Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Skład niezbyt bogaty i żeby to zrobiło jakiś efekt to trzeba lać dwa razy tyle niż jest na etykiecie. 

Kiedyś 1L takiego Plonvitu to 10zl kosztowało to można było sobie pozwolić na taki luksus

2 razy tyle lać i 2-3 razy jechać to lepiej granule sypnąć i efekt będzie

Opublikowano
30 minut temu, Andpol napisał:

Jednego sezonu plonvit rzepak stosowałem kontrole zrobiłem i nic się nie różniło.

stosowałem w kukyrydzy jakś NPK dolistny, zrobiłem kontrolnie jeden przejazd bez podania jeden przejazd 3x maxymalna dawka i reszta pola normalnie, nie było różnicy. NPK tylko pod korzeń, jak mam wydać 50 czy 100 zł na dolistne to lepiej zrobić próby glebowe czego brakuje i te pięniądze corocznie dawać np na potas jeśli to jego bedzie mało, po dwóch latach efekt będzie widoczny gołym okiem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ten florovit to herbatka taka. Na warzywa daje fosforan monopotasowy 0/52/34 + microcomplex + azot z mocznika. Za taka sama cene wyjdzie duzo mocniejszy strzal.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Każdy przejazd osobno skosiłeś i zważyłeś? Pewnie nie.

Kontroli też nie robiłem, ale takiej jakości ziarna w jęczmieniu jak w tym roku jeszcze nie miałem. Plon 9t, może 9,2t. Pszenżyto średnio 7,5t i też ziarno piękne. Wszystko w monokulturach zbożowych wieloletnich

Poszło w sumie średnio może po około 25l florovitu na ha. Koszt około 100zł czyli  150kg ziarna. 

Czy zarobił na siebie? Myślę że tak.

Skład może ubogi, ale nie sztuką jest dowalić olbrzymie ilości na raz, bo nie musie roślina tego wykorzystać.

Tu florovit dodatkowo obniża ph roztworu, co też nie jest bez znaczenia przy zabiegu fungicydowym. I zwiększa przyczepność do liścia bo działa jak adiuwant. 

Opublikowano
Dnia 10.11.2023 o 12:10, ravoj napisał:

@Agrest Zawsze jest na plus, to nie firma krzak z wypizdowa, przynajmniej nasi. 

Puławy dodają 5 kg na worek.

Wiem, bo ważyłem do sprawy bigi kiedy udało nam się dorwać w ubiegłym roku cwaniaka spod Poznania, który jako kierowca tira odkurzaczem parkside odsysał  niewielką dziurką w wewnętrznym worku po 20 - 30 kg z każdego biga. Dziurka była niewidoczna praktycznie 

Musieliśmy do Tarnowa Podgórnego osobiście jeździć na kipisz, zabezpieczyć  fanty i pół tony nawozów w małych workach. Praca operacyjna i na gorąco cykniety. Z każdym transportem z Polic zajeżdżał na pauzę na swoje przygotowane  ranczo. 

Okradał każdy transport czyli rolników na półtorej tony. Mało kto ważył i był świadom straty na kilka tysięcy. 

Najgorzej że dla rolnika spod Wrocławia ubytek uzupełniał wodą, żeby waga się zgadzała. Tam jeszcze dostał zniszczenie mienia w postaci 24 ton polifoski. Taki był ynteligent. 

Dlatego przestrzegam, warto sprawdzać wagę. 

Polak potrafi to jest sztuką opierdolic jeden drugiego kiedyś slyszałem że gośc tirem przewoził pręty stalowe za każdym kursem po jednym sobie wyciągał, inny znów woził mrożone ryby moczył je w wodzie i po zamrożeniu dochodziła kolejna warstwa lodu wagi było więcej

Opublikowano

Saletra 1900

Saletrosan 1750

Mocznik 2000

Sól 2360

RSM 26+S 1650

Ceny brutto

4 godziny temu, Agrest napisał:

Przez kogo kupowałeś?

Ja przez firmę florys

Można zamawiać bezpośrednio w INCO. Kupę lat płyny do dojarki i Ludwik u nich brałem

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Roxer napisał:

Poprawcie mnie proszę o co chodzi z tym florovitem, bo aż oczy ze zdumienia przecieram żeby dać 3700 zł za 30N, 24K i trochę mikro

A spójrz na opakowanie 1 litr =11 zł x 1000 litrów = 11.000 zł , tu jest dopiero szok cenowy , a swoją drogą @Agrest jak to wychodzi względem innych nawozów micro , bo rozumiem że już innych micro nie dajesz stosując ten florowit , i czy przy ilości 10 litrów w pózniejszym podaniu w zbożach nie robi się fito od miedzi, bo jak by nie było w 10 litrach mamy 700 gram miedzi , i czy przeliczałeś jak by wychodziły inne specyfiki żeby takie stężenie osiągnąć , bo sam na micro daję ok 1500 zł/rok (oprócz boru ) a to by mi starczyło pewnie na 2 lata , tylko trzeba by przeliczyć na czyste składniki , i podstawić pod to składniki solo i jak by wychodziło cenowo

Opublikowano

Pierwszy raz tak było i od razu skierowano mnie do przedstawiciela od którego biorę

I chyba wiem o co biega, bo jest zbieżność nazwisk pomiędzy przedstawicielem a firmą na fakturze🤭

3 minuty temu, mysza103 napisał:

A spójrz na opakowanie 1 litr =11 zł x 1000 litrów = 11.000 zł , tu jest dopiero szok cenowy , a swoją drogą @Agrest jak to wychodzi względem innych nawozów micro , bo rozumiem że już innych micro nie dajesz stosując ten florowit , i czy przy ilości 10 litrów w pózniejszym podaniu w zbożach nie robi się fito od miedzi, bo jak by nie było w 10 litrach mamy 700 gram miedzi , i czy przeliczałeś jak by wychodziły inne specyfiki żeby takie stężenie osiągnąć , bo sam na micro daję ok 1500 zł/rok (oprócz boru ) a to by mi starczyło pewnie na 2 lata , tylko trzeba by przeliczyć na czyste składniki , i podstawić pod to składniki solo i jak by wychodziło cenowo

Nic nie przypalisz. Innych nie daję.

