Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja to kiedyś słyszałem że byle gdzie nie można składować nawozów, że to materiały niebezpieczne itd.. k**wa jak to się wszystko zmienia. za***ią plac bagami  a później nie ma się jak obrócić, jak ktoś za***ie w nocy to musisz za to zapłacić. W d*pie taki interes.

Opublikowano
1 godzinę temu, szzone napisał:

Nie rozumiesz że im o to chodzi żeby powypychać nawozy nie obniżając ceny. Jak weźmiemy nawozy w komis to nie  kupimy nawozu z importu, a oni nie będą musieli obniżać ceny. Tak trudno pomyśleć? Dlaczego nie ma nowego cennika agrochemu?

Grają na zwłokę pewnie

Opublikowano
10 minut temu, ozotek napisał:

Chyba nie rozumiesz idei przechowania/komisu. 

Dystrybutor to składuje i Ciebie i nie możesz tego wysiać/sprzedać , producent w końcu poda cenę wykupu i jak ona tobie nie będzie odpowiadała to nie wykupujesz. Dzwonisz po import bądź inny tańszy nawóz a ten z przechowania to nie twój problem. 

nalejesz czyjegoś  RSM w zbiornik na przechowanie , cena ci nie spasuje i dzwonisz po tańszy i lejesz do wiader haha

ale skoro nie obniżają ceny to raczej się na spadki nie zanosi

Opublikowano
20 minut temu, ozotek napisał:

Dystrybutor to składuje i Ciebie i nie możesz tego wysiać/sprzedać , producent w końcu poda cenę wykupu i jak ona tobie nie będzie odpowiadała to nie wykupujesz. Dzwonisz po import bądź inny tańszy nawóz a ten z przechowania to nie twój problem. 

A stary towar każesz dystrybutorowi zabrać? No świetny interes przeładowywać i przechowywać komuś nawozy za darmo

Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Tak. Jak wyżej pisał Kolego chcą wypchnąć te drogie nawozy, grają na czas, pewne info.

Masz racje że to co wypchną to będą produkowane na drogim gazie i postawią krechę np. po pierwszej dawce gdy go wysieją że te były produkowane wcześniej  i tych taniej nie możemy ich sprzedać jak po 3500np

Opublikowano

11 godzin temu, MarekUA napisał:

Panowie oferta z firmy chemirol nawóz jako depozyt termin płatności 30 dni od daty wykorzystania jego na placu u mnie  cena aktualna na dzień jego użycia co wy na to opyla sie ?

i tak jakiś nawóz musimy wysypać a za 2 msc moze byc problem ze zdobyciem. okres na zapłatę za nawóz max  90dni plus 30 dni faktura zapłaty

W poprzednich latach zawsze miałem nawóz w depozycie. Tylko ja brałem nawozy granulowane i od zaufanej firmy. Na początku kowidu jak nie było zbyty też wziełem potem ceny mocno rosły i był problem z dostępnością.

Duża szansa że saletra import mocno pójdzie w dół a RSM pewnie cenę będzie trzymał bo tego nie importują. 

1 godzinę temu, ozotek napisał:

tak to nie działa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ozotek napisał:

Akurat znam zasady przechowania i dilerzy zrobią wszystko, żeby jednak towar został u przechowującego. Przyjdzie marzec, będziesz chciał siać, a diler Ci powie, ze póki co cena bez zmian. Uważasz, ze zamówisz import i przywiozą za dwa dni? Żebyś się nie zdziwił, jak po miesiącu przyjedzie. 

Opublikowano (edytowane)

Tu chodzi tylko o magazynowanie. Rolnicy pobudowali silosy, magazyny na zboże i tu koszt przechowania i magazynowania został na nich przerzucony. Oczywiście magazynują nie z przekory żeby nie sprzedać, tylko z nadzieją iż coś na tym ugrają w kwestii ceny. Tak samo jest w pozostałej spozywce. Odbiorca nawet jak ma zakontraktowane, bo nie będzie wynajmował u siebie powierzchni magazynowej, tylko odbiera tyle towaru ile jest w stanie na bieżąco rozesłać  do sklepów,

Z nawozem pewnie jest tak samo, bo jednak magazyny z gumy nie są.

2 minuty temu, Peron napisał:

Uważasz, ze zamówisz import i przywiozą za dwa dni? Żebyś się nie zdziwił, jak po miesiącu przyjedzie. 

Był wczoraj gościu i proponuje dostawę w dniu kiedy będziemy potrzebować. Nie ma problemu, nawet na pole, byle z dojazdem sensownym wskazać.😂

Edytowane przez mirro
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, bizon1 napisał:

Może być tak że Orlen zakontraktował gaz na jesieni z dostawą np w styczniu po 130€ i musi tyle zapłacić mimo że cena teraz 53€ 

A jak cena gazu jesienią będzie wynosiła 53E a teraz 130 to i tak podnosili by cene

• Confused 1
Opublikowano
51 minut temu, kibix napisał:

W poprzednich latach zawsze miałem nawóz w depozycie. Tylko ja brałem nawozy granulowane i od zaufanej firmy. Na początku kowidu jak nie było zbyty też wziełem potem ceny mocno rosły i był problem z dostępnością.

Duża szansa że saletra import mocno pójdzie w dół a RSM pewnie cenę będzie trzymał bo tego nie importują. 

tak to nie działa. 

Jak towar będzie leżał za długo to i rsm zejdzie z ceny.

44 minuty temu, Peron napisał:

Akurat znam zasady przechowania i dilerzy zrobią wszystko, żeby jednak towar został u przechowującego. Przyjdzie marzec, będziesz chciał siać, a diler Ci powie, ze póki co cena bez zmian. Uważasz, ze zamówisz import i przywiozą za dwa dni? Żebyś się nie zdziwił, jak po miesiącu przyjedzie. 

