Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Łukaszek napisał:

Zredukowany do 160 , tu sporą część ludzi od kilku lat maksymalnie takich dawek nie daje ?

i co w związku z tym? mam się patrzyć na ludzi czy na potencjał gleby która uprawiam?

Szczepek22 napisał:

Witam. Wczoraj spadlo 15l na m2 pierwszy deszcz od konca kwietnia. 3 Dawki azotu nie bylo sensu dawac myslicie ze jest sens popryskania mocznikiem tak okolo 5kg na ha z siarczanem w dawce też 5kg.jutro pochmurno w nocy jakieś opady. 3 liście jeszcze są zielone w dużej części plantacji

u mnie ostatni azot 10 kwietnia poszedł

• Thanks 1

1 godzinę temu, yacenty napisał:

i co w związku z tym? mam się patrzyć na ludzi czy na potencjał gleby która uprawiam?

u mnie ostatni azot 10 kwietnia poszedł

@yacenty  czytaj root adnim..(admine..hehe) płakaniem wody nie dodasz... u mnie ostatni 20 marca i co w związku z tym...  mam się spuszczać ze najlepsze we wiosce, w okolicy...ja wole się spuszczać w laski najlepsze w okolicy(okolice totak ze 150 "r" wodzącego) niż w pszenice czy rzepaki... jak się nie ma rozdzielności to tak się pisze jak Ty....a nauki to biorę u których kapelanów,  to....zastrzeżone(bbn).... root admin Tyś wyrocznią....:;)))

mam jak Ty... brak zwodu... przy wife...(rozumiem...te okulary mogą babie ograniczyć orgazm.

Edytowane przez taux

5 minut temu, taux napisał:

@yacenty  czytaj root adnim..(admine..hehe) płakaniem wody nie dodasz... u mnie ostatni 20 marca i co w związku z tym...  mam się spuszczać ze najlepsze we wiosce, w okolicy...ja wole się spuszczać w laski najlepsze w okolicy(okolice tot tak ze 150 "r" wodzącego) niż w pszenice czy rzepaki....

Nie bardzo rozumiem co forum rolnicze ma wspólnego ze spuszczaniem się w laski? A jeśli nawet coś ma to kasa napewno w tym troszkę pomoże😉 wracając do tematu to ktoś praktykował pryskanie rozpuszczonym mocznikiem po kwitnieniu 

• Sad 1

@Szczepek22 jak jesteś misiem o bardzo małym rozumku(czytaj bajka...) to można pryskać mocznikiem lub rsm jak pisał @mysza103, ale efektów nikt Tobie nie zagwarantuje... azotem to się wali pod korzeń tak  jak PK.... mikro to co innego...

Edytowane przez taux
@yacenty

Ja zrobiłem wczoraj jeden kawałek na próbę 10l Rsm + 5kg Siarczan + i tu uwaga 7kg cukru . I zobaczy się w żniwa czy będzie różnica czy nie . I czy to miało ogole sens czy nie , nie wiem . Jak nie sprawdzisz to się nie dowiem . 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Haha 1

6 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Głównie o parametry chodzi czy będzie różnica czy nie . O grzyby się nie boje bo zwalczone przy T3 Tebukonazol + Metkonazol . Z ciekawości zrobiłem co mi szkodzi . 1ha tego zrobiłem . 

ale ręka czy miałeś ministanta....grzyb ..grzybem ale jest...hiv....

Edytowane przez taux
  • Haha 1

Przyszły mi dziś wyniki badania gleby z nowej dzierżawy i się załapałem zobaczcie sami teraz jest tam kukurydza ale spodziewałem się trochę lepszych zasobności zastanawiam się od czego zacząć co myślicie jak po zbiorach kukurydzy jako pierwsze dam wapno magnezowe a wiosna gnojowica na orke niestety na jesieni nie mam dostępu do niej. Wiadomo chce to zrobić możliwie tanio nie mam zamiaru pójść z torbami przez dzierżawę. A Może wy coś doradzicie przed siewem kukurydzy poszło 500kg wapna kredy 

20230616_201217.jpg

Spadło 10l. Pszenica miejscami wypalona, miejscami taka se ale przetrzepana,  a miejscami ładna jak na tą suszę. Mozaika na polach spora. Muszę jechać na robaka. Pytanie ile dać tebu I metko żeby nie robić za dużych kosztów. Ale żeby coś to zadziałało.

