Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Tylko ze tydzień temu 15l dostałem . Ale to jeszcze by się przydało trochę . 

wrzuć na tacę więcej niż 1 pln to i szczęście dopisze.... nie powiem który to kościół dysponuje takimi  mocami....

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ewangielikiem jestem . 

nie o  to szło, Ty jesteś gość !! ale szanuje(ku.źwa nie jest po mojemu,my z religia to dodatek do życia, jak jesteś gość to szacunek, aż codzienności to  jest to...... ludki ogarnijmy.....się,...o jakiś de..b.ill co nie umie przyjąć krytyki...Szczepek22 czy inny de.;/bil..

@Pafnucy12 nigdy się z takim deb.lem w poście nie spotkałem..jesteś  moim  krajanem i  proszę root admina @yacenty żeby Cię wyciął (sorry ale taka uwaga jak wyżej to musi być --ludzie na poziomie muszą być oczytani a nie urobieni w roli...(hehe czytaj w ziemi..) Jacek to będzie dla tego forum zdrowiej ja się gość trochę uzupełni...

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, taux napisał:

nie o  to szło, Ty jesteś gość !! ale szanuje(ku.źwa nie jest po mojemu,my z religia to dodatek do życia, jak jesteś gość to szacunek, aż codzienności to  jest to...... ludki ogarnijmy.....się,...o jakiś de..b.ill co nie umie przyjąć krytyki...Szczepek22 czy inny de.;/bil..

@Pafnucy12 nigdy się z takim deb.lem w poście nie spotkałem..jesteś  moim  krajanem i  proszę root admina @yacenty żeby Cię wyciął (sorry ale taka uwaga jak wyżej to musi być --ludzie na poziomie muszą być oczytani a nie urobieni w roli...(hehe czytaj w ziemi..) Jacek to będzie dla tego forum zdrowiej ja się gość trochę uzupełni...

O czym mówisz? 

I nie wyzywaj pez powodu

Wypraszamy sobie takie odzywki gówniarzu 

Pytanie o tacę taka agresję powoduje?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)

@Pafnucy12   widzisz gdzieś tam słowa ... "gówniarzu" i już tu się za Ciebie brachu wstydzę, jesteś z wlkp (jak Ja) ja dla ludzi z stamtąd a zarazem dla siebie mam podwójne standardy.. nikogo nie obrażam a Tobie to trzeba przyciąć piórka......

info @yacenty(cytat) pisałem do @SawekBraczyk, że jest gość bo oznajmia na forum swoją wiarę--- i ja to szanuje a debi..lll z przerostem ego--czytaj Twój wybraniec-- się wtrąca..ludzie muszą być oczytani...żeby się taki@ Pafnucy12  nie dorwał do władzy....(pomódl się za mnie, że jestem tak obyty i oczytany ze piszę na ogóle a nie do prokuratury....) @yacenty  Ty weź tego typa na odwyk od władzy bo dużo widzi(czytaj Ip a nie wie skąd go zabiorą....)tak dla zdrowia forum... to może @Agrest  albo @mysza103, ewentualnie @Tomek90  to są ludki z dystansem... nie mówiąc o legendach tego forum ..np: @miwigos, @loquito.....

@yacenty jak można do użytkownika forum pisać z małej litery.....tu jest agresja.... co za"dzban".... nadaje się tylko do chomąta..., przepraszam wszystkich za tego jegomościa z wlkp, sam  stamtąd pochodzę...przykro mi...

Edytowane przez taux
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Pokaż co takiego napisałem że taka agresja?

ty się dobrze czujesz?

Coś się tobie pod sufitem miesza.

Nawet Wielkopolska z Lubelszczyzną

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
6 minut temu, rolnikos25 napisał:

panowie do wyboru mam tebukonazol, prochloraz, protiokonazol. Jakie mieszaniny zrobić? zawsze było 0,5tebu+0,5prochlorazu

git...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Pokaż co takiego napisałem że taka agresja?

ty się dobrze czujesz?

Coś się tobie pod sufitem miesza.

Nawet Wielkopolska z Lubelszczyzną

Nie wiem czy wszystko w normie z głową u goscia 🤔 jakiś stary forumowicz lubiący zament siać czy co?

Edytowane przez GRZES1545
  • Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie wiem czy wszystko w normie u goscia z głową 🤔 jakiś stary forumowicz lubiący zament siać czy co?

Może nawdychal się mospilanu albo spadł z opryskiwacza

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Szczepek22 Ty to jesteś fiu..fiu-- przepraszam... temat piasty dotyczy deb.la jakiego sLawomira  z  kropka nad Z  , który  zostawia obciążniki od środka(w tym wątku nie pisałem, żeby zaoszczędzić wstydu de.bi.lo..w..i  mało widzę że tu grubo trzeba jechać....coś w stylu ...bo dziad  ożyje i torbą zabije ), i chcesz zdjąć piastę...

55 minut temu, tobago napisał:

Pryskaj. Pszenica zaraz po 2k będzie to trzeba minimum 9t zebrać z hektara. 😎

Ja już wiem że 9t/ha mam, po pszenicy oczywiście, bo po rzepaku 10t+ jakie niebyły warunki później....

@masa24 jakbyś się zastanawiał na odmianą to tylko provision... i po rzepaku(150g protio) i w tym roku(sprawdzam 200g protio) po pszenicy....

Edytowane przez taux
Opublikowano

@masa24 pytanie o N to pytanie o termin siewu tej odmiany... (to robi za 30N..... ),ale po pszenicy czy po rzepaku  w tym roku  170-180N na wiosnę....ale musisz dobrze skrócić....

W sumie T1 opisałem+ tern 280g, T2 to jak zwykle 0,90-1.0l praxior +tebu 100-150g, T3 to do wyboru tebu+...(tanio)

Opublikowano

ależ pięknie dolało od wczorajszego wieczora do rana, jutro będę wiedział dokładnie ile spadło ale dziś chodziłem po truskawkach to prawie buta zostawiłem więc przemoklo konkretnie, pszenica posiana na glinie zaczyna nalewać więc opad idealnie w punkt.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.06.2023 o 18:05, SawekBraczyk napisał:

I jak u ciebie się spisuje ta odmiana ? Bo bardzo mało sieje się w typie czysto paszowym , przeważnie A i B . 

Elixira okazało się, że jest tylko 1ha, reszta to SU Expo, zobaczymy, co ona pokaże. Zapomniałem wuja zapytac, co to za odmiany mam od niego i wyszło, że dwie różne

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano

U mnie Wlkp nie padało od ponad miesiąca zero deszczu.... Wszystko w koło poprzepalane na polach a w prognozach gadają że pada lub ma padać i nic... W tamtym roku to samo było

Opublikowano

Pryskać jeszcze na skrzypionke jak pszenica już dawno wyrzuciła pylniki i nie padało nic na dniach, czy dać spokój, jest jej bardzo duzo w tym roku i duza:/

Opublikowano

jeśli masz dużo skrzypionki i prawdopodobnie mszyce to warto nawet zamym zabiegiem na robaka ale możesz wykorzystać ta sytuację i dodać tebu I metkonazol żeby od razu zrobić t3 Ja osobiście przestałem jeździć i oglądać pszenicę do żniw, ceny ziarna spadają, pier...e dokładać jeszcze bardziej

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v