Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 7.02.2024 o 22:27, mysza103 napisał:

Klasa ziemi jaka by nie była to jak gmina ustali np 120 zł za ha przeliczeniowy , to czy to 1klasa , 4 klasa , czy 5 klasa , to przy każdej klasie jest jest cena ta sama 120 za ha przeliczeniowy 

U nas podatek 210zł a w zeszłym roku 178zł. 

Opublikowano

w preparatach jakich kolwiek wazne jest kto produkuje. jesli jest napisane, ze preparat robi np. basf, dla jakieś firmy, to nie ma znaczenia. niestety, czasem ro i to jakaś chińska firemka, za niewielkie pieniadze. wtedy roznica może byc i najczesciej jest. mialem ostatnio sposobnosc doswiadczyc roznicy w kupionych 2 roznych firm metobromuron. oryginalny wlalem na sitko, ani strzepka nie zobaczylem. zamiennik mieszalem, potem plukalem, znowu mieszalem. zalowalem ,ze nie kupilem obu oryginalnych. z invigo stosowalem mepik i do niego wroce. mialem opryski na qq, ambrosio - tebu, bylo ok. oni maja podobno czesc preparatow wyprodukowanych w ciech-agro, ale to tylko usłyszane informacje. w produkcji lekow, tez jest podobnie. naklejka od jakies firmy, a produkuje inna. w tej branzy to standard. mysle ,ze w sor jest tak samo.

Opublikowano
11 godzin temu, STIG13 napisał:

Tylko Unix działa na oba szczepy

Prochloraz też 😉

8 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

w preparatach jakich kolwiek wazne jest kto produkuje. jesli jest napisane, ze preparat robi np. basf, dla jakieś firmy, to nie ma znaczenia. niestety, czasem ro i to jakaś chińska firemka, za niewielkie pieniadze. wtedy roznica może byc i najczesciej jest. mialem ostatnio sposobnosc doswiadczyc roznicy w kupionych 2 roznych firm metobromuron. oryginalny wlalem na sitko, ani strzepka nie zobaczylem. zamiennik mieszalem, potem plukalem, znowu mieszalem. zalowalem ,ze nie kupilem obu oryginalnych. z invigo stosowalem mepik i do niego wroce. mialem opryski na qq, ambrosio - tebu, bylo ok. oni maja podobno czesc preparatow wyprodukowanych w ciech-agro, ale to tylko usłyszane informacje. w produkcji lekow, tez jest podobnie. naklejka od jakies firmy, a produkuje inna. w tej branzy to standard. mysle ,ze w sor jest tak samo.

Tylko że dzisiaj na mało którym środku jest podany jego producent. W większości tylko posiadacz zezwolenia.

Opublikowano (edytowane)

Niestety, by to wiedzieć trzeba być w danej branży. Trochę to sku.....two. Powinniśmy wiedzieć, kto produkuje. Nam każą pisać ile ml wylewamy danego środka na pole, kiedy robiliśmy zabieg, kiedy poszliśmy do toalety, w którą stronę kręciła się woda w toalecie, ale korporacje nie mają żadnych obowiązków. My mamy same obowiązki, oni tylko prawa.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Niestety, by to wiedzieć trzeba być w danej branży. Trochę to sku.....two. Powinniśmy wiedzieć, kto produkuje. Nam karzą pisać ile ml wylewamy danego środka na pole, kiedy robiliśmy zabieg, kiedy poszliśmy do toalety, w którą stronę kręciła się woda w toalecie, ale korporacje nie mają żadnych obowiązków. My mamy same obowiązki, oni tylko prawa.

Troche przesadziłeś , oby nie było gorzej , tak jak mówisz pisać

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

A Ciech to coś produkuje (w Polsce???)? Patrząc Na ich opakowania, wygląda to na typowo z Chin Indii. Chociaż też i szagata graficzna ich produktów nie jest bardziej wyszukana. Trzeba też patrzeć w składniki (o ile są jakieś umieszczone w karcie charakterystyki).

