Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, metrax12 napisał:

W autach też zalecają zmieniać olej po 30 tys km. 200 l na flagowy to jest mało. W ogóle do jakiegokolwiek zabiegu 200 l to jest mało. Niekiedy zalecają te 200 l np. do glifosatu (lecz to ma związek tylko z twardą wodą. Ale każdy robi jak uważa.

Cóż za bzdura. Ludzie odchodzą od stosowania 200l na rzecz nawet 150l. Większe ilości wody widzę sens jedynie w przypadku rzepaku i zabiegół okołopłatkowych. Dobre safenery, dodatki, oleje w śor i nie ma po co walić więcej na zwykłe zabiegi

• Thanks 2
Opublikowano

Jechał ktoś z fungicydem i regulatorem 2 dni herbicydzie? 

Wczoraj poprawiałem pszenice na chwasty głównie ostrożnia i przytulić, i pasuje już jechać t2 i i regulacja bo od poniedziałku codziennie deszcz prognozują 

Opublikowano (edytowane)

Czy stosując w pszenicy regulator razem z fungicydami zmniejszacie dawkę tego pierwszego? Przy F1 został zastosowany Windsar(=Moddus) w dawce 0,3l/ha, bo założenie było żeby zrobić regulator 2 x 0,3 l/ha. Przy standardowym 1 zabiegu dawka zalecana to 0,4 l/ha. Ktoś coś w tym temacie może się wypowiedzieć, jak to wygląda w praktyce?

A to fragment wczorajszego artykułu na portalu rolniczym Farmer

W przypadku zabiegu regulacyjnego w fazie liścia flagowego dawki są niższe aniżeli na wcześniejszych etapach rozwojowych. W przypadku trineksapaku etylu (np. Moddus 250 EC, Windsar 250 EC, Regullo 500 EC) wystarczy nawet 25g / ha substancji aktywnej - jeśli regulujemy oziminy o stosunkowo niskim wzroście, genetycznie mniej podatne na wyleganie czy też jeśli zabieg jest uzupełnieniem pierwszej regulacji retardantami. Niższą dawkę podajemy także, jeśli regulacja łączona jest z fungicydami. W przypadku wysokiego łanu i ogólnie wyższych odmian dawka trineksapaku etylu w fazie liścia flagowego to około 50 g substancji.

Edytowane przez anja79
Opublikowano

Do tej pory planowałem tylko 2 zabiegi w pszenicy
T1 oraz T2/T3 - tu miał pójść Priaxor 0,95L + Protendo 330 ml ( około 100 ml protiokonazolu )
Natomiast mija mi 3 tygodnie od zabiegu T1 , przyszły tydzień zapowiada się deszczowy
Na pszenicy pojawiają się delikatnie objawy chorobowe ( starsze liście ) obecnie wychodzi z czubka tzw. liść podflagowy
Zastanawiam się czy nie podzielić tego zabiegu tzn teraz dać sam Priaxor
A na T3 dać właśnie ten protiokonazol + metkonazol/tebukonazol
Co o tym uważacie ?
Dodatkowy koszt zakupu triazola jakieś 70-90 zł na hektar ale ochrona bardziej kompletna

Opublikowano
Dnia 10.05.2023 o 16:16, alandil napisał:

Jak to jest z moddusem lepiej wcześniej czy wieczorem? Czy może nie ma to znaczenia? Gdzieś słyszałem, że potrzebne są promienie słoneczne, żeby zadziałał?

Tak jest napisane w etykiecie - nasłonecznienie sprzyja działaniu środka, a optymalna temperatura to 10-15 stopni. Więc jeśli się da to późne popołudnie. Ostatnimi czasy trudno było trafić na dobre warunki do oprysku, bo albo przewidywane przymrozki, albo wiatr i trzeba czekać do popołudnia/wieczora, a wieczorem dość szybko robiło się chłodno...Nie wspominając o kwitnącym obok rzepaku....

