Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może łatwiej było by  zadbać o odpowiednie odchwaszczenie i agrotechnikę od nawożenia po ochronę grzybową aby w końcowej fazie  upalić potencjalny plon. Bo sensu stosowania tych dosuszaczy nie widzę najpierw ładujesz kasę  w nawozy i ochronę aby wydłużyć  i zoptymalizować okres wegetacji aby na koniec nie dać jej naturalnie dojrzeć?

Opublikowano
35 minut temu, jaco512 napisał:

Do dosuszania przed zbiorem.

To jaką rośline trzeba dosuszać przed zbiorem ? uświadom nas, je nie znam takich , 

Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

To jaką rośline trzeba dosuszać przed zbiorem ? uświadom nas, je nie znam takich , 

Jak ktoś niecierpliwy llub nie ma pokosówki to gryka, facelia proso

Opublikowano

Być może takich roślin u nas nikt nie sieje , facelie spotkałem , ale na pokosy kładą

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Jak ktoś niecierpliwy llub nie ma pokosówki to gryka, facelia proso

Rzepak na górkach dolinach tak samo. W moich rejonach- wschodnie mazury, zebrać rzepak bez dosuszaczy to jest wyczyn.

Opublikowano (edytowane)

@Krzysztof81Przesadzasz, zebrać da radę u nas jednego roku to taki 15-17 % wykosił gość z 3 ha więcej nie szło za bardzo podsiewacz cały zalepiło aż grubo i nie przesuwał nasion i tu zaletą górki, pod górę sam by się zsunął na sita i jazda dalej. (Początek to fakt nie żart na skupie oniemieli wpisała 15,5 bo powiedziała że powyżej 15 nie powinna przyjąć, trochę zanieczyszczeń dołożyła, dobrze że nie dużo, reszta to wiadomo).

Edytowane przez Norman
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Sprzątnijcie zboża , a rzepak na końcu , musi dojżeć , niema opcji innej

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Ile razy Ci grad wymłócił dojrzały , mi nigdy , jak był zielony to kika razy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
19 minut temu, miwigos napisał:

Sprzątnijcie zboża , a rzepak na końcu , musi dojżeć , niema opcji innej

To jest prawidłowa technika, co roku tak mówię a jak dochodzi do żniw to nigdzie stoperanu nie można dostać, może jakbym miał swój kombajn 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Są rośliny że musisz albo palić,  i kosisz kombajnem na pniu , albo kosisz ręcznie sierpem układasz w kupki i po 2-3  tygodniach dopiero młucisz . Piszę  tu np o buraku nasiennym , ale są również inne rośliny nasienne które nie rowno dojrzewają i trzeba je popalić , i nie mam tu na myśli upraw zbożowych czy rzepaku 

Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Są rośliny że musisz albo palić,  i kosisz kombajnem na pniu , albo kosisz ręcznie sierpem układasz w kupki i po 2-3  tygodniach dopiero młucisz . Piszę  tu np o buraku nasiennym , ale są również inne rośliny nasienne które nie rowno dojrzewają i trzeba je popalić , i nie mam tu na myśli upraw zbożowych czy rzepaku 

Ja uprawiam rośliny miododajną na nasiona i robię zbiór 2 etapowy ,kosze kosiarką i jak wyschnie to dopiero kombajnem 

Opublikowano

A jakie ma to dla ciebie znaczenie jak usypujesz z przewożonych BB?🤣🤣🤣

Opublikowano
32 minuty temu, miwigos napisał:

Buraka w Polsce na siew się nie uprawia

Tu kolega z naszego forum nagrał film,

Ja jestem z Świętokrzyskiego. Jest uprawiany burak pastewny na nasiona.

@andi2915 -> twórca filmu

29 minut temu, 6465 napisał:

Teraz to nie wiem. Kiedyś się uprawiało.

Jest uprawiany :) :) 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v