Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W internecie piszą że to przez import,jak by nie było czy przez cenę pszenicy to jak by nie było bliżej tysiąca. Ale też i za 700 niema komu już sprzedawać pszenicy mimo dopłaty która wzrosła,nie wiem czyżby ludzie już wysprzedali czy za tą cenę nie chcą sprzedawać mimo nawet tej dopłaty.

A wiem to bo skupy się ogłaszają na fb że chcą kupować,a ponoć kolejki do 15 pozamawiane ,dziwne zamiast nie odbierać telefonu bo już tyle mają to jeszcze się ogłaszają że chcą wiencej.

Wienc zadzwoniłem z ciekawaści i dawaj a skup płaci jak by nie było ,a niby wszędzie takie kolejki.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Normalnej suszy, warmińsko mazurskie opad w maju to 17mm i na kolejne dni zero deszczu a gleby od 4.do 6.klasy robi sie tragedia wszystko siada, plony obstawiam 3 tony jak popada wciągu tygodnia.

Potwierdzam. Jestem południowy zachód war-maz, początkiem maja trochę popadało, aktualnie tragedia. W wtorek przyjeżdża mi pomidor, na działkę bez opcji nawodnienia.

Opublikowano

Zamiast tych wszystkich dopłat powini wprowadzić stała cenę na pszenicę i rzepak np na 2miesiace od sierpnia do końca września pszenica 1000 rzepak 2000 i żadnych dopłat dla mnie ważniejsze jest pewność za ile sprzedam z tego roku jak z poprzedniego bo nie wiadomo co robić. A ci co chcą mogli by trzymać i ryzykować dalej czy zyskają na przetrzymaniu. 

• Haha 3
Opublikowano
7 godzin temu, krilan06 napisał:

Są rejony z wielkością opadów w maju rzędu 6-9mm i na więcej się nie zapowiada

U mnie pomorze zachodnie w maju 8l a od początku kwietnia 29l/m2. Pewnie w żniwa przyjdą opady.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, GABBER85 napisał:

u nas mlp. jeden z mokrzejszych sezonów, niepamietam zeby byl kwiecien tak mokry, płytkie redziny i piaski OK- jak narazie, ale prognoza na 2 tygodnie bez wody...

Południe i południowy wschód kraju to inny klimat jeśli chodzi o opady. Dużo wyższe roczne sumy opadów. Tam naprawdę rzadko kiedy jest mowa o suszy i widać to choćby na mapach KBW. Interesuję się meteorologią i niestety prognozy są bardzo tragiczne, a te dwa tygodnie bez opadów bardzo realne. To nie tak że w prognozie często coś zmieniają i tym razem też tak będzie. Nad Europą same wyże baryczne, żadne opady nawet nie zbliżą się do Polski co najmniej do 5 czerwca. Ja z okolic Piotrkowa Trybunalskiego i za maj około 15 mm tylko.

Edytowane przez Młody1997
  • Sad 1
Opublikowano
23 minuty temu, Młody1997 napisał:

Południe i południowy wschód kraju to inny klimat jeśli chodzi o opady. Dużo wyższe roczne sumy opadów. Tam naprawdę rzadko kiedy jest mowa o suszy i widać to choćby na mapach KBW. Interesuję się meteorologią i niestety prognozy są bardzo tragiczne, a te dwa tygodnie bez opadów bardzo realne. To nie tak że w prognozie często coś zmieniają i tym razem też tak będzie. Nad Europą same wyże baryczne, żadne opady nawet nie zbliżą się do Polski co najmniej do 5 czerwca. Ja z okolic Piotrkowa Trybunalskiego i za maj około 15 mm tylko.

Mieszkam na pld-wsch sytuacja wygląda tak, że w maju lubi dowalić woda wręcz powodzie a później spokój z wodą aż do września. Wtedy na polach widać suszę a na mapach z ilością wody wygląda wszystko spoko (słupki się zgadzają) natomiast w zbiorniku już nie takie u nas duże opady 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

telefon Pani doradczyni klienta z dziś ...

- Dzień Dobry, miałam zadzwonić jak cena nawozów spadnie, mamy saletrę 1550 netto/t przy 24 t

- Dzień Dobry, pamiętam tak się umówiłyśmy, ale rozmowa miała miejsce przy cenie pszenicy 1200, teraz jest w okolicy po 800 więc prosze zadzwonić jak ceny nawozów spadną ...

- Dobrze, do widzenia ...

To ja musze zadzwonic do firmy po bezorkowca. Jak bralem agregat talerzowy, ktory mial kilka podwyzek mimo, ze stal spadla z 10tys na 5tys, to uslyszalem, ze podwyzki sa, bo rolnicy za pszenice 1500 dostaja, a nie 800. Teraz pewnie agregat bedzie za pol ceny.

Edytowane przez asus921
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, Strongman napisał:

U mnie teraz pada.

U mnie chmurzy się ale jeszcze słonecznie.

Nawozy tanieją jak nie potrzebne 😡

42 minuty temu, Karol6130 napisał:

Rysiek nawet nie przewidział bo coś nawozu kupił 

No i ze zbożem został 

Nieciekawie mają niektórzy, dodaj do tego zapas paliwa po 8zł przed powrotem vat ludzie brali dużo. 😬

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

nie wiem, nie siedzę w temacie "traw" ale ostatnio sporo jeździłem po okolicy to widać że gospodarze mocno ograniczyli nawożenie, dużo zbóż "bladych" , nawet rzepaki nie dokarmiane i jak szczypiorek blade, gdzie nie gdzie tylko pola jak potrzeba, ale ogólnie lipa. Jeszcze teraz susza się zaczyna, już 10 dni bez deszczu i kolejne 2 tygodnie też nic się nie zapowiada , w innych rejonach nawet tutaj chłopaki pisali że w maju spadło po 6-8 litrów, także plony wspaniałe się zapowiadają, kto nie sprzedał to z tego roku na pryzmę dosypie i nawet znaku nie będzie że coś więcej dosypane.

Edytowane przez Uziu92
  • Like 5
Opublikowano

Czas na zakup saletry jest cały czas, można kupić na kolejny sezon. Tylko co z tego jak to cały czas 1550zł pulan a zaksan 1650.   pszenica 600zł  to trzeba 3 tony sprzedać żeby 1 tonę saletry kupić. Będą przeciągać ile się da  ale jak widać cena spada i nie ma powodu do wzrostów bo do kolejnej wiosny jeszcze bardzo daleko. 

Ładnie nas wykiwali cenami na ten rok. " Piłka jest jedna, bramki są dwie" , teraz niech oni trochę poczują brak kasy i spadek obrotów.

• Like 11
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v