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
9 minut temu, metrax12 napisał:

A Ciech to coś produkuje (w Polsce???)? Patrząc Na ich opakowania, wygląda to na typowo z Chin Indii. Chociaż też i szagata graficzna ich produktów nie jest bardziej wyszukana. Trzeba też patrzeć w składniki (o ile są jakieś umieszczone w karcie charakterystyki).

Jeśli chodzi o środki ochrony roślin to wszytko jest importowane i a na miejscu muszą to jeszcze po 2/3 razy czyścić bo się do niczego nie nadają półprodukty.

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, Tigon napisał:

Jeśli chodzi o środki ochrony roślin to wszytko jest importowane i a na miejscu muszą to jeszcze po 2/3 razy czyścić bo się do niczego nie nadają półprodukty.

Pólprodukty? Nie importują tego już rozlanego do do opakowań?

Opublikowano

Nieee... większość formułują i konfekcjonują w Sarzynie, także dla innych dystrybutorów, którzy nie dysponują własnymi liniami.

Opublikowano
8 godzin temu, jajonasz napisał:

T1 robiłem 1l prochlorazu + fenpropidyna, teraz brakuje mi trochę jednej substancji, wiadomo której. Było by tak 0.8l. czy dodanie do tej kombinacji 100g protiokonazolu ma sens? 

u mnie od dwóch lat idzie na T1 protkionazol i fenpropidyna i jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania

Opublikowano

moze i macie racje z tym importem z chin. w lekach praktycznie wszystkie substancje czynne produkowane sa w chinach. w europie sa jedynie mieszane, rozcięczane, rozlewane i pakowane. w czasie srandemii, gdy zablokowalo cos kanal sueski, brakowale w europie amoksycycliny. jesli leki sa w ten sposob produkowane, śor pewnie sa robione tak samo. a leki w proszku potrafia mieszac w magazynie zwyklymi mieszalnikami do paszy. z tego co slyszalem, produkcja lekow nie wyglada jak na filmach.

Opublikowano

Kupuję ktoś w agroasie ? Można bez zastrzeżeń kupować ? Jest tam tebukonazol w postaci tebuscha 250ew. W cenie coś ok 880 zł brutto za 20 l. Znacznie tańszy niż orius itd ? Jak to się ma do jakości ?

Opublikowano (edytowane)

Też mnie zastanowiło że tej samej firmy 200 jest o połowę tańszy niż 250. Pakos też ma 200g w podobnej cenie. Coś dziwnego jest ze nufarm ma 2 produkty o tej samej formulacji, różniące się zawartością substancji czynnej (200 vs 250) gdzie jest tak duża różnica w cenie. 

Edytowane przez odrion
Opublikowano (edytowane)

Witam co polecacie na T1 Tebukonazol czy fenpropidyne?

Na T1 planuje protiokonazol z tebu lub fenpr... a na T2 kier 450

Pszenica po pszenicy

Edytowane przez Sola20
Opublikowano

Witam,
potrzebuję czegoś dobrego na T1 na 2ha. Przenica po pszenicy, wcześniej rzepak. Myślałem nad takim opcjami:
1. Delaro    (protiokonazol 175 g/l, trifloksystrobina 150 g/l)     1l/ha
2. Wirtuoz pro    (protiokonazol – 200 g/l, proquinazid – 50 g/l)     1l/ha
3. Unix+Tern     (cyprodynil - 750 g/kg) + (fenpropidyna – 750 g/l)    0,5kg/ha + 0,5l/ha
4. Verben    (protiokonazol – 200 g/l, proquinazid – 50 g/l)     1l/ha
Planowane ok. 160-170kgN/ha. Ziemia ciężka, 2 klasa. Ewentualnie czy coś dorzucić do którejś z opcji? Może polecacie coś innego?
Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v