Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam kawałek pszenicy jarej poszła dawka Puma 069 1.5 l/ha + Chwastox Turbo 2.5l/ha . Chwasty głównie rumian i dużo gwiazdnicy , owies głuchy. Czym poprawić?

Opublikowano
15 minut temu, Miran napisał:

Panowie mam kawałek pszenicy jarej poszła dawka Puma 069 1.5 l/ha + Chwastox Turbo 2.5l/ha . Chwasty głównie rumian i dużo gwiazdnicy , owies głuchy. Czym poprawić?

A mówią że zamienniki pumy nie działają na owies głuchy, tylko oryginał 🤷‍♂️- który widać też nie działa... Niemniej ja jeszcze będę pryskał p. jarą na owies głuchy Fenoxinnem (zamiennik pumy) dając mu drugą szansę- za pierwszym razem też nie wytępi ł nic w tamtym roku, ale może chwaścisko było już za stare. Do tego pójdzie na dwuliścienne Gold 450EC, ewentualnie Minstrel.

Opublikowano

Proszę wziąć pod uwagę, że Puma i zamienniki dużo tracą na skuteczności jeśli nie idą solo - takie moje spostrzeżenia

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

panowie jaka odżywkę mikro polecacie na lisc flagowy?  na krzewienei poszło 2kg drgreen + siarczan magnezu. Tylko że drgreen się lubi pienić jeśli doda się też zabieg na grzyba. Macie coś sprawdzonego i godnego polecenia? 

Opublikowano
52 minuty temu, Miran napisał:

w jakich warunkach pryskałeś ? 

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Ile wody dajecie do T2 ? Standardowo 200l czy więcej ? 

Dziś ten znienawidzony przez niektórych na forum szaman i bajkopisaz z Hektarwiedzy mówił żeby dać nie mniej jak 250 żeby pokryć większa ilość liści przez co chemia będzie w mniejszym stężeniu i bardziej rozłożona na roslinie. U mnie standardowo idzie 250l i jak do tak nie zdazylo mi się przypalić roslin

• Haha 3
Opublikowano
10 minut temu, Piffpaff napisał:

Dziś ten znienawidzony przez niektórych na forum szaman i bajkopisaz z Hektarwiedzy mówił żeby dać nie mniej jak 250 żeby pokryć większa ilość liści przez co chemia będzie w mniejszym stężeniu i bardziej rozłożona na roslinie. U mnie standardowo idzie 250l i jak do tak nie zdazylo mi się przypalić roslin

Chlorotalonil miał na myśli ? 😆

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mds212 napisał:

Ile dac modussa na flage jeszcze skoro na przy t1 poszlo 0,4?

Pszenicą tęga po bobie i raczej nie ustoi

0,3, skoro stanowisko bardzo dobre i pszenica tęga to mogłeś dać 1 l ccc przy pierwszym skracaniu to i teraz drugi zabieg już byłby zbędny bądź ograniczony do 0,15l

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ja dałem na findusa 0,6 medaxu i muszę poprawić go modusem. Euforia powinna ustać , bamberke mam i ona z hondia nie pewne zastanawiam się żeby dać po 0,2 modusu. Nie wiem jak u was ale u mnie zimne noce skutecznie ograniczyły działanie środków , ciężko było się również wstrzelić z zabiegami bo prognozy swoje pokazywały a real swoje . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, taux napisał:

Proszę wziąć pod uwagę, że Puma i zamienniki dużo tracą na skuteczności jeśli nie idą solo - takie moje spostrzeżenia

myślę że ph wody/mieszaniny z zbiorniku ma bardzo duże znaczenie w tym przypadku. Puma (i zamienniki) mają ph zasadowe- wg karty charakterystyki od 7,5 do 8,5, a wszelkie inne sor zwykle używane są kwaśne lub takiej wody wymagają (szczególnie fungicydy, odżywki, regulatory, większość herbicydów). Jedno z drugim sie gryzie i zmniejsza skuteczność. Druga sprawa, że graminicydy są wrażliwe również na twardość wody (bardziej jak inne substancje), stąd np. do oprysku dodaje się np. siarczan amonu (do 4-5kg na ha).

Z chwastoxem się nie powinno tego mieszać, a jak już to nie każdym (nie w każdej dawce). Ulotka stosowania mówi jedno ale praktyka nie zawsze się z tym zgadza. Można znaleźć informacje, że s.a. fenoksaprop-P-etylu nie miesza się z MCPA. Są też informacje że można mieszać Pumę z tribenuronem metylu i właśnie Sekatorem (grupa sulfonomoczników, też lubi wodę o odczynie zasadowym jak Puma).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano
kellyq napisał:

U mnie poszło 1l ccc + 0,45kg medaxu jak na razie ładnie z opadami

ło Panie to skracanie kosa! Ja dałem solo 0.45kg medax ponad 2 tygodnie temu i widzę że trzyma ja mocno, pszenica sięga do połowy łydki, co prawda jest też zimno i tak nie rośnie ale i tak wydaje mi się że 0.45 to już dużo a ile N dałeś na taką mieszankę i czy będziesz robił R2?

kat napisał:

Ile mocznika bezpiecznie można dać na flagowy?

oducz się dawania mocznika dolistnie, nawet bezpieczne 5% może powodować mikro uszkodzenia rośliny przez którą wchodzą patogeny. Policz koszt zabiegu, paliwa i mocznika to wyjdzie ci ze lepszy efekt będzie jak dozucisz 50kg saletry

Opublikowano
22 minuty temu, Piffpaff napisał:

oducz się dawania mocznika dolistnie, nawet bezpieczne 5% może powodować mikro uszkodzenia rośliny przez którą wchodzą patogeny. Policz koszt zabiegu, paliwa i mocznika to wyjdzie ci ze lepszy efekt będzie jak dozucisz 50kg saletry

Jak sam zauważyłeś , tak samo dodając ten mocznik do grzybówki , to wchłania się ona bez problemowo , i nie trzeba liczyć żadnych dodatkowych kosztów na zabieg , a dodatkowo można zejść z dawek grzybowych , a zachować tą samą skuteczność , więc zależy co i jak komu pasuje

Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

Jak sam zauważyłeś , tak samo dodając ten mocznik do grzybówki , to wchłania się ona bez problemowo , i nie trzeba liczyć żadnych dodatkowych kosztów na zabieg , a dodatkowo można zejść z dawek grzybowych , a zachować tą samą skuteczność , więc zależy co i jak komu pasuje

można, dodatkowo  po oprysku mocznikiem rośliny bardziej podatne na kolejne porażenia, coś za coś

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Ogólnie to dawno już nie dawałem.  W tym roku mi po głowie chodzi do t2 dorzucić.  Solo to na pewno bym sobie głowy nie zawracał jechać. Dostała 160N Myślałem dać jeszcze 100kg saletry, ale wilgoci w ziemi nie ma aż tyle co by się wydawało. Niby wczoraj popadało troche ale chwilowo więcej deszczu nie pokazują u nas. Chyba dam sobie jednak spokój. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v