Opublikowano

Panowie doradźcie co lepsze na T2:

1. 1,0l Priaxor + 0,5l tebu

2. 0,8l Elatus + 0,5 tebu

Pszenica Arkadia i Linus. Ładne, na IV kasie, siew lekko opóźniony. Stanowiska po kukurydzy, działki w monokulturze zbożowo-kukurydzianej

Na T1 3 tygodnie temu poszło 300g cyprodynil, 100g protio, 300g fenpropidyny i 15g Solatenolu

Opublikowano
1 godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał:

Do tej pory planowałem tylko 2 zabiegi w pszenicy
T1 oraz T2/T3 - tu miał pójść Priaxor 0,95L + Protendo 330 ml ( około 100 ml protiokonazolu )
Natomiast mija mi 3 tygodnie od zabiegu T1 , przyszły tydzień zapowiada się deszczowy
Na pszenicy pojawiają się delikatnie objawy chorobowe ( starsze liście ) obecnie wychodzi z czubka tzw. liść podflagowy
Zastanawiam się czy nie podzielić tego zabiegu tzn teraz dać sam Priaxor
A na T3 dać właśnie ten protiokonazol + metkonazol/tebukonazol
Co o tym uważacie ?
Dodatkowy koszt zakupu triazola jakieś 70-90 zł na hektar ale ochrona bardziej kompletna

Do Priaxor daj ten Protio a sam Tebukonazol na T3 bym zostawił . 

1 godzinę temu, krzysiek1614 napisał:

Panowie to już liść flagowy wychodzi bo nie jestem pewien ??

20230512_112307.jpg

Odwiń wszystkie liście to będziesz widział 😀

57 minut temu, emtec123 napisał:

Panowie doradźcie co lepsze na T2:

1. 1,0l Priaxor + 0,5l tebu

2. 0,8l Elatus + 0,5 tebu

Pszenica Keramik i Euforia. Ładne, na IV kasie, siew lekko opóźniony. Stanowiska po kukurydzy, działki w monokulturze zbożowo-kukurydzianej

Na T1 3 tygodnie temu poszło 300g cyprodynil, 100g protio, 300g fenpropidyny i 15g Solatenolu

Obydwa rozwiązania bardzo dobre są według mnie . 

Opublikowano

Powiem Ci że boję się przypaleń po triazolach w dużej dawce 
Myślałem właśnie dać 100g protiokonazolu + 80-85 tebukonazolu jako T3 i tyle 
Dawki Tebu jakieś 160-170g jakoś się obawiam
Albo metkonazol jakieś 20-35g 

Opublikowano

Przeca przy 300l to aż kapie z liści i wtedy bardziej prawdopodobne będą przypalenia, bo wszystko spływa na koniec liścia. A czy będzie większa penetracja łanu, to też bym dyskutował. 

Opublikowano (edytowane)

Słyszeliście teorie ze chwasty w susze lepiej pryskać z rana gdy po nocy rosa chociaż w niewielkim stopniu rozpuści warstwę woskową na liściu? 

Pryskając po całym dniu ostrego słońca na liściu jest gruba warstwa woskowa i jakiekolwiek herbicydy (i każdy inny pestycyd) odbija się nie rozmywając na liściu. 

Podobno nawet dobrze jest pryskać rano na rosę. 

Szukam wyjścia bo u mnie chyba od trzech tygodni nie padało i się nie zanosi. Wieczorami zadnej wilgoci, powietrze 50-60% wilgotności. Najwiecej jej chyba koło wschodu słońca i wtedy myśle wyjechać z opryskiem. 

Ma to sens? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

pryskam 200l na ha i wystarcza, dużo zależy jeszcze od ciśnienia, ja pryskam dwustrumieniowymi na 2 bar i daje radę, a przypalenia jak mają wystąpić, i tak wystąpią, na jednym kawałku są, na innym pryskanym tą samą mieszaniną nie ma

• Thanks 1
Opublikowano

Majstry, Axial+ starane 333ec. Nie uszkodze pszenicy sianej w terminie? O ile Axial wiem że można jechać nawet przy liściu flagowym, o tyle starane sam nie wiem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v