Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz rację , co prawda mam wolną kasę na parę ha ale nie widzę większego sensu płacić więcej niż 40 tys za ha i mieć z niego zarobku rocznego ok 1 tys zł bo do tego idziemy albo i nawet pod kreską niektóre lata. Mam jeszcze krowy i opasy więc jakoś to się kręci . A poza tym jak skasuje bydło a będzie mi brakować kasy to pewnie pójdę z kolegą zrobię mieszkanie w tydzień za 2,5 tys na łeb plus wypłata i mi wystarczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Ale dorabiał się na czymś innym. Mylisz pojęcia. To jest lokata kapitału. Mam znajomego lekarza, co ma kilkaset hektarów pola i nawet nie wie gdzie go ma za bardzo. Kupuje bo jak mi powiedział nie ma co z pieniędzmi robić. Problem jest tego typu że z budynkami jako tako do prowadzenia działalności chętnych nie będzie. Na pewno nie za tą cenę. Za 4,5 miliona to się kupuje 10 kawalerek albo jeden porządny lokal z którego masz czystą  kase co miesiąc.

Ale pieprzysz głupoty,  najpierw piszesz że jak się  ma 4,5 mln to się nie kupuje ziemi , tylko jakieś lokale czy kawalerki , popem piszesz że  masz znajomego lekarza który kupił  kilkaset ha , to raczej to nie jest lekarz, tylko pacjent lekarza psychiatry raczej , bo jak by myślał  jak ty to powinien zamiast tych setek ha kupić z 50 czy 100 kawalerek i miałby czystą kasę co miesiąc , a że chłop trochę  bardziej myśli niż Ty,  to wie że pole to nie mydło i się nie zmydli,  np po 30 latach sporo na siebie zarobi i cały czas będzie swoją  wartość miało,  czego nie można powiedzieć o tych kawalerkach 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Przy jakiej ilości ? Mi przed świętami agrolok proponował coś koło 2350 za sól . Czyżby az tak potaniała 

Mocznik 16 t sól potasowa 6.t . Pod koniec listopada się dowiadywałem to sól tak była około 2300 a mocznik 2250 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, mysza103 napisał:

Ale pieprzysz głupoty,  najpierw piszesz że jak się  ma 4,5 mln to się nie kupuje ziemi , tylko jakieś lokale czy kawalerki , popem piszesz że  masz znajomego lekarza który kupił  kilkaset ha , to raczej to nie jest lekarz, tylko pacjent lekarza psychiatry raczej , bo jak by myślał  jak ty to powinien zamiast tych setek ha kupić z 50 czy 100 kawalerek i miałby czystą kasę co miesiąc , a że chłop trochę  bardziej myśli niż Ty,  to wie że pole to nie mydło i się nie zmydli,  np po 30 latach sporo na siebie zarobi i cały czas będzie swoją  wartość miało,  czego nie można powiedzieć o tych kawalerkach 

Kultury troche. Takie teksty to mów do swojej starej. 

Kolega jest lekarzem a nie głupkiem co płaci 4,5 miliona za tyle. Ty widać jesteś bo nie wiesz jak funkcjonuje rynek nieruchomości. Co to jest stopa zwrotu itp. Policz jeżeli potrafisz ile dostanie rocznie za wynajem kawalerki a ile dopłat za te hektary albo czynsz.

Zobacz jaka okazja,10km ode mnie kupuj: https://www.olx.pl/d/oferta/ziemia-orna-w-plewkach-CID3-IDI1InF.html

U mnie nie ma już tylu takich jak ty, a ci zo zostali to ledwo spałacają to co ponabierali.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

To 6 klasa, że tak tanio? W Wielkopolsce by się pozabijali i z 450000 zł zrobiłby się milion. :D 

Nie. Tam ziemia taka średnia, pewnie 4. To Polska Północna. Co roku susza, zima długa,tu nie nakosisz 10 ton pszenicy. Już wielu się nacieszyło, za***ani w kredytach po uszy. Wielu zaczeło mądrzeć. Jeszcze widać do waszych rejonów nie dotarło, że nie ma sensu za***rdalać całe życie na bankierów.

