Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
31 minut temu, Michał88 napisał:

Ja kupiłem cały nawóz bo nie dziaduje, kalkulator mam. Jak mam robić i utrzymać się z gospodarki to dawka nawozu musi być odpowiednia, ucięcie 100kg na ha nawozu to szczyt idiotyzmu bo oszczędności to nie przyniesie. Nie wiem jak gospodarzą co niektórzy ale cwaniaki że drogich maszyn, nawozów i śor nie kupują bo maja kalkulatory a dach domu na głowę się wali a kręgosłupy w łuk się wygięły bo szkoda kupić tura do ciągnika. Takie to oszczędności i dobrobyt.

W tym roku ucięte około 40kgN na hektarze względem poprzednich lat i plony dużo lepsze 

Opublikowano

Azot na tegoroczne zasiewy kupiony w 100%

PK na przyszły sezon również.

Wybór padł na sól potasową i fosforan amonu. 

Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał:

W jakich cenach ?

Dap 3520, sól 2350, rsm32 1560, saletra Puławy 1850

5 minut temu, jajanek1 napisał:

agrest dobrze że ci dołożyli do jęczmienia 20 zł.  na 600 netto i na nawóz starczyło inni nie mieli takiego szczęścia

Nie rozumiem aluzji. 

Jęczmień poszedł po 730brutto i co tu w kategoriach szczęścia rozpatrywać?

Każdy decyduje co kiedy i po ile sprzedaje bądź kupuje. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie problemy są z dostępnością. Osadkowski mocznik ma ( saletry i saletrosanu brak) , agroas ma saletrę ( mocznika i saletrosanu brak), mali mają saletrę albo nie mają nic. Taka dostępność na dolnym slasku. Kupiłem saletrę przed zniwami na n1 rzepak i to tyle.

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Jak brałem ZAksan  33.5 to sprzedawca mi mówił że nie ma nawozu w fabryce bo awaria ( brałem całe auto). Miało przyjechać z fabryki a przyjechało z magazynu sprzedawcy, coś mu zostało ale za mną kolejka po nawóz była to pewnie się rozeszło. Zaksan 33.5 1900 brutto z dowozem całe auto, cena słaba.

Opublikowano
58 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ktoś tu chyba kłamie, dzwonią z GA i pytają czy coś będę kupował 🤔

Panie, ale wpłać pan zaliczkę na konto na Seszelach?😜

Opublikowano

Kurna tacy starzy a tacy głupi:):)

Pierwszy raz tak się dzieje że straszą podwyżkami i brakiem towaru? A niby dlaczego miało by się to zadziać?!! Coś się zmieniło?!

Gaz jest, nie ma paniki na rynku mocznika, w wojnie na ukrainie bez zmian i dodatkowo zbliżająca się wielkimi krokami recesja...

Naprawdę nie ma ekonomicznego uzasadnienia wzrostu ceny!

I do tego rolnik sprzedaje QQ po 350zł

W tych Azotach sami nie wierzą w to że sprzedadzą zadowalającą ilość.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, panczo1922 napisał:

Kurna tacy starzy a tacy głupi:):)

Pierwszy raz tak się dzieje że straszą podwyżkami i brakiem towaru? A niby dlaczego miało by się to zadziać?!! Coś się zmieniło?!

Gaz jest, nie ma paniki na rynku mocznika, w wojnie na ukrainie bez zmian i dodatkowo zbliżająca się wielkimi krokami recesja...

Naprawdę nie ma ekonomicznego uzasadnienia wzrostu ceny!

I do tego rolnik sprzedaje QQ po 350zł

W tych Azotach sami nie wierzą w to że sprzedadzą zadowalającą ilość.

Już ci tłumacze. Podatki cały cały czas do góry. Zobacz sobie ile idzie ZUS od nowego roku do góry. A w firmach pracują setki jak nie tysiące pracowników. Gaz też powoli w górę. Miała być bardzo ciepła jesień a zapowiada się bardzo zimna. Więc zapotrzebowanie na gaz będzie rosło. Automatycznie cena w górę. Prąd od nowego roku też w górę. Dodatkowo zaczynają wpływać zaliczki rolnikom . Rozmawiałem wczoraj z przedstawicielem chemirolu to saletra już we wtorek 80 zł poszła do góry a dziś znowu miała coś iść. Myślisz że tam ktoś się przejmuje cena kukurydzy? To tak jakby wcześniej przy cenie mokrej która dochodziło do 1000 zł powiedzieli że zaplaca 500 zł bo koszta mieliśmy niskie. Tam nikogo to nie obchodzi. Cenę weryfikuję rynek 

Opublikowano

A ja Ci mówię, że pracuję w biznesie gdzie do produkcji przerabiana jest stal, zużywa się ogromne ilości gazu i prądu. Koszt pracowników też nam rośnie r/r  i inne tego typu daniny ale uwierz mi - KLIENT MA TO W d*pie!

On chce mieć produkt finalny tańszy bo inaczej pójdzie do kogoś innego albo nie kupi wcale.

Najwyższy czas, aby i rolnik to zrozumiał, że tylko w tai sposób może wymusić spadek/ zahamować wzrost cen.

A nie kupowanie jak leci, a jak drożeje to kupowanie jeszcze więcej!

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Peron napisał:

Z Puław, Tarnowa?

Puławy,  agrolok kilka razy dziennie dzwoni, a nie odbieram🤭 chyba parcie mają.

Dobrze ktoś wyżej pisze, idzie recesja, a po wyborach będzie napewno szybciej. Sprzedaż wszystkiegow branży rolniczej spada, ludzie kasy nie mają na większe inwestycje. Ceny za zboża i inne spadają, i wiele wie ze jak teraz nie sprzeda  to później będzie gorzej.

1 godzinę temu, Jaro55nt napisał:

Co sądzicie o nawozie npk 8 20 30 z bialchemu, jak z rozpuszczalnością składników?

Super nawóz. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v