Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Andrzej44 napisał:

to,że piątka nie weszła to nie protesty rolników a bardzo realna groźba odejścia kilku posłów PiS i utrata większości ,nowe wybory i utrata władzy. Wyrzucono Ardanowskiego moim zdaniem najlepszego ministra rolnictwa żeby wystraszyć innych posłów PiS związanych mocno z tradycją. Piszę tu z tradycją a nie z rolnictwem bo mój poseł PiSu z naszego regionu wcale nie jest związany z rolnictwem tak się postawił że nawet w telewizji mówili że go wywalą. Zresztą całe koło w naszej gminie miało odejść jak i duża część członków w powiecie poznańskim. Cały pomysł z piątką to był Terlecki i nowy podpowiadacz który później został m. rolnictwa A o Kołodziejczyku nic dobrego nie mogę powiedzieć choć mieszka kilka wsi dalej. Wiem że w młodości był leserem i raczej spędzał czas na imprezach niż na pomaganiu w gospodarstwie lub nauce. Nie jest też zbyt inteligentny,co zresztą widać po jego wypowiedziach i facjacie. Powinien zająć się nim kontrwywiad. Takie mam zdanie i pewnie spotkam się tu z krytyką ale jestem na 100 procent przekonany o tym co pisze

5 dla zwierząt jak by chcieli to by przegłosowali bezproblemowo , bo cały sejm od lewa do prawa był za tą 5 , prócz Konfederaci , tylko tak jak piszesz były jednostki w PIS  które tego nie chciały między innymi Ardanowski , i pis się tego obawiał że jeśli kilku posłów by odeszło , to by stracili większość więc się wycofali . Tak że ta 5 dla zwierząt to inne partie jeszcze bardziej tego chciały niż pis 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, ozzy321 napisał:

Zysk został tylko jak doliczyć swoje roboczogodziny to już sie robi nieciekawie...

Ale po co je liczyć? Za te roboczogodziny to masz właśnie ten cały zysk wyliczony z hektara. W pracy na etacie też musisz wypracować ileś godzin.

U nas póki co pszenica najsłabiej. Jęczmień jary i rzepakiem po odliczeniu kosztów to jakieś 3,5 tys. zł/ha, a pszenica może 1,2 tys. zł/ha wyjdzie przy takich cenach (nie licząc dopłat i dzierżaw). Jeszcze paszowa w całości. Zemścił się chyba na nas ten brak dawki azotu na kłos, ale z drugiej strony przed siewem poszło 20 ton pofermentu, oprócz dwóch wiosennych dawek N. 

Jeszcze nie wiadomo, co będzie z kuku, ale też się kolorowo nie zapowiada, bo plony może i będą, ale nie wiadomo jak ze zbytem i ceną.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

W 2021 jak pszenice kosztowały 2tys z hakiem to keramik od agri płaciłem 2900🙄   Teraz u lokalnego sorzedawcy wołają 3090.

Za bulldozer w pro-cam 2700 a na su banatus jeszcze nie ma ceny

W 2021 roku w żniwa pszenica kosztowała 700-800- zł , a nie 2000 zł , cena zaczęła iść ostro w górę dopiera pózną jesienią , a kupowałeś po 2900 i mieli zysku na daną chwilę x 3 , w tamtym roku ceny się kręciły koło 4 tys/tona 

Opublikowano (edytowane)

Po rzepaku tylko provision ( nie polecam  po pszenicy), po pszenicy to banatus, kilimanjaro ewentualnie  metronom ale tu trzeba się liczyć z max 8t/ha , pszenicy u mnie najlepiej to linus lub aqil...

Edytowane przez taux
Opublikowano
nunu85 napisał:

Dnia 31.08.2023 o 21:03, Piffpaff napisał:

parametrów nie miała ale mi sypala ponad 7t co na 4b jest już bardzo dobrym wynikiem a do tego niska i wystarczyło raz skrócić ale fakt szybko się pokazała i szybko się schowała

Ważone te 7 ton czy szacowane na przyczepy/zbiorniki.

Bo jak to drugie to sie mozna było mocno zdziwić.

