Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, masa24 napisał:

Skad miałeś banatusa? To jest następca artista? Bo tego nie słyszałem 

Od lokalnego dealera su, dostałem ja w stopniu B.

Tak mi tłumaczył jakiś doradca su.

Lawrenowicz normalnie handluje keramikiem czy tylko tobie zrobił ?

Bo na stronie chyba nie ma go .

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, zetorr6441 napisał:

Od lokalnego dealera su, dostałem ja w stopniu B.

Tak mi tłumaczył jakiś doradca su.

Lawrenowicz normalnie handluje keramikiem czy tylko tobie zrobił ?

Bo na stronie chyba nie ma go .

Keramik jest na wyłaczność w Agrii

Opublikowano

bo buldożer to czysta paszówa będzie. na stronach coboru piszą, że owszem, sypie bardzo dobrze ale ziarno jest bez wyrównania i, co gorsza, bez gęstości. więc ta waga ziarna to żadna anomalia tylko norma. plus taki że na więcej ha do siewu wystarczy

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, masa24 napisał:

Może słabo widać na zdjęciu . Ta lepiej zaprawiona to od prywaciarza na l. Ta gorsza to z dużej firmy na a odmiana keramik .  Keramik 3000 , od prywaciarza około 2400 bo duże zamowienie . Keramik to jest odpad. Dużo ziaren wyschniętych , suchych . Pokryte kiepsko zaprawa , jedynie cena wysoka . Wiec ten prywaciarz na l  nie ma wcale tak drogo jak się mówi i jakość na razie o wiele wyższa 

B628CB8D-1C01-40AB-BF11-C5D86210C1A0.jpeg

Wez te same odmiany od jednego dostawcy to można rozmawiać i to nie do końca. 

Lawrenowicz ma dobre reklamy jak kebaby, a mięso bez rewelacji. 

Pszenżyto przykładowo Tributo można znalesc taniej niż u jego, albo w tej samej cenie ale nie liczą transportu, a różnicy w jakości niema. 

Co do zaprawy to porównujesz 2 inne zaprawy co też pewnie ma znaczenie, może trzeba było wziąść zaprawione na czarno 😁

U mnie wcale niema koloru i siane obok sobie maxim power vs własna nie było różnic. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Dostał ktoś dopłatę do sprzedanej pszenicy na działkach, które były zgłoszone jako uprawa mieszana? 

Przyszedł mi przelew na ok 1/3 kwoty a na dwóch z trzech działek miałem uprawę mieszana i pasuje mi że z tych działek nie dostałem pieniędzy. Wcześniej jak dzwoniłem do Agencji i o to pytałem, powiedziano mi, że mają zdjęcia i zapłacą za całą pszenicę łącznie z tymi działkami mieszanymi.

Można dostać jakąś decyzję o przyznaniu tej pomocy?

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek12051133 napisał:

Jakim cudem koleś u mnie na wsi siał wapno sypkie [zolte] lejkiem? I nic mu się nie zapychało. 

To nie łatwiej iść do niego i się spytać jakim cudem mu to szło ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Wez te same odmiany od jednego dostawcy to można rozmawiać i to nie do końca. 

Lawrenowicz ma dobre reklamy jak kebaby, a mięso bez rewelacji. 

Pszenżyto przykładowo Tributo można znalesc taniej niż u jego, albo w tej samej cenie ale nie liczą transportu, a różnicy w jakości niema. 

Co do zaprawy to porównujesz 2 inne zaprawy co też pewnie ma znaczenie, może trzeba było wziąść zaprawione na czarno 😁

U mnie wcale niema koloru i siane obok sobie maxim power vs własna nie było różnic. 

Jaki sens te same odmiany od tego samego dostawcy ? Oprócz lepszego pokrycia zaprawa keramik ma pełno posladu , nie zapomnę to wrzucę foto , chyba nie tak powinien wyglądać kwalifikat za 3000

Opublikowano

kiedyś z chemirolu dostałem jakąś odmianę, już nie pamiętam jaka, ale jak otworzyłem worek to był sam poślad. dosłownie. taka drobnica że im oddałem i nie chciałem tego siać. Ale wziąłem z worka dosłownie garść i rzuciłem w oznaczone miejsce na polu. Urosły z tego zdrowe ładne rośliny z długimi kłosami. I od tego czasu nie boje się drobnych nasion w materiale siewnym Ba to nawet lepiej, bo na większy areał wystarczy.

Opublikowano
18 minut temu, nunu85 napisał:

kiedyś z chemirolu dostałem jakąś odmianę, już nie pamiętam jaka, ale jak otworzyłem worek to był sam poślad. dosłownie. taka drobnica że im oddałem i nie chciałem tego siać. Ale wziąłem z worka dosłownie garść i rzuciłem w oznaczone miejsce na polu. Urosły z tego zdrowe ładne rośliny z długimi kłosami. I od tego czasu nie boje się drobnych nasion w materiale siewnym Ba to nawet lepiej, bo na większy areał wystarczy.

Dokładnie. 

Opublikowano (edytowane)

Pszenica ozima Artist albo Julius na stanowisko po kukurydzy ziarnowej, stanowisko średnie z przewagą IVb - jakiś opinie

Edytowane przez anja79
zmiana
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v