Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Tak żeby do 10 marca pierwszą dawkę rozlać będzie git, nie mam zamiaru w lutym siać azotu bo nie widzę sensu , zresztą z pola nie wyjadę 

Na wschodzie pod koniec lutego ma być jeszcze mróz to zdąży się rozsiać, a może i w marcu jeszcze zima być.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, ksiaze napisał:

za chwilę z nawozami będzie tak jak z węglem... Gmina ma po 2000zł a obok drobny punkt oferuje już po 1750zł...

Kaczyński mówił ze trzeba wykończyć pośredników a węgiel od gmin w mojej okolicy skład ma 150 zł za to ze węgiel leży na placu i 100 zł za transport 5 km 1 t  a przedtem składy w mojej okolicy miały 120/150 zł na tonie i trzeba było przywieź węgiel z kopalni 160 km w jedną  stronę, odsiać miał i transport 10 km za 10 zł    

Edytowane przez przybyslawice5211
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie max przymrozki -5 (28.02 do -7 nawet) idealne na rozsianie nawozu nad ranem także w przyszłym tygodniu planuje na rzepak sypnąć z pszenica poczekam do 1 (chyba) dzisiaj słoneczko ładnie nagrzało termometr 23 było 😅

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano (edytowane)

Co to za naganiacz pisał że mocznik z grupy azoty 100 w góre? Przeciez to ich przekreśli całkiem.  Import 100 w dol 2400 netto a cos czuje ze bedzie taniej

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 3
Opublikowano

Według mojej wiedzy wysiew azotu w lutym jest dopuszczony warunkowo, a na dzień 14 lutego żaden region Polski się nie kwalifikował (według strony ministerstwa) ale to tak od strony prawnej i każdy odpowiada za siebie... pozdrawiam

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Co to za naganiacz pisał że mocznik z grupy azoty 100 w góre? Przeciez to ich przekreśli całkiem.  Import 100 w dol 2400 netto a cos czuje ze bedzie taniej

Pisałem wcześniej o tym że według mnie to cwana zagrywka. Coś takiego jak z obniżkami w skupach bydła. Rolnicy czekają na lepsza cenę i trzymają bydło to cyk opuszczamy 50 groszy i puszczamy plotkę że idzie fala obniżek i już rolnicy wypychają co się da. Tak samo ga chce zrobić żeby im sprzedaż wzrosła bo praktycznie leży. Może na tych którzy nie orientują się jaka jest sytuacja na świecie i wierzą w gadkę przedstawicieli ga że importowane nawozy nie trzymają parametrów itd to szybko po tej podwyżce pojadą kupować nawozy ,,bo przecież będzie już tylko drożej ''. Ale widzę po swojej okolicy jak i tu na forum że większość wie co się dzieje i ga pokazuje środkowy palec za te ich zagrywki. 

Gdzie po tyle mocznik ?

• Like 3
Opublikowano

U nas wegiel rządowy po 2 tysie , lokalni dostawcu od 2100

Jest pierwszy powiat co może siać nawóz Koszalin

Opublikowano
9 godzin temu, Markat napisał:

Według mojej wiedzy wysiew azotu w lutym jest dopuszczony warunkowo, a na dzień 14 lutego żaden region Polski się nie kwalifikował (według strony ministerstwa) ale to tak od strony prawnej i każdy odpowiada za siebie... pozdrawiam

Tak samo jest z obornikiem i gnojowica 🤭

Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Nie naganiam , napisałem tylko to co mówił dystrybutor , oficjalnie od jutra polski mocznik + 100 zł 

Do tego mówi się o sporych obiniżkach na npk 

Opublikowano
Przed chwilą, ozotek napisał:

oficjalnie od jutra polski mocznik + 100 zł 

Do tego mówi się o sporych obiniżkach na npk 

Ta podwyżka ma na celu zrobić panikę u chłopków żeby robili zakupy i w tym momencie trzeba się całkowicie wstrzymać z zakupem azotu. 

Gdzie usłyszałeś o obniżeniu cen na NPKi bo w tej chwili cena trochę w górę poszła.

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Pisałem wcześniej o tym że według mnie to cwana zagrywka. Coś takiego jak z obniżkami w skupach bydła. Rolnicy czekają na lepsza cenę i trzymają bydło to cyk opuszczamy 50 groszy i puszczamy plotkę że idzie fala obniżek i już rolnicy wypychają co się da. Tak samo ga chce zrobić żeby im sprzedaż wzrosła bo praktycznie leży. Może na tych którzy nie orientują się jaka jest sytuacja na świecie i wierzą w gadkę przedstawicieli ga że importowane nawozy nie trzymają parametrów itd to szybko po tej podwyżce pojadą kupować nawozy ,,bo przecież będzie już tylko drożej ''. Ale widzę po swojej okolicy jak i tu na forum że większość wie co się dzieje i ga pokazuje środkowy palec za te ich zagrywki. 

Gdzie po tyle mocznik ?

W pełni się z Tobą zgadzam. W grudniu było podobnie bo były podwyżki po 50-100zł, minimalne bo co to jest przy cenie ok 4tyś za tonę ale po to żeby ludzi zachęcić by kupowali bo w górę idzie. A dobrze wiedzieli co się świeci, że będzie bardzo duża przecena bo mocznik na giełdzie taniał (z małymi korektami ) od sierpnia 2022.

Teraz jest taka sama sytuacja i chcą wykorzystać sraczke chłopów, żeby kupili i siali drogi nawóz bo wiedzą, że u nas w modzie szybko siać azot ;) poza tym mamy coraz więcej dostępnego importu, który też idzie w dół. 

Opublikowano
46 minut temu, krzychu121 napisał:

U lokalnych handlowców może i poszła w górę cena npka. Import npka ostatnio po 3900 brutto widziałem 

Jeszcze jak byś dopisał , co to za NPK i ile składnika , bo takie pisanie NPK nic nikomu nie mówi , tak samo jak ja napisze że agrolok oferuje npk po 3400

• Like 2
Opublikowano
Neveragain napisał:

Mocznik import bez inhibitora. Dwie partie.

IMG_20230216_105250.jpg

jak wyżej. daj znać co za dystrybutor ci to sprzedał i jakie są oznaczenia na worku. uczciwy towar warto kupować.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v