Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

koniec,

Sprzedane w wuj!

Chemirol wągrowiec 2240netto

kontrakt na nowy zbiór 2120netto

54 minuty temu, skywalker89 napisał:

Jaki oddział, siennica ? 

Kontrakt na nowe też sie zmieniło? Daj znać, może jeszcze 1autko bym podpisał i zakladajac 2,5-3t pozbylbym sie tego praktycznie w zniwa, bo jak nic sie nie zmieni to w żniwa będą mocno golić 

ja czekam na odbicie tego spadku i tez będę kontraktować

Rzepaku w Polsce w tym roku pełno nasiane do tego będzie jechać ukraińskie. A tam chyba żniwa wcześniej jak u nas.

W żniwa ceny na pewno nie będzie.

EDIT

średnia cena sprzedaży za rok 2022 wyszła 2770netto

Edytowane przez panczo1922
Opublikowano

oczywiście że się opłaca.!!!!

Ale od tych mądrości chcę na razie odpocząć. Też mędrkowałem w październiku gdzie pszenica była po 1600.

Dzisiaj jestem tu gdzie jestem i z ceną taka jaką mamy :(

Opublikowano
33 minuty temu, panczo1922 napisał:

koniec,

Sprzedane w wuj!

Chemirol wągrowiec 2240netto

kontrakt na nowy zbiór 2120netto

ja czekam na odbicie tego spadku i tez będę kontraktować

Rzepaku w Polsce w tym roku pełno nasiane do tego będzie jechać ukraińskie. A tam chyba żniwa wcześniej jak u nas.

W żniwa ceny na pewno nie będzie.

EDIT

średnia cena sprzedaży za rok 2022 wyszła 2770netto

No wlasnie zaczynam mieć wrażenie, że wiekszosc co zostala z towarem liczy na odbicie, ale szczerze powiedziawszy nie ma mu temu przeslanek do konca tego sezonu. Bylem mlody i tak sie tym nie interesowalem jak jakies 10lat temu mieliśmy rekordowe ceny za rzepak i pszenice, to później kilka lat cena porażka, ostatnio nawet widziałem stare faktury za rzepak po 1200netto.. w usa nie taki mały banczek byc moze zbankrutuje i będą tego poważne konsekwencje, jaki mamy wpływ, myslelismy przetrzymamy, zarobimy, nawet ciotka w banku na jesieni byla przekonana wg wszystkich analityków że bedzie tylko drożej. I cóż. Kto ma duzo kredytów i trzymal do tej pory to... szkoda gadać, stracił dużo i więcej  i znam takich przynajmniej kilku z okolicy co w samym tym tygodniu stracił ze 40k na rapsie.. żebyśmy sie nie przeliczyli z tym odbiciem czy na zbożu czy tutaj, nasuwa mi sie takie porownanie z Putinem jak z filmu marvela w ironmanie był taki terorysta co sie pozniej okazał aktorem.. chybaże putek ma długofalowy plan na zaduszenie Europy ekonomicznie, poki co przez zboze mu to wychodzi, jak w europie rolnictwo będzie kwiczec to zaczną odpuszczać pomaganie ukrainie pewnie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PawePrz napisał:

Jak taka akcja że sprzedażą  i kupują to jednak się opłaca kupować... Resztę sobie skomentujcie sobie sami

Praktycznie każdy skup który kupuje od razu tą ilość podpisuje w zakładzie lub na eksport i ma zagwarantowaną sprzedaż z zyskiem na normalnym poziomie (ja jak sprzedawałem to nawet cenę aktualnie w Kruszwicy podał, następnie swoją niższą jaką może mi zaoferować i od razu mój  towar kontraktuje w zakładzie zaraz po przyjęciu w ilości jaką dostarczyłem - ma umowę z zakładem).

Edytowane przez Norman
Korekta
Opublikowano

Oczywiście że odbije czy to zboża czy rzepak. Giełdy są totalnie wyprzedane i wystarczy impuls i zacznie isc w górę . Teraz jest dołek miejscowy i z niego odbije , spekulacja siedzi na krótkich kontraktach i zaraz zacznie realizować zyski...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, tobago napisał:

To ja buduje silosy i kupuje aktualnie tani rzepak żeby potem sprzedać z zyskiem. 😉

Nie ironizuj, bo się możesz ździwić.😉

7 minut temu, thomek napisał:

Sprzedałeś coś rzepaku od żniw?

Nie, ale mam jeszcze inne dochody z poza rolnictwa, które też się kurczą ale przeżyję

Opublikowano
15 minut temu, panczo1922 napisał:

u mnie sezon 2022 zakończony

po podsumowaniu wyszło 5600zł zysku/ha + dopłaty

Tylko że z tego zysku musisz kupić-eś środki na przyszły sezon i to wcale nie musi wyglądać tak dobrze

Opublikowano
50 minut temu, rumcio40 napisał:

Postanowione, za tą cenę nie sprzedam i niech leży i 2 lata.

Spokojnie może czekać , raz też tak zrobiłem i wyszedłem bardzo dobrze bo stary miał duże zaleje, a świeżak ledwie 40 łapał , po zmieszaniu wychodził idealnie .

Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Dwa lata spokojnie , oczywiście jak suchy .

Kolego mój miał z 6.8 czy 7 jak koszony w październiku go trochę przesypałem nic mu będzie jak jeszcze potrzymać 

Opublikowano

Mój się trzyma też elegancko, sprzedałem przyczepę i czekam. Fajne analizy ma Agro Trust na Facebooku, według nich zbliżamy się do poziomów wsparcia i wtedy powinno odbić, choć to może zająć trochę czasu. Ja wolę czekać, teraz panika na rynku, koszta są ogromne i moim zdaniem cena jest za niska, choć na szał już nie ma co liczyć

Opublikowano

Tak tak czytaj to co agro trust pisze. Podsumować tydzień to każdy głupi potrafi opisać co sie działo. Wsparcia, sufity a tyle samo wiedzą co chyba każdy w tym temacie na forum...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v