Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Raptus902 napisał:

Jaki może być efekt za szybko wykonanej regulacji np. kolanko na 0.5 cm ?

idealna faza jak dla mnie

16 minut temu, Damianek20 napisał:

Krystalon, mikro ,grzyba i azot płynny 

Azot pierwszy powinien być

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Leader plus jakieś jeszcze gówno z pakietu mikro azot delta a i krystalon. Zrobiłem 60 arów i zabiło wszystkie filtry patrzę do środka a tam kluchy pływają. Poszło wszystko w rolę. A wcześniej z 2 godz zrobiłem taka mieszaninę i opryskalem pszenicę i jęczmień i ok . 

A co daje fosfor, siarka i wapń z delty?

Leader plus jakieś jeszcze gówno z pakietu mikro azot delta a i krystalon. Zrobiłem 60 arów i zabiło wszystkie filtry patrzę do środka a tam kluchy pływają. Poszło wszystko w rolę. A wcześniej z 2 godz zrobiłem taka mieszaninę i opryskalem pszenicę i jęczmień i ok . 

Opublikowano
8 godzin temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Można wiedzieć w jakiej literaturze jestem w stanie znaleźć takie ciekawe tabelki odnośnie różnych substancji aktywnych? Bo sam jestem takich rzeczy mega ciekawy w bym korzystał.

Mam dużo różnych materiałów zbieranych z różnych źródeł: badania naukowe z różnych krajów, tabelki z webinarow (o ile ktoś pokazał rzetelne dane, a nie marketingową bajke), czasami nawet cos sensownego znajdzie sie w czasopismach rolniczych, mam printscreeny wartosciowych komentarzy z tego forum. Nie ma jednego miejsca gdzie się to znajdzie. Trzeba budować wiedzę. Na plus, że jak to już jest to wszystko jest pod ręką i kiedy człowiek chce to sobie sprawdzi. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, STIG13 napisał:

Ogólnie to ja polecam dawać wapń w pszenice. Już długo stosuje saletrę wapniowa i moim zdaniem dobrze działa...

Jutro albo w sobotę atakuje t2 ( tazer 1L+ tebu 0.6l). Do tego druga runda regulacji. Mepik 0.8 + 0.25 moddus. Szybko rośnie mi findus. Rok temu mi z 50 % wyłożyło, więc teraz walczę żeby ustal. Pomimo tego kręcił białko między 12-12.7 . 

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

U nas cenią 300/ha uprawowo siewnym na bronie wirnikowej  . Policz sobie najpierw wjazd jakimś kultywatorem czy agregatem uprawowym , potem tym poznaniakiem , a potem jakiemiś bronami żeby to jakoś zagrzebać , to te 3 wjazdy jak będziesz sam sobie siał to ci wyjdzie pod 200 zł , a gdzie jakiś zarobek ?

Liczyłem i nadal liczę. Od dobrych paru lat usługę siewu i zbioru wykonuje u mnie ta sama firma. W mienionym roku sprzedana słoma zwróciła mi koszty najęcia usługi siewu, zbioru i jeszcze zostało. 

170-200zł/ha było jesienią za agregat bierny z Amazonką 

21 minut temu, Badwolf napisał:

Jutro albo w sobotę atakuje t2 ( tazer 1L+ tebu 0.6l). Do tego druga runda regulacji. Mepik 0.8 + 0.25 moddus. Szybko rośnie mi findus. Rok temu mi z 50 % wyłożyło, więc teraz walczę żeby ustal. Pomimo tego kręcił białko między 12-12.7 . 

🙆 W tunelu masz tą pszenice czy co

W zeszłym roku dało się znaleźć pare opinii o różnych przygodach z tanią fenpropidyną. 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Nie wyobrażam sobie takiej sytucji 4 tyś w zbiorniku i co z tym zrobić

Kolega "zutylizował" kiedyś 3000 tyś. l. bo chloropiryfos od Invigo pogryzł się z jakimś borem (nie wiem dokładnie co to za bor był)

Opublikowano
5 godzin temu, Tigon napisał:

w tym roku nie jestem w stanie nadążyć za pogodą wszystko jest miesiąc do przodu rzepak zaczyna kwitnąc i za 1,5 tygodnia pewnie zabieg na płatka. Woda stoi w dołkach pszenica jeszcze czeka na herbicyd bo albo huragan albo deszcz. Wczoraj podałem mocznik to w sumie tyle ciągników w nocy nie widziałem w polu jeszcze ale jedyne okienko. obecnie mocno ulało....

rzepak od 2 do 3 tyg do przodu w porównaniu do ubiegłego roku jak patrzyłem po zdjęciach :)

Opublikowano
7 godzin temu, Badwolf napisał:

Ogólnie to ja polecam dawać wapń w pszenice. Już długo stosuje saletrę wapniowa i moim zdaniem dobrze działa...

Zalety znam ale tu chodzi że taka mieszanka to normalne że wyszedł osad

Opublikowano
11 godzin temu, metrax12 napisał:

To przez Leander i zimną wodę. Jakby miała 20 st. by lepiej się rozpuścił.

Masz na myśli leander complex pak? Mam przygotowany ten środek (leader + poleposition), są jakieś przeciwwskazania do mieszania np. z siarczanem magnezu i mocznikiem lub aminokwasami?

Opublikowano
14 godzin temu, boogie7 napisał:

U nas na lżejszych glebach już w zeszłym roku zaczęły pojawiać się place z roślinami blado zielonymi. W tym roku po "zimie" z opadami na poziomie 300 l/m2 od listopada do lutego, jest jeszcze gorzej. Sam mam piękne porównanie w j.ozimym, gdzie przejechałem jedną ścieżkę siarczanem mg. bo zostało w rozsiewaczu z rzepaku. Nigdy bym nie uwierzył, gdybym osobiście się nie przekonał. Żałuję, ze na całość ozimin nie dawałem.

Tam gdzie brak manganu wygląda trochę inaczej, tam gdzie siarki i magnezu inaczej. Mam w tym roku po kukurydzy nie podane jedna działkę Belenusa i mam podany Belenus w pszenicy po rzepaku gdzie sa plamy które zaczęły się robić już późna jesienią chyba. 

Różnica jest bo brak manganu to takie sianowate rośliny. 

Ogólnie to ten mangan z siarka trochę się zazębnia bo w wysokim ph jest nie pobierany z gleby. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v