Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak samo jak  co roku przewidują zimę stulecia z kad oni mogą wiedzieć jaka będzie pogoda za pół roku jak oni dobrze na dwa dni do przodu nie mogą przewidzieć 😂Oby w opady nie był gorszy jak ten co był to nie będzie tragedii 

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, jacu napisał:

też słyszałem w prognozach że marzec ma być bardzo deszczowy nie taki jak w ubiegłych latach, za to kwiecień bardziej suchy i ciepły także panowie jeszcze 2 miesiące nikt pola nie ruszy

Mylisz się jak będą przymrozki to za dobry  miesiąc będziemy sypać, tak jak rok temu

Opublikowano
49 minut temu, panczo1922 napisał:

u mnie jak pogoda będzie się utrzymywać jak dotychczas to jadę z mocznikiem na rzepak jeszcze w lutym.

i szczerze wyjebane mam na to czy będzie zgoda uni czy nie.

A jak somsiad zrobi zdjęcie to po dopłatach

• Like 1
Opublikowano

Nie bardzo rozumie, dlaczego tak się spieszyć z siewem azotu, w ubiegłym sezonie siałem saletrę na rzepak dopiero w kwietniu, bo cały marzec zero opadu. Nawet tu na forum były opinie, że już mam po plonie, tymczasem rzepaczek z moim rekordem życiowym 5+tony.

Opublikowano
1 godzinę temu, panczo1922 napisał:

u mnie jak pogoda będzie się utrzymywać jak dotychczas to jadę z mocznikiem na rzepak jeszcze w lutym.

i szczerze wyjebane mam na to czy będzie zgoda uni czy nie.

Nie czekaj do lutego. Wal teraz.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A jak somsiad zrobi zdjęcie to po dopłatach

w d*pie mam te dopłaty.

Przy dzisiejszej inflacji są gówno warte.

Nikt mnie za mordę nie będzie trzymał za taką jałmużnę.

Kiedyś dopłaty to był fajny zastrzyk kasy, można było jakieś maszyny kupić, nawóz na cały sezon.... a dzisiaj? niech każdy sobie sam odpowie.

10 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Nie czekaj do lutego. Wal teraz.

juz byłem!

w grudniu siałem kizeryt i korn kali.

Niech tylko ciągnik ostygnie i ruszam dalej.

Wydaje mi się że wiem lepiej czego i kiedy roślina potrzebuje niż urzędnik z brukseli.

Opublikowano

Rozumiem, mnie jednak nie stać na taka utratę gotówki. 

A rzepaczek spokojnie sobie poczeka półtora miesiąca na wode święcona. Może końcem lutego siarka jak będzie czas i chęci. 

• Like 1
Opublikowano
Jurniczek napisał:

Ja uważam że ten rok nie będzie suchy i będą opady a z N to wyjdę za minimum 2 miesiące jeśli go oczywiście kupie

Ja od dawna nie pamiętam żeby tyle wody było o tej porze, u mnie woda z rowów się wylewa, łąki zalane, na polach woda w każdym dołku. Jedynie na 6 klasie piach to sucho, tam to nic nie pomoże 😁🤦‍♂️ może trochę zapasy wody się uzupełnia i mogą być problemy z wjechaniem w marcu. Też jeszcze nic nie kupiłem, na gęste zboża i qq pewnie weźmie się mocznik z importu, a na późniejsze zboża i rzepak trzeba będzie niestety dofinansować złodziei z GA i wziąć jakiś saletrosan albo salitry trochę

Opublikowano

tak tylko pisze że nie chce  dopłat tej jałmużny ale jakby miał dać 100zł komuś to by nie dał ,a siać w czasach zakazu to jak strzał w kolano zaraz somsiady  dzwonio UPRZEJMIE DONOSZE

Opublikowano
23 minuty temu, panczo1922 napisał:

w d*pie mam te dopłaty.

Przy dzisiejszej inflacji są gówno warte.

Nikt mnie za mordę nie będzie trzymał za taką jałmużnę.

Kiedyś dopłaty to był fajny zastrzyk kasy, można było jakieś maszyny kupić, nawóz na cały sezon.... a dzisiaj? niech każdy sobie sam odpowie.

Zrobił się problem, już Wojciechowski komisarz w obawach że niektórzy chłopi nasrają na tą jałmużnę😆

Opublikowano
1 godzinę temu, jacu napisał:

tak tylko pisze że nie chce  dopłat tej jałmużny ale jakby miał dać 100zł komuś to by nie dał ,a siać w czasach zakazu to jak strzał w kolano zaraz somsiady  dzwonio UPRZEJMIE DONOSZE

To u nas na południu takich .ujów nie ma.

Opublikowano

Panowie, czy kupujecie nawóz z importu, czy nie ryzykujecie ?

Dość spora różnica, a może nie ma co oszczędzać i brać pl  ?

Ceny z dziś, lokalny sprzedawca kuj-pom, brutto:

Saletra - 3550 import, 3800 pl

Mocznik - 3250 import

Saletrosan -3200 import, 3700 pl

Opublikowano
1 godzinę temu, jacu napisał:

U mnie nikt nie doniesie. Ludzie kable wypalają, śmieci lodówki i co tylko. Czasami wyjść się nie da. Nikt nigdy nikogo nie podjebal

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Boles napisał:

Panowie, czy kupujecie nawóz z importu, czy nie ryzykujecie ?

Dość spora różnica, a może nie ma co oszczędzać i brać pl  ?

Ceny z dziś, lokalny sprzedawca kuj-pom, brutto:

Saletra - 3550 import, 3800 pl

Mocznik - 3250 import

Saletrosan -3200 import, 3700 pl

Wydaje mi się że import nie odbiega jakoś od naszych tym bardziej że to nie idą małe ilości tylko statki i tabory 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, rumcio40 napisał:

Nie bardzo rozumie, dlaczego tak się spieszyć z siewem azotu, w ubiegłym sezonie siałem saletrę na rzepak dopiero w kwietniu, bo cały marzec zero opadu. Nawet tu na forum były opinie, że już mam po plonie, tymczasem rzepaczek z moim rekordem życiowym 5+tony.

U mnie ten kto nie posiał azotu w pierwszych dniach marca to miał po plonie. Z każdym dniem robiła się coraz większa susza, w kwietniu siali w kompletna suszę z nadzieja na deszcz. A na samym początku marca jeszcze ten nawóz jakoś się rozpuścił i widać było gołym okiem kto nie siał wcześnie azotu, kombajn tylko to potwierdził. 

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, jacu napisał:

jasne że kto mądrzejszy to zrezygnuje z dopłat i to już niedługo, każą siać jakieś kwiatki śródpolne i inne strefy cuda co zabierze np 20% areału to przy tej inflacji i wartości plonu podziękują z tym 1000zł 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v