Nie przesadzaj, miesiąc to z Chin jedzie a nie z Białorusi czy Litwy.

• Like 1
Opublikowano

Narazie to GA gra na jak największy zysk. Przy podwyżkach cen gazu GA miała jeszcze przez kilka miesięcy tani gaz do produkcji  z kontraktów długoterminowych a mimo to ceny nawozów podnosili praktycznie z dnia na dzien. Teraz zasłaniają się dość wysokimi cenami gazu i dlatego nie mogą opuścić cen. Mogą mogą. Wtedy mieli rekordowe zyski to teraz mogą trochę dołożyć do interesu a i tak całościowy zysk będzie na dużym plusie. 

• Like 9
Opublikowano
41 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jak towar będzie leżał za długo to i rsm zejdzie z ceny.

Nie przesadzaj, miesiąc to z Chin jedzie a nie z Białorusi czy Litwy.

Z Węgier tez czasami miesiąc jechało. Z Polski w tamtym roku towar zamówiony koniec lutego (saletra) dojechała po 4 tygodniach. 
Mówię o dostawach z fabryki, a nie z placu dilera. 

Opublikowano

Tylko nie porównujcie zapotrzebowania na nawóz aktualnych do tego co było kiedyś. Zdecydowana większość ograniczyła zakupy i to dość znacznie więc aż takiego ssania nie ma na nawozy. Jeszcze jak ktoś ma produkcję zwierzęcą to czasami i wcale ludzie nawozów nie kupowali. Duża część rolników też zajęła się uregulowaniem pH przy tych cenach. Gdzie kiedyś jak słabiej rosło to każdy dokupowal nawozów i tylko sypał coraz więcej. Nawet w tym temacie nie jednokrotnie dało się przeczytać że łączna suma nawozów wynosiła tonę albo i więcej i to nie było nic nadzwyczajnego 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś kiedyś widział taniejący azot w lutym? Bo ja nie. Jak ma się fosfor w superfosfacie prostym z siarkopolu? Piszą że 93% się rozpuszcza w wodzie ale czy jest przyswajalny dla roślin tak jak w poli bądź polidapie ? 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
4 godziny temu, kibix napisał:

tak to nie działa. 

Dokładnie tak działa. Zadzwoń do jakiegokolwiek dystrybutora z GA i zadaj pytanie, co się stanie jak podadzą cenę a ty jednak nie będziesz chciał tego "wykupić", chyba że przy braniu w komis coś podpiszesz ze wykupisz w terminie lub do..... 

Opublikowano
4 minuty temu, ozotek napisał:

Dokładnie tak działa. Zadzwoń do jakiegokolwiek dystrybutora z GA i zadaj pytanie, co się stanie jak podadzą cenę a ty jednak nie będziesz chciał tego "wykupić", chyba że przy braniu w komis coś podpiszesz ze wykupisz w terminie lub do..... 

Powiedzmy ze ja wykorzystam połowę RSM i uzupełnie wodą  dodając mocznik odpowiednią ilosc to też dystrybutor GA odbierze?

Opublikowano
22 minuty temu, Tigon napisał:

Ktoś kiedyś widział taniejący azot w lutym? Bo ja nie. Jak ma się fosfor w superfosfacie prostym z siarkopolu? Piszą że 93% się rozpuszcza w wodzie ale czy jest przyswajalny dla roślin tak jak w poli bądź polidapie ? 

Polidapem teraz nie pojadę chodź jest to rozwiązanie którego nie brałem pod uwage 

Opublikowano

Mocznik z importu tanieje jak tylko przypłynie następny statek do portu... GA juz nie wykombinuje za wiele, gospodarstwa kupują mocznik bez inhibitora, saletrzak z Węgier. PiS doi państwowe spółki, oby nie przesadzili bo ten monopol nawozowy w Polsce może upaść.

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, Marl napisał:

Mocznik z importu tanieje jak tylko przypłynie następny statek do portu... GA juz nie wykombinuje za wiele, gospodarstwa kupują mocznik bez inhibitora, saletrzak z Węgier. PiS doi państwowe spółki, oby nie przesadzili bo ten monopol nawozowy w Polsce może upaść.

No i niech upada razem z pis w nagrodę. Nam cenę zboża dyktuje duża podaż zbóż z importu, dodatkowo nielegalnego, to oni też niech się dostosują do cen nawozów importowanych. 

• Like 14
  • Thanks 1
Opublikowano

Artykuł z wczoraj. 375x4,33zl i mamy lekko ponad 1600 zł za mocznik. Wiadomo trzeba go przetransportować ale przy tysiącach ton które można załadować na statek to nie będą jakieś duże sumy. Strzelam że cena 2 tyś jest bardzo realna już z zarobkiem firm handlujących. Chyba że nadal będą chciały zarabiac po kilkaset zł na tonie jak to wygląda ostatnimi czasy to będzie i 2,5 tys brutto. To już wiemy czemu GA ma taką sraczkę z wypychaniem na sile towaru a ministerstwo tak szybko zgodziło się na siew nawozów w lutym 

Screenshot_20230127-222935.png

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, Tigon napisał:

Ktoś kiedyś widział taniejący azot w lutym?

Jak wyjepali cene w kosmos i oyebali rolników to  można im teraz zelżeć troche... tak jak z węglem, był po 900zł a nagle po 4000 .. nakradli i cena w ziemie węgla spada, z paliwami to  samo ... oczywiscie  małego to  by zniszczyli a korporacją i spółkom skarbu panstwa wolno...

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v