Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, respecto088 napisał:

Ja 12.04 robiłem chwasty Mustangiem Forte w dawce 1l/ha. Kilka nocy ciepłych później było i powiem wam że pierwszy raz nie jestem zadowolony z efektu tego środka. Samosiewy rzepaku jakby słabo pobrało 🧐

U mnie ładnie 1l spalił rzepak.

Opublikowano

tez zauwazylem wieksze przypalenia w ciagu ostatnich paru sezonow, teraz max zwracam uwage na warunki, ograniczam mieszanie srodkow, na t2 bez triazola.  ale wg mnie jest cos nei tak,  obstawiam coraz gorsze nosniki nawet tych uznanych producentow

Opublikowano
1 godzinę temu, rotor69 napisał:

Opryskasz na chwasta - rośnie dalej.

Opryskasz na chrobaka - łazi dalej .

Opryskasz na grzyba - pali pszenice.

WTF?

Pryszczec nie umiesz. 

8 minut temu, masa24 napisał:

tez zauwazylem wieksze przypalenia w ciagu ostatnich paru sezonow, teraz max zwracam uwage na warunki, ograniczam mieszanie srodkow, na t2 bez triazola.  ale wg mnie jest cos nei tak,  obstawiam coraz gorsze nosniki nawet tych uznanych producentow

Na flage jak prysniesz to przymrozków nie będzie, a zabieg robie rano albo w nocy. 

Opublikowano

Na T2 po niedzieli pójdzie ascra , modus , siarczan mg, cynk, molibden i bor , mam nadzieje że będzie OK

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Po protiokonazolu tak sie mi nie zrobiło, ale po tebukonazolu juz tak.

A wyobraź sobie, co taki tebukonazol zrobi na T3?

23 minuty temu, miwigos napisał:

Na T2 po niedzieli pójdzie ascra , modus , siarczan mg, cynk, molibden i bor , mam nadzieje że będzie OK

Daj znać, czy nie spali liści.

Opublikowano
rotor69 napisał:

Opryskasz na chwasta - rośnie dalej.

Opryskasz na chrobaka - łazi dalej .

Opryskasz na grzyba - pali pszenice.

WTF?

Jak ma być dobrze jak kupilem 1l Randap oryginalny i rozlałem to po 0.5l na 2x 15l wody do opryskiwacza ręcznego żeby popryskac trawę i chwasty w kolo budynków dokładnie 10 dni temu. Dopiero dziś widać że środek pokrzywy zaczyna zolknac, trawa jak była zielo tak dalej jest, ostrożeń to nawet nie odczuł. Mam nadzieję że jak przyjdzie ciepło to zacznie to działać bo na razie to efekt mizerny. Dodam że co roju robię taka sama mieszankę i zawsze paliło wszystko

Opublikowano

Co się dziwisz. Glifo w tej temperaturze to po 3 tyg efekt na trawie. Ostrożenia pewno nie zwalczy, pokrzywa odbije. Tu trzeba stosować mieszaniny 

Opublikowano
20 minut temu, Piffpaff napisał:

Jak ma być dobrze jak kupilem 1l Randap oryginalny i rozlałem to po 0.5l na 2x 15l wody do opryskiwacza ręcznego żeby popryskac trawę i chwasty w kolo budynków dokładnie 10 dni temu. Dopiero dziś widać że środek pokrzywy zaczyna zolknac, trawa jak była zielo tak dalej jest, ostrożeń to nawet nie odczuł. Mam nadzieję że jak przyjdzie ciepło to zacznie to działać bo na razie to efekt mizerny. Dodam że co roju robię taka sama mieszankę i zawsze paliło wszystko

Ile g/l tego glifosatu?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, metrax12 napisał:

Nie wiem o jakim mikro mówisz, przy T1 u mnie by przypaliło (siarczany).

Chelat cynku, w zeszłym roku nie przypaliło

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

Co się dziwisz. Glifo w tej temperaturze to po 3 tyg efekt na trawie. Ostrożenia pewno nie zwalczy, pokrzywa odbije. Tu trzeba stosować mieszaniny 

Dokładnie, w lato trzeba tydzień czasu żeby zaczęło żółknąć a gdzie teraz jak takie temperatury ostatnio. 

Opublikowano

jeszcze nie , ale będzie 27 dni po  T1 , , pójdzie jescze T3, jak dam na flagpwy , to po dwóch tyg. pójdzie T3, lepiej niech będa odetępy po około 4 tyg.  , żeby była ciągłość działnia środków

Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

jeszcze nie , ale będzie 27 dni po  T1 , , pójdzie jescze T3, jak dam na flagpwy , to po dwóch tyg. pójdzie T3, lepiej niech będa odetępy po około 4 tyg.  , żeby była ciągłość działnia środków

U mnie te ostatnie liście to podflagowe . Przeważnie po 3 równe  źdźbła , T2 pewnie będę myślał za 7-10 dni 

20240422_162958.jpg

20240422_162731.jpg

Opublikowano

U mnie podobnie jak pogoda sie sprawdzi to od pszyszłego wtorku, najpierw trzeba rzepak opryskać , buraki i zasiać kuku

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

U mnie Findus jeszzce do filca nie sięga nawet. Wyhamowało

Opublikowano

Wy staracie sie gospodarzyć dobrze i dokładnie i wam środki nie działają a u mnie gospodarze przez duże G jeszcze nawet nie myślą o chwastach w pszenicy, pryskają dopiero jak chwast dusi zboże, środkiem jaki wepchnie im sprzedawca najlepiej żeby był w miare tani i u takich o dziwo później czysto. No chyba że ten chwast sam zdycha bo pole tak wyjałowione.

Opublikowano

Na dwóch działkach nie zrobiłem jeszcze t1. Ale pszenica jest ładna. Zbyt wielu chorób nie widać. Faza ok 2 kolanka na tą chwilę. Czy za ok 5-6  dni (bo tak warunki pozwalają) nie będzie za późno na  UNIX  w dawce 0.6 z fenpropidyną. ? 

Opublikowano

Ja mam dwa siewniki dosiane zbożem od sąsiada, jakaś swoja odmiana, nie wiem jaka, bo mi zbrakło i podrzucił na pole swoje żeby się nie kręcić. Te dwa siewniki mają żółte końcówki i widać jak od linijki przypalenie. Euforia zdrowa i bez fito. Niestety tam było R1 z T1 łączone, unix prochlor i fenpro i to dosiewane odczuło. 

Więc nie tylko warunki, ale odmiana ma znaczenie. U jednego nic się nie dzieje, u innego coś podpali, taka jest prawda. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Po .uj ten bor ?  No chyba że pomyliłeś temat z rzepakiem 🤔

200 g. protio, 0,2 taliusa, 0,3 modanu, 1 stabilanu i ŻADNEGO fito.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v