Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w zeszlym roku zostala mi sie azoksy i protiokonazol. zawsze dawalem proaxor+tebu, albo sam priaxor. bycmoze to wina suszy, a moze czegos jeszcze, ale fenomen mi sie strasznie pochorowal. zdzbla cieniutkie, czarne, wydajnosc denna. nie znam sie na tym, ale cos wyszlo nie tak.

Opublikowano
19 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Druga strona medalu to trzeba jeszcze mieć świadomość jaką robotę robi 1L Priaxora 💪

BASF musi mieć bardzo dobre nośniki, zawsze jak pryskam priaxorem zboże albo caryxem rzepak to pięknie widać różnice miedzy roślinami przed zabiegiem a roślinami po zabiegu.

Który z producentów azoksystrobiny ma najlepsze nośniki?

Opublikowano

ja z priaxora jestem bardzo zadowolony ale nie w tej cenie pszenicy, kusi azoksy i tebu ewentualnie protio bo to polowa kasy! ale czas pokaże jaka będzie pogoda bo jak mokry rok to zacisnę żeby i kupię priaxor

Opublikowano
4 minuty temu, misio3p napisał:

BASF musi mieć bardzo dobre nośniki, zawsze jak pryskam priaxorem zboże albo caryxem rzepak to pięknie widać różnice miedzy roślinami przed zabiegiem a roślinami po zabiegu.

Amistar/Zakeo

ale trochę mnie to zastanawia, bo wszyscy narzekają że zboża tanie a tutaj pytają i wybierają te z najlepszymi nośnikami :D 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, tommy66692 napisał:

U mnie regulacje pewnie dopiero koło czwartku pójdą na wszystko już, jakby nie było wiatru to do weekendu trzeba się przyspawać do opryskiwacza

Co wy wszyscy z tym wiatrem ? 😎

Poleposition od Adamy, to produkt Globachem'u 😉

Opublikowano
XTRO napisał:

4 minuty temu, misio3p napisał:

Amistar/Zakeo

ale trochę mnie to zastanawia, bo wszyscy narzekają że zboża tanie a tutaj pytają i wybierają te z najlepszymi nośnikami :D 

Jak będzie spoko rok bez dużej presji grzyba to azoksy I tebu wystarczy w zupełności, gorzej jak Maj będzie mokry i ciepły to wtedy trzeba będzie sięgać po coś lepszego

Opublikowano
33 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

w zeszlym roku zostala mi sie azoksy i protiokonazol. zawsze dawalem proaxor+tebu, albo sam priaxor. bycmoze to wina suszy, a moze czegos jeszcze, ale fenomen mi sie strasznie pochorowal. zdzbla cieniutkie, czarne, wydajnosc denna. nie znam sie na tym, ale cos wyszlo nie tak.

po priaxorze ci sie pochorowalo czy po protio z azoksy ?

Opublikowano

w zeszlym roku robilem protio+azoksy ( cos z invigo ). tylko zaznaczam,ogly byc inne czynniki, bo ona juz od zimy jakas taka slaba byla. na t1 poszedl prochloraz+tebu+cyflux. nie jestem jednak w stanie znaleźć bledu, za malo sie znam.

Opublikowano (edytowane)

Nie gadaj . Ja tam tez nie raz a w tym roku tez mam Invigo . Jakieś strasznie złe nie są te środki . Jak bo zawsze mieszam markowe środki z mniej markowymi i jest ok . Strikte z jednej firmy nie .

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

jeśli chodzi o przypalenia to też ilość cieczy robiczej ma znaczenie, 3 lata temu dawałem 200l/ha I miałem przypalenia od tamtej pory stosuje 250-270l i przypaleń brak. Oczywiście przypalenia to szeroki temat ale ilość wody na ha też ma znaczenie

Opublikowano

Ja 160l/ha potrafię i bez przypleń to jakie to ma znaczenie? 

16 minut temu, masa24 napisał:

U mnie tez są często przypalenia a nie stosuje innvigo , bodajże alfa z forum jakieś obserwacje prowadzi na Ren temat 

Bardziej o efekt działania niz przypalenia. 

Opublikowano
11 godzin temu, rolnikos25 napisał:

A co waszym zdaniem będzie lepsze Priaxor czy Eletus? Oba solo bądź w mieszaninach z tebu? Który ma przewagę i dlaczego?

Elatus era jest lepszy. Oczywiście Priaxor to też dobry środek, ale Elatusa można porównać do Ascry. Elatus ma jedną z najbardziej nowoczesnych substancji - solatenol i działa dużo lepiej od Priaxora na DTR. Solatenol to też absolutny top na rdze, chociaż tutaj azoksy czy inne strobi też dobrze zabezpiecza. Dla mnie wyróżnikiem działania Elatusa jest jego skuteczność na DTR. 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Piffpaff napisał:

jeśli chodzi o przypalenia to też ilość cieczy robiczej ma znaczenie, 3 lata temu dawałem 200l/ha I miałem przypalenia od tamtej pory stosuje 250-270l i przypaleń brak. Oczywiście przypalenia to szeroki temat ale ilość wody na ha też ma znaczenie

270 litrów to duża przesada, u mnie zawsze 200l i to mi się wydaje dużo 

Opublikowano
13 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie t1 już kupione i czeka na odpowiedni moment więc czas zastanowić się nad t2 wiem że zaraz posypią się komentarze że za wcześniej ale chce w glowie przygotować się wcześniej. A więc ostatnie 2 lata stosowałem priaxor 0.9+ tebu 0.5 i było super ale drogo więc zastanawiam się nad opcja 150g azoksy i 150g tebu to już znaczący zjazd cenowy w porównaniu do priaxora. A może 125g protio i 125g azoksy? stosowal ktoś takie mieszanki w pszenicy po pszenicy?

Powiem tak, ja nie wyobrażam sobie T2 bez priotio.  Teraz jak staniał, to uważam, że powinna to być baza do tanich kombinacji. Tylko 150g priotio I 125g azoksy i powinno być ok. Ale trzeba pamiętać, że dlugosc ochrony będzie krótsza niż z prioxorem czy innym sdhi. Tebu trzymałbym w odwodzie i jakby puściło rdze to tym bym pojechał t3 przy okazji czyszcząc rdze (jeżeli się pojawi). 

• Like 1
Opublikowano

Ma być w końcu ciepło chyba zrobię tak jak w tamtym roku:

T1  protio + fen

T2 azoksy i ponownie protio... bo nie wiem co tu innego można by dać w takiej cenie i skuteczności (protio teoretycznie można 2 razy w sezonie stosować)

T3 Tebu

Opublikowano
5 minut temu, Dastan napisał:

Ma być w końcu ciepło chyba zrobię tak jak w tamtym roku:

T1  protio + fen

T2 azoksy i ponownie protio... bo nie wiem co tu innego można by dać w takiej cenie i skuteczności (protio teoretycznie można 2 razy w sezonie stosować)

T3 Tebu

jaka dawka tebu na t 3? stosowales juz taka ochrone ?  jaki plon ?    dokladnie tak samo planuje jak ty , budzetowo ,  po pszenicy drozej bo dodaje unix na t 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v