Bo jak normalne psznice mają gestość 75-78, dobre dochodza do 80, tak tytanika ledwo przekraczała 70, wiec była dosłownie jakies 10 procent lżejsza niz inne pszenice.

Na przyczepie wyglądąło ze jest duzo, a waga pokazywała zupełnie co innego.

I przez to myślę tak szybko znikneła z rynku, bo co do tego, ze dawała rade na gorszych glebach to masz rację.

Tak ważone, wszystko pojechało na skup, u mnie i tak wmzawsze paszowka więc parametry mnie nie interesowały ale miałem ja 3 lata i byłem zadowolony

jahooo napisał:

30kgN na tone spodziewanego plonu, razem z zasobnoscia gleby

te 30kg N to faktycznie wychodzi na 1t ostatnie kilka lat dawałem zawsze 400kt saletry I pszenica sypala 6.5-7.5t a w tym roku dałem 100kg saletry mniej czyli ok 34kgN i plon wąchał się od 5.5- 6.5t

Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał:

W 2021 roku w żniwa pszenica kosztowała 700-800- zł , a nie 2000 zł , cena zaczęła iść ostro w górę dopiera pózną jesienią , a kupowałeś po 2900 i mieli zysku na daną chwilę x 3 , w tamtym roku ceny się kręciły koło 4 tys/tona 

4 godziny temu, mysza103 napisał:

Chodziło mi o inne odmiany tj artist płaciłem 2 z hakiem.

3 godziny temu, taux napisał:

Po rzepaku tylko provision ( nie polecam  po pszenicy), po pszenicy to banatus, kilimanjaro ewentualnie  metronom ale tu trzeba się liczyć z max 8t/ha , pszenicy u mnie najlepiej to linus lub aqil...

Artist na tej samej działce 3x po sobie plon 8.4 , 9.3 i w tym roku 8.6t

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

Za bulldozer w pro-cam 2700 a na su banatus jeszcze nie ma ceny

też tego buldożera zamówiłem i już spróbuję, ale coboru nie ma o nim dobrej opinii tylko plon dobry. wręcz bardzo dobry. Za to ziarno dość drobne, bez wyrównania i co najgorsze bez gęstości, tzn objętościowo wygląda że dużo a wagowo wychodzi że lekkie.

Opublikowano
18 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

artista miałem, ładnie sypał. martwi mnie jego wysokość , co może przełożyć się na jego tendencje do wylęgania ☹️

W ubiegłym roku po nawałnicy go przemielilo tj keramika ale plackiem nie leżał tj findus. A daje tylko 0.3 Modus na kolanko 

Opublikowano

2 tygodnie lało dzień w dzień w żniwa i lekko przed ( z 180l przydzwoniło) leżała cała, wykoszone po 4 dniach słonka, upału mocnego... dała 6.2 tony z ha a parametry takie:

Białko 13.7% 

Gluten 29.4 

Rozpływalność 8%

Wilgotność 12.6% 

Wyrównanie 84%

Opadanie 184 

Gęstość 74.2 

Jak ktoś chce na jakość to polecam ostroge. Może nie sypie wybitnie ale na to co padało to parametry dobre. Inna odmiana też niby się łapie ledwo ledwo ale słabsze parametry choć fajniej sypała 

Opublikowano
19 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Białko i gluten super, opadanie i gęstość typowa paszówa. 

Tylko wiesz na tyle opadu to ja się cieszę z tego co jest. Młyn podciągną pod konsumpcję bo towaru wiele niema z białkiem dobrym w okolicy.

Opublikowano

natomiast, ja zastanawiam się, czy jeśli pszenica jest typowo paszowa, bez parametrów,, to jej wydajność będzie lepsza? taka właśnie bym chciał, nie musi mieć parametrów, ale żeby nadrabiała wydajnością.

Opublikowano
12 minut temu, Siedzacybyk napisał:

natomiast, ja zastanawiam się, czy jeśli pszenica jest typowo paszowa, bez parametrów,, to jej wydajność będzie lepsza? taka właśnie bym chciał, nie musi mieć parametrów, ale żeby nadrabiała wydajnością.

W coboru masz kilka odmian. Z wydajnością podobnie do B takze nie widzę sensu .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v