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Nie. Tam ziemia taka średnia, pewnie 4. To Polska Północna. Co roku susza, zima długa,tu nie nakosisz 10 ton pszenicy. Już wielu się nacieszyło, za***ani w kredytach po uszy. Wielu zaczeło mądrzeć. Jeszcze widać do waszych rejonów nie dotarło, że nie ma sensu za***rdalać całe życie na bankierów.

U nas kupowali ziemię tzw. "kościelną", którą to Państwo zwracało za darmo, z nawiązką, wszelakim zakonom, zgromadzeniom, diecezjom, parafiom. Odkupywali to ludzie biznesu, po kilkukrotnie zaniżonych cenach, z pominięciem prawa pierwokupu przez wtedy jeszcze ANR, jak również przez gminy.. Toczyły się w sądach sprawy z tego powodu, jednakże po kilku latach wszyscy zostali uniewinnieni. Dzisiaj tą ziemię sprzedają pod inwestycje gospodarcze, albo pod developerkę. Tak się robi interes na ziemi, nie przewracaniem skib 😋

Opublikowano (edytowane)

Milion bym dał jakby była III KL. i bez tych nieużytków , no i ten klin bym przełknął jakby było blisko 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
5 minut temu, 1kris1 napisał:

U nas gość sprzedał 5 klasę ziemi przy asfalcie w dobrym miejscu po 30tys/ha.Kupil to rolnik z pobliskiego miasta /hodowca koni. pn. kuj-pom

u mnie takie ceny były 20 lat temu 

Opublikowano
29 minut temu, krzychu121 napisał:

30-40 tys to normalna cena jak dobra lokalizacja działki i klasa gleby. J

Ale tu klasa kiepska , skoro są chetni na kupno V kl. , to nie wiedzą jak wygląda V kl. , albo u nich padają deszcze kiedy potrzeba

Opublikowano
46 minut temu, miwigos napisał:

Ale tu klasa kiepska , skoro są chetni na kupno V kl. , to nie wiedzą jak wygląda V kl. , albo u nich padają deszcze kiedy potrzeba

Dokładnie. W moich stronach gdzie deszcz pada w marcu,albo I nie, później w sierpniu to se można kupować. W jednym roku dałem 200 mocznika, 300 polifoski plus zabiegi na hektar owsa, przyszła susza i nakosiłem 1,5 tony z hektara.

Opublikowano
8 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Kultury troche. Takie teksty to mów do swojej starej. 

Kolega jest lekarzem a nie głupkiem co płaci 4,5 miliona za tyle. Ty widać jesteś bo nie wiesz jak funkcjonuje rynek nieruchomości. Co to jest stopa zwrotu itp. Policz jeżeli potrafisz ile dostanie rocznie za wynajem kawalerki a ile dopłat za te hektary albo czynsz.

Zobacz jaka okazja,10km ode mnie kupuj: https://www.olx.pl/d/oferta/ziemia-orna-w-plewkach-CID3-IDI1InF.html

U mnie nie ma już tylu takich jak ty, a ci zo zostali to ledwo spałacają to co ponabierali.

Przecież ja się w kulturalny sposób ustosunkowałem tylko do twojej wypowiedzi, bo sam przeczytaj co napisałeś . W jednym poście piszesz że nikt kto ma 4,5 mln nie kupi za to pola , tylko zainwestuje w co innego , po czym w następnym poście piszesz( albo i w tym samym ) że masz kolegę który inwestuje w setki ha pola , więc pewnie grube miliony . To przecież jasno z tego wychodzi że coś tu jest nie halo , a skoro to twój kolega to trza było go namówić żeby inwestował w mieszkania , a nie w pole

Opublikowano
41 minut temu, krzychu121 napisał:

Ja dałem 70 obornika, 100 soli i 150 polidapu pod kuku i nakosilem forszrita zielonki w 2023 roku. Taka u nas susza była plus słaba gleba 

U nas na południu mokro, znajomy stwierdził że od 30 lat nie było tak mokrego roku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v