Edytowane przez kat

Verati napisał:

Przyszły mi dziś wyniki badania gleby z nowej dzierżawy i się załapałem zobaczcie sami teraz jest tam kukurydza ale spodziewałem się trochę lepszych zasobności zastanawiam się od czego zacząć co myślicie jak po zbiorach kukurydzy jako pierwsze dam wapno magnezowe a wiosna gnojowica na orke niestety na jesieni nie mam dostępu do niej. Wiadomo chce to zrobić możliwie tanio nie mam zamiaru pójść z torbami przez dzierżawę. A Może wy coś doradzicie przed siewem kukurydzy poszło 500kg wapna kredy 

20230616_201217.jpg

powiem ci ze jak nie masz gwarancji czy to na papierze czy słowny jest wlasciciel to ciężko jest tanio i szybko doprowadzić pole do normy bo najlepsza była by kreda która szybko podniesie pH i powinna uwolnić czesc fosforu ale to już twoja decyzja i twoja kasa. Przejąłem gospodarstwo po ojcu z podobnymi wynikami i w pierwszym roku wapnowanie magnezowe 4t/ha i kolejne 3 lata po 1t po zniwach i pH wzrosło do ok 5.5 a do tego co roku 300kg polifoski i sloma zostaje na polu to po 5 latach mam pH 5.8-6.1 fosfor średni a potas i magnez wysoki. Tanio nie było ale to moja działka a nie dzierżawa... chyba że masz zamiar kupić...

ani trochę nie zaszkodzi, rok temu ostatni oprysk na pszenicy I też olej poszedł do zbiornika z cieczą i zauwazylem dopiero jak skończyłem pole a cały zbiornik w oleju i żadnych problemów czy tam fito

yacenty napisał:

Tomek90 napisał:

Jak wyrzuci pylniki to tam dla kieszeni dobre, ale niektórzy inaczej uważają. 

Robaka samego niewiem czy jest sens robić. 

jutro jadę z robakiem bo az grubo

wczoraj robiłem robaka w owsie bo aż na spodniach zostaje po przejściu po poku ale w pszenicy spokój. 22.05 t2 z cyperkillMax i od tamtej pory czysto w oziminach

5 godzin temu, Badwolf napisał:

Ja kiedyś, dawno miałem ostrogę. Teraz jakoś nie mogę się przekonać do odciętej pszenicy. Mi się też metronom lepiej zapowiadał, a potem się okazało że w warunkach niedoborów wody kariatyda dała 1 t/ha wiecej

Mam obok metronoma to kłos wygląda biednie u niej w sensie mały ale typowe dla niej. Już raz ją miałem i na ph 3.8 zrobiłem 6 ton... nie wiem jak ale sypało. Po latach do niej wróciłem i wygląda dużo piękniej jak wtedy choc biedniej jak metronom

4 godziny temu, taux napisał:

@Szczepek22 jak jesteś misiem o bardzo małym rozumku(czytaj bajka...) to można pryskać mocznikiem lub rsm jak pisał @mysza103, ale efektów nikt Tobie nie zagwarantuje... azotem to się wali pod korzeń tak  jak PK.... mikro to co innego...

Skoro już o mnie wspomniałeś , to dzisiaj z pół godziny temu właśnie zjechałem z pola , pryskałem pszenicę rsm + deko siarczanu magnezu , i to już drugi raz po wykłoszeniu , 1 raz rsm szedł z t3 , a teraz rsm poszedł sam ( z niewielkim dodatkiem siarczanu magnezu ) i tak jak powiedziałem jak warunki będą odpowiednie to pójdzie jeszcze raz takie coś za 7 -10 dni 

4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Ja zrobiłem wczoraj jeden kawałek na próbę 10l Rsm + 5kg Siarczan + i tu uwaga 7kg cukru . I zobaczy się w żniwa czy będzie różnica czy nie . I czy to miało ogole sens czy nie , nie wiem . Jak nie sprawdzisz to się nie dowiem . 

Na 100 litrów wody to dałeś , czy na ha , bo jak się pszenica wykłosi do stężenie 5 % max powinno iść . Ja daje stężenie 6,5- 7 % tyle ze dodaję rsm 26 (około 100 litrów rsm na beczkę 1500 litrów) on wydaje mi się bezpieczniejszy , bo w większości ma azot amidowy , co zatem idzie nie parzy tak jak np 32