie widać.

To po .uj walić tą chemię ???  wy***ali wam mózgi do cna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v