Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

To twoje plony? Niewiem co to za rzepak musi być żeby 1t.

Są mniejsze plony na dolnym Śląsku. Wszystkie rzepaki są słabsze jak rok temu. Do tego przymrozki dały się im we znaki. Ja nakosilem w tym roku 2.93 t / ha (+ strat 16 % w ubezpieczalni). Każdy ma mniej. Większość kosi koło 2 ton

Opublikowano

U mnie średnia z 16.5ha wyszła 3,145t. były działki po 3,8t a były i po 2t. Nigdy tak słabego rzepaku nie miałem. Łan niby ładny, zbity ale korona i łuszczyna krótka.

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

To twoje plony? Niewiem co to za rzepak musi być żeby 1t.

U mnie z samosiewów wyszło 1.2 tony co po przeliczeniu na kasę dało 1700 zł zarobku 

10 godzin temu, miwigos napisał:

NIE WYOBRAŻAM SOBIE TAKIEGO PLONU, TO MUSI BYYĆ  GOŁE POLE, Z DZIADOSTWA LECI 2,5 TONY

U nas suszy nie było można by powiedzieć,  Jedynie te przymrozki , ale też  U tych co kosilem to nikt nie przebił magicznych jak na ten rok  4 ton, powiem więcej,  takich którzy nakosili między 3,5 a 4 tony też jest niewielu . Wczoraj rozmawiałem z kolegą który mówił że  średnia mu wyszła 2,5 tony , to aż nie wierzyłem bo ten rzepak U niego może na 4 tony nie wyglądał,  ale na takie 3,3-3,5 tony to jak najbardziej . Zresztą najwięcej jest takich z plonem 2,5-3,2 tony

Opublikowano

Ja kosiłem u znajomego rzepak ze średnią 4,4 t/ha. ale w to mały u niego plon bo w tamtym roku było średnio chyba 5,4t/ha. Tyle że gnojowica, obornik, polifoska i azot połączony z bardzo dobrą ochroną. Heder na max w górze i kosiłem 40 cm łodygi i koronę a rzepak wysokości około 2.2m

Opublikowano
4 godziny temu, PTrend napisał:

Średnia z 2,7ha wyszła niecałe 3,4t/ha w tym roku. Sprzedane do Łukpaszu (LLU) po 1980 netto wczoraj.

Pisałeś z nimi umowę na dostawę ?
Bo dzwoniąc do nich bez podpisanej umowy jest informacja iż rzepaku na chwilę obecną nie skupują , cena z bramy 1980 ale umowy nie chcą podpisać
Dziwna sytuacja
Ja miałem u nich podpisane miesiąc temu po 1900 to przyjęli. 

Opublikowano (edytowane)

Na tą chwilę nie skupują i cena na bramie 1950, w tamtym tygodniu umawiałem telefonicznie i na poniedziałek miałem odbiór. 

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
4 godziny temu, Michał88 napisał:

Ja kosiłem u znajomego rzepak ze średnią 4,4 t/ha. ale w to mały u niego plon bo w tamtym roku było średnio chyba 5,4t/ha. Tyle że gnojowica, obornik, polifoska i azot połączony z bardzo dobrą ochroną. Heder na max w górze i kosiłem 40 cm łodygi i koronę a rzepak wysokości około 2.2m

.uj z gnojowicy, łobornika, polifosek, ochrony, itp., jak pola "przerzepaczone", jak u nas w okolicy. Koleś wczoraj kosił rzepak po kilkuletniej truskawce, to z pola 3 ha nakosił ponad 16 ton. Obszarowiec który od września przez całą zimę jeździ z rsm, nawożenie npk na podstawie map zasobności i tym podobne ustrojstwa, w tym roku z ponad 300 ha nie osiągnął średniej 4t.

Opublikowano
Lubeelskirolnik napisał:

Pisałeś z nimi umowę na dostawę ? Bo dzwoniąc do nich bez podpisanej umowy jest informacja iż rzepaku na chwilę obecną nie skupują , cena z bramy 1980 ale umowy nie chcą podpisać Dziwna sytuacja Ja miałem u nich podpisane miesiąc temu po 1900 to przyjęli.

u nich przez cały rok skup wstrzymany 😅 ale jak się zadzwoni do kierownika to może dyrektor pozwoli. dziwna firma, jeszcze o pieniądze trzeba się prosić

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Oj tydzień, dwa po terminie ale zawsze zapłacą :D
No z tym skupem jest u nich dziwnie szczególnie rzepaku.
Ogólnie mają też dość małe zejście w produkcji tych nasion rzepaku  w porównaniu do pszenicy. 

1 godzinę temu, PTrend napisał:

Na tą chwilę nie skupują i cena na bramie 1950, w tamtym tygodniu umawiałem telefonicznie i na poniedziałek miałem odbiór. 

I przyjęli bez problemu w poniedziałek ?
Ja w tamtą środę próbowałem ustalić wysyp właśnie na poniedziałek to strasznie mi pod górkę robili i z całego kontraktu "uprosiłem" połowę na dostawę. 

Edytowane przez Lubeelskirolnik
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, XTRO napisał:

jakbyś miał suszę to byś zobaczył

no na tych przepałach tak leciało ;d

Widocznie masz kiepską zieme , gdzie nie powinno się siać , w tych czasach

U mnie najlepszy rzepak od 10 lat , tylko w 2013 i 2014 był lepszy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

A tu co...nedzoe podatek od uprawy roślinnej , bo tez emituje CO2?🤔

Rolnicy nie sprzedadzą rzepaku ze żniw? Skupy czekają na decyzję KE https://www.tygodnik-rolniczy.pl/rynki-rolne/ceny-zboz-ceny-rzepaku/rolnicy-nie-sprzedadza-rzepaku-ze-zniw-skupy-czekaja-na-decyzje-ke-2514852

Za rok  będziesz wypełniał tabelki ile śladu emitują twe uprawy i hodowle . Teraz są darmowe szkolenia .

Opublikowano (edytowane)

Skupy tak już wypełniają . Za rok i rolnik też będzie wypełniał tylko problem będzie taki , że  chłopy się  nie szkolą i będzie płacz jak to zrobić .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v