Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, VonVegans napisał:

To teraz każdy kto ma rzepak musi iść to zgłosić w sanepidzie?

ciekawe, czy ukraiński też zgłaszają do sanepidu? I podają z którego pola leżącego  za wschodnią granicą.

Opublikowano
Dnia 14.07.2023 o 07:50, Tigon napisał:

kosi już ktoś?

Wczoraj kolega skosił wielkopolska PPL. Wilgotność 8.5, plon 3400. Spodziewal się gorzej. Zawiózł na przechowanie.  Cena przy sprzedaży 1900.

Opublikowano
Dnia 13.07.2023 o 22:25, ŻakowskiSławomir napisał:

panowie ile wynosi ta dopłata do sprzedanego rzepaku do 15 lipca? jutro lub pojutrze można coś próbować :D bo nie doczytałem, chyba do ha a nie do tony to miało być

Do hektara, tzn. jeśli miałeś rok temu 10ha, to max wysokość pomocy dostaniesz jeśli sprzedałeś 35t

Opublikowano
Cytat

Stawki pomocy do rzepaku, jęczmienia i innych zbóż

Stawki pomocy są zróżnicowane ze względu na gatunki roślin oraz województwo. Wynoszą:

W województwie lubelskim lub podkarpackim:

• 1750 zł/ha upraw kukurydzy, rzepaku lub rzepiku,
  • (...)

W województwie małopolskim, mazowieckim, świętokrzyskim lub podlaskim:

• 1610 zł/ha upraw kukurydzy, rzepaku lub rzepiku,
  • (...)

W pozostałych województwach:

• 1400 zł/ha upraw kukurydzy, rzepaku lub rzepiku,
  • (...)

Przelicznik pomocy do żyta, jęczmienia, rzepaku

W przypadku żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta, mieszanek zbożowych, nasion rzepaku lub rzepiku sprzedanych w okresie od 1 grudnia 2022 r. do 30 czerwca 2023 r. wsparcie nie może przekroczyć:

• iloczynu stawki pomocy i powierzchni upraw zatwierdzonej do jednolitej płatności obszarowej oraz
  • iloczynu stawki pomocy i powierzchni upraw, która stanowi iloraz liczby ton wynikającej z faktur VAT i przelicznika:

- 4,5 – dla jęczmienia lub pszenżyta,
- 3,5 – dla żyta, owsa, mieszanek zbożowych, rzepaku lub rzepiku.

Opublikowano

Mazowieckie zachód cena netto na 17.07

Bugaj 1820, wilgotność do 9%, zanieczyszczenie do 4%

Inny 1850 w. do 9, z. do 2

Co do przechowywania nie bardzo chcą coś słyszałem od jednego że netto 40 zł/T przyjęcie i wydanie, 10-12 zł/ mis. przechowanie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.07.2023 o 15:28, mysza103 napisał:

Można powoli myśleć o sianiu , z godzinę temu dowieźli 😝

IMG_20230713_151005.jpg

IMG_20230713_150856.jpg

Gratulacje ;)
będziesz  Pan zadowolony :D który rocznik?

Dnia 13.07.2023 o 15:58, mysza103 napisał:

97 brutto sam siewnik 

sam siewnik ? bez brony? ;o

Dnia 13.07.2023 o 18:29, skywalker89 napisał:

Czyli sam siewnik 97k brutto ? Brona widze używana? Mam zestaw taki kongskilde to 15r kosztował cały 88netto ze znacznikami przedwschodowymi, najwieksza wada to ten wal pakera, miał być pakera tnący no ale cóż..  siewnik sieje idealnie tak jak się ustawi 

U nas na gospo też mamy packera i nigdy nie było problemów :P 
nigdy nie wiem dlaczego tyle ludzi na niego narzeka :D co prawda sam nie użytkowałem innego, ale w okolicy chodzą w siewnikach np gumowe i we wschodach różnicy nie widzę, jedynie " na oko " bardziej rozbija grudki :P 

Edytowane przez Michall51
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Michall51 napisał:

Gratulacje ;)
będziesz  Pan zadowolony :D który rocznik?

nigdy nie wiem dlaczego tyle ludzi na niego narzeka :D co prawda sam nie użytkowałem innego, ale w okolicy chodzą w siewnikach np gumowe i we wschodach różnicy nie widzę, jedynie " na oko " bardziej rozbija grudki :P 

Wystarczy że wjechałbys w bardziej piaszczyste ziemie to potrafi sunąć ziemie.. w bezorce jak dużo resztek potrafi zapiepzyc zdrowo na skrobakach.. po za tym ok 😝

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Michall51 napisał:

Gratulacje ;)
będziesz  Pan zadowolony  który rocznik:D?

2023 r , dopiero zjechał z taśmy, Poprzedni zestaw miałem na wale gumowym , i takiego też szukałem z broną , ale z kuhn  to ciężka sprawa żeby takiego znaleść , tym bardziej że w siewniku mam rozstaw talerzy 15 cm , ale zobaczymy jak ten paker będzie się spisywał , znajomi mają , to podstawa żeby skrobaki nie były wyrobione , i jak najbliżej dosunięte do wału

4 godziny temu, Zenonim napisał:

U mnie 50 l spadło z gradem także rzepaki niektóre wymlócone. 

Niektórzy to mają szczęście , u mnie dziś z burzy spadło 20 litrów deszczu , i nie ukrywam że wyglądałem również gradu , ale nic nie spadło 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v