I chyba žle obliczyłeś zawartość. Tu są bardzo małe stężenia.

W bańce 20 l bym nie kupił bo to już bardzo drogo. W mauzerze wychodzi korzystnie.

Opublikowano
19 minut temu, danielhaker napisał:

Saletra 1900

Saletrosan 1750

Mocznik 2000

Sól 2360

RSM 26+S 1650

Ceny brutto

Można zamawiać bezpośrednio w INCO. Kupę lat płyny do dojarki i Ludwik u nich brałem

a saletrzak i polifoska ?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Roxer napisał:

Kizeryt kupujecie? 1700 brutto to dobra/słaba cena?

1720br ostatnio się orientował i też zastanawiałem czy to dużo czy mało.

Te 1700 to chyba optymalna cena, taniej nie będzie drożej zresztą też nie.

Co do npk dolistne, zrezygnowałem z tej opcji. Ewentualnie jak pogoda nie sprzyja i braki widoczne na roślinie. Lepiej za te pieniądze granule kupić.

Z dolistnych stosuję z dwa razy aminokwasy na początku wegetacji i potem siarczan. 

Edytowane przez damian303
Dd
Opublikowano

nawozy dolistne stosuje sie w sytuacjach stresowych dla roslin-po ich ustaniu i w wypadku nieprawidlowego nawozenia doglebowego..

przy obecnych suszach to mozna rozwazyc -sam stosuje, ale cena zboza i tych specyfikow odstrasza..

Opublikowano (edytowane)

DR GRENN przy cenie 3800 zł  - Bor-780 gram, miedz- 7800 gram , mangan-12480 gram ,żelazo -9360 gram, cynk -3120 gram, molibden - 78 gram                                                    FLOROVIT przy cenie 3800 zł  - Bor - 0 gram , miedz - 70 gram, mangan - 170 gram, żelazo- 400 gram, cynk- 150 gram, molibden -20 gram 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nic nie przypalisz. Innych nie daję.

I chyba žle obliczyłeś zawartość. Tu są bardzo małe stężenia.

W bańce 20 l bym nie kupił bo to już bardzo drogo. W mauzerze wychodzi korzystnie.

Rzeczywiście pomyliło mi się z rozpędu i 1 gram zamieniłem na 10 miligramów , a przecież 1gram = 1000 mg , i tak by to wychodziło , ale to jest chyba niemożliwe  , bo jeśli tak by faktycznie wychodziło , no to rzeczywiście nie zle kogoś porąbało kupując 1000 litrów wody z zawartością składników w cenie niecałe 500 zł za 3800 zł              ps, jak coś nie tak to poprawcie , bo jakoś nie mogę w to uwierzyć że w 1000 litrów nie ma prawie nic poza wodą 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Jeśli już będzie zima 😄to obłożysz do okoła styropianem streczem zciśniesz i po problemie

I styropian nie wpuści mrozu , jak go obłożysz od dołu i wkoło  to może coś da , ale gwarantuje że przy 10 stopniach mrozu , pomału wejdzie tam mróz

Opublikowano
damian303 napisał:

2 godziny temu, Turok napisał:

umie lokalny skład kizeryt 1540zl , opolskie powiat kluczborski

2 godziny temu, Turok napisał:

Brutto? Kizeryt, czy Siarkopol?

brutto i kizeryt

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

DR GRENN przy cenie 3800 zł  - Bor-780 gram, miedz- 7800 gram , mangan-12480 gram ,żelazo -9360 gram, cynk -3120 gram, molibden - 78 gram                                                    FLOROVIT przy cenie 3800 zł  - Bor - 0 gram , miedz - 70 gram, mangan - 170 gram, żelazo- 400 gram, cynk- 150 gram, molibden -20 gram 

Rzeczywiście pomyliło mi się z rozpędu i 1 gram zamieniłem na 10 miligramów , a przecież 1gram = 1000 mg , i tak by to wychodziło , ale to jest chyba niemożliwe  , bo jeśli tak by faktycznie wychodziło , no to rzeczywiście nie zle kogoś porąbało kupując 1000 litrów wody z zawartością składników w cenie niecałe 500 zł za 3800 zł              ps, jak coś nie tak to poprawcie , bo jakoś nie mogę w to uwierzyć że w 1000 litrów nie ma prawie nic poza wodą 

Weź pod uwagę to o czym wspomniał Agrest. Myślisz że jak dostarczasz w chvvj gramów mikro to roślina je wszystkie przyjmie?

Opublikowano

Ja nie reklamuję i nie namawiam. Mi pasuje. Wada to że się pieni.

Skład ubogi, a w sadzie wyglad liścia bardzo poprawia

Efekty jest widać w tunelu przy podlewaniu pomidorów, ogórków czy kwiatów w ogrodzie. 

Opublikowano
danielhaker napisał:

Saletra 1900

Saletrosan 1750

Mocznik 2000

Sól 2360

RSM 26+S 1650

Ceny brutto

4 godziny temu, Agrest napisał:

Przez kogo kupowałeś?

Ja przez firmę florys

bezpośrednio w INCO drożej niż u pośredników

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v