Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Szkoda kasy na takie coś. Makro ma być podane w granuli lub rsm jechali chodzi o azot, a mikro to śladowe ilości, lepiej kup jednoskładnikowe i samemu mieszaj.

To co polecesz przy t2 żeby kupić w jednoskładniku i pomieszać? 

1 godzinę temu, Kedar88 napisał:

Ja bym zostawił na następny sezon.

Ile wychodzi koszt zabiegu Elatus + tebu?

U mnie będzie 0,75 Priaxora + 0,6 tebu za niespełna 150 zł netto. 

Dam 0.7l elatusa I 0.5l tebu czyli jakieś 230 zł/ha

1l elatusa 289 zł a 1l tebu 250 55zł bodaj. 

A t3 to się zobaczy bo to susza może być albo po prostu tniemy koszta. 

• Like 1
Opublikowano
derek2223 napisał:

Panowie ratujcie pszenica euforia tydzień temu pryskana 0,65 unix i 0,8 tebukonazol 250. Wtedy żółknące liście pojawiały się tylko miejscowo z niewielkim nasileniem. Dzisiaj w tych miejscach już jest zdecydowanie większe nasilenie, a i na reszcie pola zaczyna być widoczne żółknięcie.  Co to za choler**two?
DTR?  Rozumiem że ten zabieg tydzień temu ani tego nie zatrzyma, a nie cofnie? Czym poprawić żeby to zwalczyć?

zostaw, bo grzyb zjada dolne liście ale nawet unix I tebu przychamuja rozwój. Najważniejsze że górne zdrowez za tydzień nowe liście zakryją stare i będzie pięknie. proponuję zrobić t2 jakimś lepszym środkiem żeby z dołu choroby nie przeszły. w zeszłym roku miałem podobny przypadek na działce i na t2 dałem 1l priaxor i 0.5 protio. wytrzymałość do zniw

Opublikowano
2 godziny temu, derek2223 napisał:

Ale poprawiłeś czymś czy zostawiłeś?

Zostawilem. Dolne liscie nie sa do niczego potrzebne. Obserwowalem najmłodsze i nic na nich nie bylo wiec dopiero z t2 wjechalem i do konca wszystko bylo ok

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, john_deere7430 napisał:

Witam , jak myślicie mustang 306 w dawce 0,6l połączony z staranne 333 w dawce 0,45 jest bezpieczne dla pszenicy ? Mam do zwalczenia rdesty ,bylicę i ostrożeń w pozno sianych pszenicach da radę taka mieszanina na te chwasty ?? T1 i regulacja zrobioniona początkiem tygodnia , już można jechać z tym zabiegiem czy zrobić jeszcze kilka dni przerwy ? 

Podbijam bo potrzebuje odpowiedzi , nigdy nie zdarzało mi się robić wiosennych poprawek i nie mam z tym zbyt dużego doświadczenia … a ponad 100 ha pasowałoby poprawić ,ładne pszenice szkoda coś przekombinowac 

7 godzin temu, john_deere7430 napisał:

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano
3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

O kużwa , to u mnie T1, T2, i T3 taniej łącznie wyjdą niż u ciebie T2 . U mnie T2 będzie 80 zł kosztowało , i też uważam że będzie bardzo dobre.

Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał:

O kużwa , to u mnie T1, T2, i T3 taniej łącznie wyjdą niż u ciebie T2 . U mnie T2 będzie 80 zł kosztowało , i też uważam że będzie bardzo dobre.

U mnie drogo ale też jest potencjał i są problemy z chorobami. Wolę pewnie bo jak zrobię tanio to też dobrze ale może puścić. Już raz tak miałem że zabieg 100 zł a pszenice ładnie uwalona od chorób

Opublikowano
mysza103 napisał:

3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

to jakie robisz T2 ?

Opublikowano

U mnie pszenica też podobna jak ma zdjęciu po lancecie. Ile się dawało max mocznika na 100 litrów wody? Siarczanu magnezu dawałem po 5 kg ma 100 litrów, dać więcej razem z mocznikiem i fungicydem!

Opublikowano

inteligent ze mnie.... na każde pole idzie inna ilość wody więc rozrobilem axial komplet pac zamiast na 2ha to wyszlo na 2.5ha skończyłem działkę i pojechałem na kolejną a średnio wyszło 0.77l axial/ha, taka ilość zwalczy miotle?

Opublikowano

panowie pytanie ,jaki jest sens wykonania t2, w tamtym roku t1 duet na start T2 priaxor przy nawożeniu 110 N osiągnąłem plon 4.5tony. w tym roku 130N T1 duet na start i zastanawiam się czy jest sens robic T2 przy takich plonach jakie osiągam

Opublikowano

Na czym to rosnie? Ja raz sialem.u takiego dziadka po grochu i tak jak zasialem to pojechałem to wykosic. Nic tam nie bylo zrobione. Jedynie od chwastu i tyle. Zadnych grzybowek i zadnych nawozow i ponad 5t nakosil🙈 odmiana Reform 

Opublikowano

kiedyś już pisałem że mam sąsiada prawie ekologa, sieje pszenicę po pszenicy już 4-5lat rzuci trochę polifoski albo nie, rzuci trochę saletry albo nie, raz popryska od cheastow jesienią a potem zbiera i te 4t zawsze ma a bywało i tak że 5t było. wiem bo robie mu usługi

• Thanks 2
Opublikowano
43 minuty temu, znawcawszystkiego napisał:

Tydzień temu piękna pszenica została opryskana axial 0,7 +tribex 25 g + Winnetou 30g + galaper 0,5l. Czy to fito? Czym ratować?

IMG_20240412_152452.jpg

Na ch*j tyle dwuliściennych namieszał? 

• Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, 1993michal napisał:

panowie pytanie ,jaki jest sens wykonania t2, w tamtym roku t1 duet na start T2 priaxor przy nawożeniu 110 N osiągnąłem plon 4.5tony. w tym roku 130N T1 duet na start i zastanawiam się czy jest sens robic T2 przy takich plonach jakie osiągam

Może zacznij od tego , co to jest za ziemia , bo to że dajesz po 110 czy 130 czy nawet jak byś dał i 200kg N i osiągasz 4-5 ton pszenicy , to przyczyna może po prostu leży w ziemi , PH, albo to jakaś słaba ziemia 

2 godziny temu, Turok napisał:

to jakie robisz T2 ?

Chociażby np . protiokonazol + azoksystrobinę 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 1993michal napisał:

Wydać 190zł na T2 przy 4.5t plonu to tak średnio.

0.8L tebu + 0.5L azoksy i tyle

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

inteligent ze mnie.... na każde pole idzie inna ilość wody więc rozrobilem axial komplet pac zamiast na 2ha to wyszlo na 2.5ha skończyłem działkę i pojechałem na kolejną a średnio wyszło 0.77l axial/ha, taka ilość zwalczy miotle?

Miała, a miotła to różnica, uodparnia się skubana. Moooże zwalczy...

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał:

To rozpisz co dajesz w jakich dawkach , skoro prawie za darmo i dobrze

Opublikowano

Ascra ponad 1000 zloty  za 5 l , a trzeba dac  co najmniej 1 l na ha czyli 200 zl na ha.

Tez bym wolal kupic srodki  za 1/3 ceny ale niestety ceny sa jakie sa, Sam sobie rynku nie stworze. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v